Ξεκίνησε η «μάχη του σταυρού»

Κόσμος ψηφίζει μέσα σε παραβάν σε εκλογικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών 2014. Κυριακή 18 Μαΐου 2014. Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές της χώρας οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 7 το απόγευμα, με τη συμμετοχή 1.441 δημοτικών και 105 περιφερειακών συνδυασμών. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Τα πρόσωπα, οι έδρες και οι δυσκολίες στη Β’ Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησε η «μάχη του σταυρού» στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου στις προσεχείς εκλογές θα αναδειχθούν εννέα βουλευτές.

Μία σκληρή και αμφίρροπη μάχη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ανάμεσα στους «γαλάζιους» μνηστήρες οι οποίοι διεκδικούν μία θέση στη βουλευτική λίστα της Β’ Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία εκλογική περιφέρεια που θεωρείται ιδιαίτερα παραδοσιακή για τη ΝΔ, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2004 είχε καταφέρει να πλησιάσει το 50% και να εκλέξει 4 βουλευτές. Έντεκα χρόνια μετά, και στις δεύτερες εκλογές του 2015, το ποσοστό του κόμματος δεν ξεπέρασε το 30%, ενώ οι γαλάζιοι βουλευτές που αναδείχτηκαν ήταν μόλις δύο, σε μία εννεα-εδρική εκλογική περιφέρεια.

Συνωστισμός… υποψηφίων

Έκτοτε καταγράφεται έντονος συνωστισμός υποψηφίων που διαγκωνίζονται για τη λίστα. Κι αυτό γιατί είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι αν η ΝΔ (σ.σ. που όπως δείχνουν μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις θα είναι πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές) καταφέρει να αυξήσει το εκλογικό της ποσοστό κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και πιάσει το 33,3%, θα εξασφαλίσει την τρίτη έδρα στο νομό. Έτσι οι φιλοδοξίες για τη γαλάζια λίστα, στην οποία θα μπουν 12 υποψήφιοι, αυξάνονται και πληθαίνουν.

Ποια ονόματα, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο της Β’ Θεσσαλονίκης; Σίγουρα, οι δύο σημερινοί βουλευτές Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ο πρώην γενικός γραμματέας συντονισμού στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Βαρτζόπουλος ο οποίος το 2015 είχε αναδειχτεί τρίτος σε σταυρούς, καθώς και η Ανατολή Κωνσταντινίδου, η οποία το 2015 ήταν μια από τις τέσσερις γυναικείες υποψηφιότητες και από τότε μέχρι σήμερα κινείται ιδιαίτερα έντονα στον νομό.

Ποιοι «κλείδωσαν»

Από τα νέα ονόματα φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παπάς, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης που πρόσφατα οριστικοποίησε την απόφασή του να διεκδικήσει εκλογή στη Βουλή και ο Κώστας Ευθυμίου, ο οποίος προέρχεται από το Μητρώο Στελεχών και έχει παντρευτεί την κόρη του πρώην βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Γιώργου Σαλαγκούδη.

Το τελευταίο διάστημα τα σενάρια θέλουν και τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή, Γιώργο Λαζαρίδη -ο οποίος προέρχεται από τους ΑΝΕΛ- να μπαίνει στη «γαλάζια» λίστα, ενώ άλλες πληροφορίες φέρουν και τον Αριστείδη Φωκά από την Ένωση Κεντρώων να συζητά τη μεταγραφή του στη ΝΔ. Θέσεις στη λίστα διεκδικούν ακόμη ο Πάρις Τσογκαρλίδης και ο Λάμπρος Καούδης (και οι δύο από το Πανόραμα), ο Κώστας Φωτίου (από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη), που θεωρείται του πολύ στενού «μητσοτακικού στρατοπέδου» και ο Κώστας Ανεστίδης, καθώς και οι γυναικείες υποψηφιότητες του 2015 Όλγα Δημητριάδου (δήμος Θερμαϊκού) και Άννα Νικολή (Λαγκαδάς).

Αντίθετα, τα σενάρια που ήθελαν τον Θοδωρή Ζαγοράκη να ενισχύει το ψηφοδέλτιο της Β’ έχουν ατονήσει, καθώς ο παλιός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ φέρεται να επιθυμεί την επανεκλογή του στην ευρωβουλή, με  σταυρό. Όσο για την Κατερίνα Μάρκου, η οποία το 2015 είχε εκλεγεί με το Ποτάμι στη Β’ Θεσσαλονίκης και στο μεταξύ μεταπήδησε στη ΝΔ,  δε δείχνει να ενδιαφέρεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να διεκδικήσει την επανεκλογή της στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Ο κρίσιμος παράγοντας

της… γεωγραφίας

Η Β΄ Θεσσαλονίκης θεωρείται μία δύσκολη εκλογική έδρα. Με πολλούς δήμους, δεκάδες χωριά, μεγάλες αποστάσεις και ανομοιογενείς ψηφοφόρους, καθώς εδώ διαμένουν κομμάτια αστικού, ημιαστικού αλλά και αγροτικού πληθυσμού. Ο κύριος όμως παράγοντας στη Β’  Θεσσαλονίκης είναι ο γεωγραφικός. Η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια χωρίζεται σε τρεις νοητές γεωγραφικές ενότητες που μεταξύ του δε διαθέτουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Η πρώτη περιλαμβάνει τους δήμους Λαγκαδά και Βόλβης, η δεύτερη τους δήμους Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας – Χορτιάτη και η τρίτη τους δυτικούς δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου.

Μεγάλη μάχη θα γίνει στον Λαγκαδά, όπου έχουν ισχυρά ερείσματα ο Θόδωρος Καράογλου –ο οποίος πάντως διαθέτει ισορροπημένη κατανομή δυνάμεων σε όλο τον νομό-, ο Σάββας Αναστασιάδης ο οποίος κατάγεται από εκεί, ο Φάνης Παππάς που είναι από τον Σοχό και φυσικά ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης. Πιο ισχυρός στο Ωραιόκαστρο εμφανίζεται ο Καράογλου, στο Πανόραμα και στο Ασβεστοχώρι ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αλλά και ο Πάρις Τσογκαρλίδης (κυρίως στο Πανόραμα), στην Πυλαία η Ανατολή Κωνσταντινίδου και στην Περαία η Όλγα Δημητριάδου. Ο Κώστας Ευθυμίου έχει ισχυρούς πυρήνες στο Μελισσοχώρι, αλλά και στα Βασιλικά, ενώ πολλοί θεωρούν ότι οι δυτικοί δήμοι ίσως κρίνουν τη μάχη του σταυρού, καθώς εκεί κανείς υποψήφιος δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρός.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ

Στον λίστα του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριληφθούν και οι δύο βουλευτές που αναδείχτηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015: ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος από τη Θέρμη, που έχει αποκτήσει πολύ μεγάλο προβάδισμα και θεωρείται ο βασικός παίκτης στον νομό και ο Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος επίσης κινείται δραστήρια αλλά πλέον βρίσκεται εκτός κυβέρνησης. Επίσης ακούγονται τα ονόματα του Κώστα Αμπατζά και της Ευγενίας Αγοραστούδη η οποία, στις πρώτες εκλογές του 2015, ήταν πρώτη επιλαχούσα βουλευτής.

Ποιοι «παίζουν» για ΚΙΝΑΛ

Στο Κίνημα Αλλαγής η πρώτη τριάδα των εκλογών του 2015 θα είναι εκτός απροόπτου εκ νέου στη λίστα. Δηλαδή, ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης από τα δυτικά, ο Παντελής Κουκουλεκίδης με καταγωγή από τη Γερακαρού και η πρώην Γενική Γραμματέας Αθλητισμού Κούλα Γιαννακίδου από το Πλαγιάρι, ενώ στη λίστα θα συμπεριληφθεί και ο αγροτοσυνδικαλιστής Θύμιος Φωτεινός από το Άδενδρο.

Π. Μελάς

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ