Στην τελική ευθεία το Κοινωνικό Φαρμακείο Ωραιοκάστρου

Από τον Μάρτιο του 2017 ο Δήμος Ωραιοκάστρου αναζητούσε φαρμακοποιό και κοινωνικό λειτουργό!

Από μέρα σε μέρα –και αφού πέρασε από… «σαράντα κύματα»-αναμένεται να λειτουργήσει το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ωραιοκάστρου, μια δομή που θα δώσει ακόμη μια ανάσα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του τοπικού πληθυσμού. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία του δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς η πρόσληψη προσωπικού είχε σκοντάψει εδώ κι ενάμισι χρόνο στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας.

Η νέα κοινωνική δομή συγκροτείται –και χρηματοδοτείται- στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, γεγονός που περιέπλεκε ακόμη περισσότερο την πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, καθώς η σχετική προκήρυξη προέβλεπε την ταυτόχρονη πρόσληψη κοινωνικού λειτουργού και φαρμακοποιού. Κι αν αυτό φαντάζει εύκολο στην Ελλάδα της ανεργίας, κάθε άλλο παρά εφικτό αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος. Από τον Μάρτιο του 2017 άρχισε να «τρέχει» η διαδικασία, και μόλις πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η πρόσληψη προσωπικού, ενώ ήταν σε εξέλιξη η δεύτερη προκήρυξη για την πλήρωση των δύο θέσεων.

Όπως εξηγεί στον «ΠΟΛΙΤΗΣ news» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, Πέτρος Αταμιάν, κατά την πρώτη προκήρυξη των θέσεων κανένας από τους φαρμακοποιούς οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση δεν αποδέχτηκε τη θέση, διότι –σε κάποιες περιπτώσεις- είχαν ήδη βρει δουλειά σε άλλους δήμους οι οποίοι –κατά το ίδιο χρονικό διάστημα- είχαν ανακοινώσει ανάλογες προκηρύξεις στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος. Έτσι ο Δήμος Ωραιοκάστρου υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε δεύτερη προκήρυξη, καθώς –σύμφωνα με τα όσα ορίζει το πρόγραμμα- για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία των προσλήψεων έπρεπε να αποδεχτούν τις θέσεις και ο φαρμακοποιός και ο κοινωνικός λειτουργός!

Στη δεύτερη προκήρυξη, βρέθηκε γρήγορα φαρμακοποιός, αλλά η εμπλοκή δημιουργήθηκε στο θέμα της κοινωνικής λειτουργού, καθώς αρκετά άτομα αρνήθηκαν τη θέση. Η διαδικασία της πρόσκλησης των υποψηφίων με βάση την κατάταξή τους ήταν άκρως χρονοβόρα προκαλώντας έντονη ανησυχία στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

«Αν αργήσουμε να βρούμε κοινωνικό λειτουργό, ίσως να αλλάξει γνώμη ο φαρμακοποιός, διότι για παράδειγμα, θα έχει βρει αλλού δουλειά. Και η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή», ήταν ο φόβος που διατύπωνε ο κ. Αταμιάν λίγες μέρες  πριν την οριστική επίλυση του προβλήματος με τη θετική απάντηση της κοινωνικής λειτουργού.

Τώρα πλέον όλα είναι έτοιμα για την άμεση λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, το οποίο θα έπρεπε -βάσει του αρχικού σχεδιασμού- να είχε λειτουργήσει από τον Δεκέμβριο του 2017 (!).

Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα στεγαστεί στο ισόγειο του κτιρίου «Ιωάννης Καποδίστριας» (επί των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Τραπεζούντος, στο Ωραιόκαστρο), όπου στεγάζεται και το Κοινωνικό Ιατρείο. Και θα χορηγεί δωρεάν φάρμακα στους δημότες του οι οποίοι πληρούν τα σχετικά κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Ήδη αποστέλλονται επιστολές προς τις φαρμακοβιομηχανίες και τους φαρμακοποιούς οι οποίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν το εγχείρημα, ενώ ο δήμος προσβλέπει και στη στήριξη των δημοτών του.