Πολλαπλασιάστηκαν οι ανάγκες για κοινωνικές δομές λόγω κρίσης

Στα «σκαριά» Κέντρο Αλτσχάιμερ στο Κοινωνικό Ιατρείο του Ωραιοκάστρου

Αν κάποιος μιλούσε πριν από δέκα χρόνια για την αναγκαιότητα δημιουργίας, στο Ωραιόκαστρο, κοινωνικών δομών για ευπαθείς ομάδες το βέβαιο είναι πως θα τον αντιμετώπιζαν ως… εξωγήινο. Η περιοχή και οι ντόπιοι κάτοικοί της είχαν ήδη ζήσει μια περίοδο έντονης ανοικοδόμησης και υψηλής αντιπαροχής, οι πολυτελείς μεζονέτες προσέλκυαν -κυρίως μέσω στεγαστικών δανείων- οικογένειες μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, η αγορά αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς και οι τιμές των ακινήτων παρέμεναν σε δυσθεώρητα ύψη.

Όμως η οικονομική κρίση και τα μνημόνια έπληξαν και τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου, ενώ ο διευρυμένος δήμος έχει πλέον υπό τη «σκέπη» του περιοχές οι οποίες είχαν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα προερχόμενο, κυρίως, από τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Έτσι «γεννήθηκε» η ανάγκη για κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν στο επίκεντρό τους εκατοντάδες οικογένειες και μεμονωμένα άτομα που πλέον στερούνται ακόμη και βασικά αγαθά. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, Πέτρος Αταμιάν, κάθε χρόνο οι ανάγκες του κόσμου για τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά. Η βοήθεια παρέχεται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που αποτυπώνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας, ενώ γίνεται και αυτοψία από τις κοινωνικές λειτουργούς. Ωστόσο η στήριξη παρέχεται σε πολύ περισσότερα άτομα που ζουν πάνω από τα –θεωρητικά όρια φτώχειας- αλλά έχουν πραγματική ανάγκη κάποιας βοήθειας.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Δεν είναι τυχαίο, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αταμιάν, πως ο δήμος Ωραιοκάστρου, κάθε χρόνο εγγράφει στον προϋπολογισμό του το ποσό των 30.000 ευρώ για προμήθεια τροφίμων για ευπαθείς ομάδες, καθώς η δημοτική τράπεζα τροφίμων έχει εξελιχθεί σε Κοινωνικό Παντοπωλείο

το οποίο στεγάζεται στο «στρατηγείο» των Κοινωνικών Υπηρεσιών απέναντι από το Δημαρχείο. Το στηρίζουν δε επιχειρήσεις του διευρυμένου δήμου και όχι μόνο, αλλά και οι δημότες μέσω δράσεων όπως το «Αγαπώ και Βοηθώ», καθώς και με την προσφορά τροφίμων αντί προαιρετικού εισιτηρίου που προτείνεται συνήθως σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Το Κοινωνικό Ιατρείο

Επίσης, μέχρι σήμερα, εκατοντάδες άτομα έχουν απευθυνθεί στο Κοινωνικό Ιατρείο που λειτουργεί κάθε Τρίτη από τις 9 πμ έως τις 12.30 (ή έως τη 1 μμ ανάλογα με την κίνηση) στο κτίριο «Καποδίστριας» στο Ωραιόκαστρο και από τη 1 μμ έως τις 5 μμ της ίδιας μέρας στο κτίριο Παύλου Μελά, στο Παλαιόκαστρο.

Κάθε Τρίτη εκτιμάται ότι απευθύνονται στο Κοινωνικό Ιατρείο συνολικά τουλάχιστον 40 άτομα, ενώ επίκειται να λειτουργήσει σε αυτό –εντός του Νοεμβρίου- και το Κέντρο Αλτσχάιμερ. Το προσωπικό που θα απασχοληθεί σε αυτό το νέο Κέντρο έχει ήδη παρακολουθήσει τα απαραίτητα σεμινάρια και επίκειται η πρακτική εξάσκηση ώστε να είναι όλα έτοιμα για τη λειτουργία του.

Να σημειωθεί ότι το Κοινωνικό Ιατρείο δεν περιορίζεται στην εξέταση και τη συνταγογράφηση αλλά συμμετέχει και σε άλλες δράσεις, όπως έγινε και στο παρελθόν (πχ δωρεάν εμβολιασμοί, καρδιογραφήματα, σπινθηρογραφήματα και δωρεάν τεστ ΠΑΠ σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Διαβατών).

Κοινωνικό «ΚΕΠ» για όλους

Σε λειτουργία έχει τεθεί και το Κέντρο Κοινότητας που ασχολείται με διάφορα θέματα όπως το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και αποτελεί ουσιαστικά ένα «ΚΕΠ» για τις κοινωνικές δομές. Σε αυτό –όπως εξηγεί ο κ. Αταμιάν- μπορούν να απευθύνονται όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες για πληροφορίες που αφορούν επιδόματα, συντάξεις αλλά και προβλήματα της καθημερινότητας όπως η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος. «Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Κοινότητας –που λειτουργεί στο ΚΑΠΗ Παλαιοκάτρου από τις 8 πμ έως τις 4 μμ- για να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες χωρίς να ταλαιπωρούνται», λέει ο κ. Αταμιάν.

Βοήθεια στο Σπίτι

Επίσης, υπό την «ομπρέλα» της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου υλοποιείται το «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Ωραιόκαστρο, τη Μυγδονία και την Καλλιθέα, με νοσηλεύτριες, φυσικοθεραπεύτρια και οικογενειακή βοηθό (για να κάνει τα ψώνια ή να αγοράσει φάρμακα) που εξυπηρετούν άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα υγείας και ΑΜΕΑ.

«Το πρόγραμμα θέτει συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, αλλά δεν αποκλείουμε κανέναν. Μόνο στο πρόγραμμα του Ωραιοκάστρου οι ωφελούμενοι βάσει κριτηρίων είναι τουλάχιστον 300, αλλά προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής προσθέτοντας πως το προσωπικό παραλαμβάνει επίσης και τις αιτήσεις για το ΚΕΑ αλλά και για άλλα επιδόματα που πρέπει να κατατεθούν στην Πρόνοια.

Τέλος, οι κοινωνικοί λειτουργοί καλούνται –κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας- να πραγματοποιήσουν αυτοψία σε οικογένειες για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών και να αποστείλουν τις εκθέσεις τους στον εισαγγελέα