Η αύξηση των δημοτικών τελών και τα τυχαία γεγονότα που «έσωσαν» τα οικονομικά μας

*ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΝΟΥΣΗ

Η πρόσφατη παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου Ωραιοκάστρου που έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με συνοδεία των ανάλογων δελτίων Τύπου, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τη διαφορετική οπτική γωνία αλλά και εκτίμηση που μπορεί να έχει κανείς για το ίδιο θέμα.

Περιχαρής η σημερινή διοίκηση του Δήμου ανακοίνωσε ότι το έτος 2017 έδειξε τον πλεονασματικό χαρακτήρα του με 943.000 €, γεγονός που φυσικά ισχύει και αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη.

Για να έχουμε, όμως, μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης πέραν της ποσοτικής ανάγνωσης του θέματος, πρέπει να προβούμε και στην ποιοτική ανάλυση του ίδιου ζητήματος αναλύοντας τελικά ποιοι ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν ώστε να δημιουργηθεί αυτή η εικόνα.

Ρίχνοντας μία ματιά πίσω μας σε παλαιότερο αυτοδιοικητικό χρόνο, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι για δύο συνεχόμενα έτη (2015 & 2016) ο Δήμος μας παρουσίαζε ζημίες της τάξεως των 370.000 € και 450.000 € αντίστοιχα. Το γεγονός ότι το έτος 2017 παρουσιάζει το πλεόνασμα που προαναφέρθηκε ουσιαστικά μας φέρνει στο ίδιο σημείο όπου βρισκόμασταν πριν από δυο έτη. Δηλαδή ίσα βάρκα ίσα νερά.

Επιπλέον, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει πως οι παράγοντες οι οποίοι διαμόρφωσαν αυτή την εικόνα ήταν αφενός κάποιες διαγραφές υποχρεώσεων  και αφετέρου πληρωμές και οφειλές από προηγούμενα έτη. Κυρίως όμως οφείλεται στη σημαντική αύξηση των δημοτικών τελών που επιβλήθηκε από την παρούσα διοίκηση χωρίς την οποία ο Δήμος μας θα παρουσίαζε και πάλι σοβαρές ζημίες οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργούσαν προβλήματα στην πιστοληπτική ικανότητα του δήμου.

Στο υποθετικό σενάριο μόνο της αύξησης των Δημοτικών τελών και τα έκτακτα κέρδη και τα έσοδα προηγουμένων ετών να κυμαίνονταν στα επίπεδα του έτους 2016 για μια ακόμη φορά θα παρουσιάζαμε ζημίες το έτος 2017 ύψους 342.000 €.

Ολοκληρώνοντας την ανάλυση, είναι σαφές ότι το πρόσκαιρα θετικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε μόνο από τυχαίους παράγοντες και δυστυχώς κυρίως από την επιβολή επιπλέον επιβαρύνσεων προς όλους τους δημότες (αύξηση των Δημοτικών τελών). Ποιος λοιπόν εγγυάται ότι και στο μέλλον δε θα παρουσιάσουμε την ίδια άσχημη οικονομική εικόνα του παρελθόντος ίσως και χειρότερη; Τι θα γίνει αλήθεια αν ο δήμος Ωραιοκάστρου αναγκαστεί να προσφύγει – για οποιονδήποτε λόγο- σ’ έναν δυσβάσταχτο δανεισμό;

Η Διοίκηση του Δήμου μας πρέπει να υιοθετήσει σταθερές αναπτυξιακές οικονομικές πολιτικές και μια σύγχρονη προοπτική αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, για να μπορέσουμε επιτέλους να μπούμε σε μία ουσιαστική και συνεχιζόμενη αναπτυξιακή τροχιά.