Σχέδιο για την αναβάθμιση της αγοράς

Το δικό του Open Mall σχεδιάζει το Ωραιόκαστρο –Σημαντικά τα οφέλη για τους εμπόρους

Το δικό του Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) φιλοδοξεί να αποκτήσει το Ωραιόκαστρο με τον εμπορικό κόσμο και τη δημοτική αρχή να ελπίζουν σε σημαντικά οφέλη για τους επιχειρηματίες και την τοπική οικονομία, ενώ παράλληλα προσβλέπουν και στην αναβάθμιση της αγοράς και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

To φιλόδοξο project θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ ο σχετικός φάκελος θα κατατεθεί –έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών- από τον Δήμο Ωραιοκάστρου και τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο (ΕΣΩ), οι οποίοι έχουν υπογράψει σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια που θα αναβαθμίσει την τοπική αγορά του Ωραιοκάστρου, θα ανακουφίσει οικονομικά τους επιχειρηματίες και θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι να φέρει καταναλωτές ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη» έχει δηλώσει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου, Βασίλη Ιακωβίδη, το ενδιαφέρον του εμπορικού κόσμου της περιοχής να συμμετάσχει στο «χτίσιμο» του Open Mall ήταν έντονο από την πρώτη στιγμή. Άλλωστε το όφελος ανά κατάστημα αγγίζει τα 2.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος δίνεται μία μοναδική ευκαιρία για την υλοποίηση μιας σειράς αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων στους βασικούς δρόμους της αγοράς, καθώς και στοχευμένων δράσεων για την ενημέρωση των επισκεπτών/πελατών και την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Απώτερος στόχος είναι να μετασχηματιστεί μια εμπορική περιοχή της πόλης –και δη του Ωραιοκάστρου- σε ένα Έξυπνο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Smart City Open Mall).

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, ενώ το «Οpen Mall» θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη και θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την αναβάθμιση της αγοράς. Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορίες ενεργειών και οι επιλέξιμες δαπάνες για τον Δήμο περιλαμβάνουν σημαντικές και πολυποίκιλες παρεμβάσεις που αναμένεται να επιφέρουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στη γενικότερη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, καθώς και στην τόνωση της εμπορικής κίνησης και την ενίσχυση και προβολή της τοπικής αγοράς. Ενδεικτικά οι Δήμοι –και εν προκειμένω ο δήμος Ωραιοκάστρου- μπορούν να υλοποιήσουν παρεμβάσεις όπως:

–Αναβάθμιση του δημόσιου χώρου (αναβάθμιση/κατασκευή πεζοδρόμων, υπαίθριων πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών, χώρων ανάπαυσης, ανάπλαση πλατειών/ περιβάλλοντος χώρου μνημείων κλπ).

–Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης (συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο-free wifi για τους επισκέπτες, συστήματα έξυπνου οδοφωτισμού, συστήματα τηλεχειρισμού δημόσιων υποδομών και δικτύων της περιοχής παρέμβασης κλπ).

–Προμήθειες και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας

Από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου οι προτεινόμενες παρεμβάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν:

  1. Ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής με:

-προμήθεια και εγκατάσταση διαφώτιστων στεγάστρων

-ανάδειξη και επενδύσεις με ομοιόμορφα υλικά των (π.χ πέτρα, μάρμαρο) εξωτερικών όψεων

-προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων στεγάστρων, τεντών

-προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων (π.χ. μεταλλικές, ξύλινες, ομοιόμορφη γραφή) επιγραφών

-προμήθεια και εγκατάσταση κάθετων κήπων – ανθοστηλών και σύνδεση με σύστημα άρδευσης

-εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων

-προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων

-προμήθεια και εγκατάσταση κατακόρυφων διαχωριστικών, σκιάστρων, ομπρελών τεντών σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο που έχουν μισθώσει οι επιχειρήσεις

  1. Προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής με:

– συστήματα / πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, ενίσχυσης πιστότητας και επιβράβευσης επισκεπτών

-διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής περιοχής (με έμφαση σε δράσεις πολιτισμού, μουσική, performance, εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, οργανωμένοι περίπατοι)

-προμήθεια κοινού εξοπλισμού διακόσμησης εξωτερικού χώρου (εορταστικός, κοινών προωθητικών ενεργειών)

-δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα.