Περί Μετρό και διοδίων Ωραιοκάστρου

 

Του ΑΝΕΣΤΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ*

Τον Οκτώβριο του 2017 καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου, την διαδημοτική πρόταση ψηφίσματος με αφορμή την έναρξη των εργασιών κατασκευής του σταθμού διοδίων Ωραιοκάστρου, καταγγέλλοντάς τα ως μία ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ παρέμβαση στο ζωτικό χώρο μεταξύ των ορίων των δήμων μας (Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Κορδελιού-Ευόσμου και Δέλτα).

Ταυτόχρονα απαιτούσαμε:

-την κοινή προσφυγή των τεσσάρων Δήμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για την άμεση αναστολή της Υπουργικής Απόφασης και την ακύρωσή της,

-την άμεση κατασκευή του κόμβου Κ3 (Ωραιοκάστρου) επί της Εγνατίας οδού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης (εισόδου/εξόδου) στην Εγνατία οδό σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους των δήμων μας,

-την επέκταση και σύνδεση με την εξωτερική περιφερειακή -Εγνατία οδό της γραμμής του Μετρό και την δημιουργία τερματικού σταθμού μετεπιβίβασης (P+R) στον κόμβο (Κ3) Ωραιοκάστρου.

Η πρόταση μας ψηφίσθηκε ομόφωνα από ΟΛΑ τα Δημοτικά Συμβούλια, από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και κοινοποιήθηκε άμεσα στα αρμόδια υπουργεία και τις διοικήσεις της Εγνατίας οδού και του Μετρό.

Ο ίδιος ο υπουργός με δηλώσεις του πριν ένα μήνα χαρακτήρισε δίκαιες τις αντιδράσεις των κατοίκων για την κατασκευή των διοδίων!

Τι έκανε ο δήμος μας όλο αυτό το διάστημα; Τίποτε απολύτως!

Έντεκα μήνες η Διοίκηση, παρ’ όλη την πίεση μας, «κώφευε» και ξαφνικά χθες ξύπνησε από τον λήθαργο και μας ενημέρωσε ότι πριν λίγες μέρες ήλθε σε επαφή με τους άλλους Δήμους και προχωρά στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες!

Μήπως είχε «εσωτερική πληροφόρηση» π.χ. ότι κάτι θετικό δρομολογείται σχετικά με τη λειτουργία του σταθμού διοδίων Ωραιοκάστρου και θέλει να το παρουσιάσει ως δικό της επίτευγμα;

Κάπως έτσι δεν έγινε και με το δελτίο Τύπου σχετικά με την επέκταση του Μετρό δυτικά έως τις παρυφές της Εγνατίας οδού, όπου ανερυθρίαστα ισχυρίζεται ότι η επέκταση έγινε εξαιτίας των ενεργειών του  Δημάρχου και όχι από τις ομόφωνες αποφάσεις των τεσσάρων Δημοτικών Συμβουλίων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και της ΠΕΔ.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

 

Ο κ. Ανέστης Πολυχρονίδης είναι Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων