Εκλογικός πυρετός σε Λαγκαδά, Δέλτα, Κορδελιό – Εύοσμο

Πολίτης ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη για τις Βουλευτικές Εκλογές 2015, στο 912ο Εκλογικό Τμήμα, στο 4ο Γυμνάσιο στο Αιγάλεω, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015. Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία. Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα, ενώ πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος θα έχουμε λίγο μετά τις 9 καθώς τότε υπολογίζεται ότι θα έχει καταμετρηθεί το 10% των ψήφων της επικράτειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Οι δελφίνοι, οι σίγουροι και αυτοί που το σκέφτονται – Τι θα γίνει με τον Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη

 

Διεργασίες, κινητικότητα και έντονο παρασκήνιο. Όλα αυτά οκτώ μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 με νυν δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και υποψήφιους «μνηστήρες» να καταστρώνουν τα σχέδιά τους για το πώς θα κερδίσουν τον δημαρχιακό θώκο.

Κάποιοι θεωρούν ότι είναι νωρίς ακόμη για να ανοίξουν τα χαρτιά τους -φοβούμενοι μήπως «καούν»- άλλοι όμως βγαίνουν ανοιχτά μπροστά και δηλώνουν υποψηφιότητα προκειμένου να κερδίσουν έδαφος και την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης όλα θα κριθούν από την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη. Τι κι αν η δήλωσή του «θα είμαι δήμαρχος έως 100 χρονών» έγινε σημαία; Το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται επιφυλακτικός για μία τρίτη θητεία, κάνοντας λόγο για κόπωση λόγω ηλικίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το αργότερο μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη θα ανακοινώσει «τι μέλλει γενέσθαι» στη δημοτική του ομάδα.

 

Ο ρυθμιστής…

Το σίγουρο είναι πως ο -76 ετών σήμερα- Γιάννης Μπουτάρης θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων στα αυτοδιοικητικά της Θεσσαλονίκης, καθώς όλοι περιμένουν να δουν τι θα πράξει και να κινηθούν ανάλογα. Όχι μόνο από τη διοικούσα παράταξη «Πρωτοβουλία», όπου αρκετοί εμφανίζονται έτοιμοι να βγουν μπροστά και να τεθούν επικεφαλής ψηφοδελτίου, αλλά και από αυτούς που θα αναζητήσουν το μέλλον τους σε κάποιον άλλον συνδυασμό.

 

… και οι άλλοι…

Πάντως, ανεξάρτητα από την απόφαση Μπουτάρη, έχουν ήδη ανακοινώσει επίσημα υποψηφιότητα ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Αηδονόπουλος, ο απόστρατος της ΕΛΑΣ, Βασίλης Μωυσίδης, ο δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη Καλαφάτη, Εφραίμ Κυριζίδης και ο Ιωάννης Νασιούλας, ενώ έτοιμος για την επόμενη μέρα δηλώνει και ο πρώην αντιδήμαρχος Μπουτάρη, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Επίσης, στα ονόματα που ακούγονται έντονα για να διεκδικήσουν τη θέση του δημάρχου στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι αυτά του Πάρη Μπίλλια, του Γιώργου Ορφανού και του Ανδρέα Παπαμιμίκου.

 

Από το… μηδέν στον Λαγκαδά

Στον δήμο Λαγκάδα φαίνεται πως όλα αρχίζουν από το… μηδέν, καθώς ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Καραγιάννης, φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει μία θέση στη Βουλή. Μετά από τρεις θητείες ως δήμαρχος, δηλώνει πως επιθυμία του είναι να υπηρετεί τους δημότες στον Λαγκαδά ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της διοίκησης, όμως από την άλλη δηλώνει «πολιτικά ενεργός» προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Αναστασιάδης, δεν αποκλείει το σενάριο να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο, ενώ στο παιχνίδι είναι έτοιμος να μπει και ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Ταχματζίδης. Όλοι τους, προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και αφήνουν τον χρόνο να κυλήσει, δηλώνοντας πως οι όποιες αποφάσεις θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες. Σίγουρη πάντως είναι η υποψηφιότητα μίας γυναίκας, της Μαρκέλλας Ταυρίδου, ενώ διερευνητικές κινήσεις κάνει ο πρώην δήμαρχος Ασσήρου, Δημήτρης Ράβναλης.

 

Έντονο παρασκήνιο στον

δήμο Κορδελιού- Ευόσμου

Έντονο είναι το παρασκήνιο στον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου, εκεί όπου η διοίκηση του νυν δημάρχου, Πέτρου Σούλα εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα «πληγωμένη» από τις παραιτήσεις βασικών στελεχών που βοήθησαν να κερδηθεί ο δήμος το 2014.

Ήδη την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει ο πρώην αντιδήμαρχος, Γιάννης Καμαρινός, ενώ ένας ακόμη πρώην αντιδήμαρχος, ο Σωτήρης Μαγόπουλος, θα στηρίξει για τον Μάιο του 2019 δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Βασίλη Ανδρεάδη. Στις συζητήσεις πέφτει και το όνομα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργου Χατζηβρέττα, (επίσης από την παράταξη Σούλα), ενώ ο πρώην δήμαρχος, Στάθης Λαφαζανίδης, δεν εγκαταλείπει τις σκέψεις για επάνοδο στον δημαρχιακό θώκο.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανόν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου να είναι ο δήμος που θα έχει τους περισσότερους υποψήφιους δημάρχους, ενώ η συζήτηση για τα αυτοδιοικητικά έχει «ανάψει» για τα καλά…

 

Ο Δήμος Δέλτα

Στον δήμο Δέλτα, ο νυν δήμαρχος Ευθύμης Φωτόπουλος δηλώνει έτοιμος για μια νέα θητεία, χωρίς όμως να έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του. Προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους και ερωτηθείς για το μέλλον συνηθίζει να απαντά: «Θα αφουγκραστούμε πρώτα τι λένε οι πολίτες και αναλόγως θα πράξουμε».

Ωστόσο, μια νέα παράταξη κάνει την εμφάνιση της στον συγκεκριμένο δήμο με επικεφαλής τον Αντώνη Αντωνιάδη, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του ειδικού συμβούλου με αιχμές κατά της διοίκησης. Στο πλευρό του βρίσκεται το γνωστό στέλεχος της ΝΔ, Πασχάλης Σιάκκας.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ