Από την Αυτοδιοίκηση στην κρατική παραφυάδα

Του ΑΓΓΕΛΟΥ Θ. ΘΕΜΕΛΗ*
Κάποτε υπήρχαν στη χώρα μας δημοτικές και κοινοτικές αρχές με τα χαρακτηριστικά λαϊκού θεσμού. Είχαν άμεση σχέση με τον κόσμο και τα προβλήματά του, υπήρχε ευρύτερη συμμετοχή και έλεγχος, πρωτοβουλίες και δραστηριότητες σε κοινωφελή έργα. Υπήρχαν πολιτικές δράσεις για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Σίγουρα υπήρχε και καλύτερη διαχείριση, οργάνωση και σχεδιασμός, παρά τα πενιχρά μέσα. Υπήρξαν κόκκινοι δήμαρχοι και στο νομό Θεσσαλονίκης που έγραψαν ιστορία, που εφάρμοσαν και δίδαξαν την αυτοδιοίκηση.

Με τρεις απανωτούς νόμους  μεθοδεύτηκαν να περιορισθούν ή και να εξαφανιστούν όλα τα παραπάνω. Στο δημοτικό συμβούλιο του ευρύτερου δήμου Ωραιόκαστρου, σύσσωμες οι αστικές παρατάξεις αποδέχθηκαν τον νόμο «Κλεισθένη». Όπως σε ένα σωρό άλλα ζητήματα: κατάθεση των αποθεματικών του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδας, απολύσεις συμβασιούχων, δημοτικές αρμοδιότητες για παιδεία, υγεία, πρόνοια – σε αντικατάσταση της κρατικής ευθύνης, μέχρι πρόσφατα για το νέο λατομείο στο Δρυμό κλπ, απέδειξαν ότι  δεν θα είναι δύσκολη η λειτουργία του επερχόμενου συμβουλίου, έστω και αν λόγω της απλής αναλογικής δεν θα υπάρχει πλειοψηφία μίας παράταξης. Όλοι τους διαγκωνίζονται για το ποιός θα σηκώσει πιο ψηλά τη σημαία της «οικονομικής αυτοτέλειας και της επιχειρηματικότητας» που σημαίνουν ακόμα περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους του δήμου. Παρά τις «μεταρρυθμίσεις» τους, δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα: Αν πιάσει μία φωτιά ή μία βροχή, υπάρχουν τραγωδίες. Πυρασφάλεια και αντισεισμικότητα είναι προβληματικές ακόμα και  για τα σχολικά κτίρια.

Λένε ότι τους ενδιαφέρει ο τόπος και γι αυτό συνεργάζονται  ακόμα και με ετερόκλητα στοιχεία, για το καλό του τόπου… Όμως, εκείνο μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα που θα κάτσουν και ο ρόλος που θα παίξουν. Είναι μεν κομματικά στελέχη (κυρίως της ΝΔ), αλλά… ακομμάτιστοι. Ωστόσο, τίποτα δε δείχνει ότι τουλάχιστον δεν ανέχθηκαν το πετσόκομα των δικαιωμάτων και διεκδικήσεων στα όρια που βάζουν κεφαλαιοκράτες, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΕΕ. Εξάλλου ο κ. Βορίδης το είπε από την πλευρά της ΝΔ: «Δεν θέλουμε διεκδικήσεις από τους αιρετούς απέναντι στο κράτος, θέλουμε αυτοδιοίκηση η οποία θα μαζεύει έσοδα». Γι αυτό και οι τοπικοί άρχοντες, διεκδικούν την εκμετάλλευση του αντιλαϊκού ΕΝΦΙΑ. Διεκδικούν έργα και υποδομές που υπηρετούν τους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων σε τοπικό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο το ότι στον «Κλεισθένη» παραμένει το άρθρο που επιτρέπει να παυτούν αιρετοί και όργανα «για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος, με απόφαση υπουργού» και μένει  το ίδιο απειλητικό για όποιον δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του αστικού κράτους και του κεφαλαίου.

Απέναντι σε αυτά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» συσπειρώνει κόσμο ενάντια στις αντιδραστικές ανατροπές, για να μπορεί να κερδίσει ορισμένα πράγματα, μέχρι να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Ο κ. Άγγελος Θ. Θεμελής είναι δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ