Καλλιθέα: Είχαν στήσει… φάμπρικα απάτης με το νερό! Για τουλάχιστον 10-15 χρόνια..

Καλλιθέα: Είχαν στήσει… φάμπρικα απάτης με το νερό!
Για τουλάχιστον 10-15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις

Δεν έχει τέλος το πάρτι της ασυδοσίας που κάποιοι φαίνεται πως είχαν στήσει στον δήμο Ωραιοκάστρου προκαλώντας… «διαρροή» αρκετών χιλιάδων ευρώ στα οικονομικά του δήμου και φορτώνοντας τις απώλειες εσόδων στην πλάτη των υπολοίπων δημοτών οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Δεκαπέντε μήνες μετά τις καταγγελίες (σ.σ. οι οποίες επιχειρήθηκε να «μαζευτούν» μετά τον σάλο που προκάλεσαν) του δημάρχου Αστέριου Γαβότση περί κλοπών νερού από κατοίκους της Μυγδονίας, άλλη μια αποκάλυψη για μία ιδιότυπη «κλοπή» νερού -αυτή τη φορά στην Καλλιθέα- προκαλεί έκπληξη αλλά και πολλά ερωτήματα.

Το νέο σκάνδαλο ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας στη διάρκεια  συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όπου άφωνοι δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες άκουγαν από τον πλέον αρμόδιο παράγοντα, τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ), Νίκο Παπαδόπουλο να εκτοξεύει μια «βόμβα»: Για τουλάχιστον 10-15 χρόνια κάποιοι κάτοικοι της Καλλιθέας (που στο παρελθόν συγκροτούσε ξεχωριστό δήμο) πλήρωναν μόνο πάγιο για το νερό που κατανάλωναν ή κατέβαλαν ελάχιστα ποσά αφού οι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν επιφορτιστεί με την καταγραφή των καταναλώσεων και την έκδοση των λογαριασμών έκαναν τα… στραβά μάτια.

 

Φέουδο… «πελατειακών σχέσεων»

«Εγώ βρήκα κάποιους συνεργάτες από τις προηγούμενες διοικήσεις. Τους σεβάστηκα και τους κράτησα. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δυο από αυτούς το είχαν κάνει «φέουδο». Είχαν δημιουργήσει πελατειακές σχέσεις και δυστυχώς αργά το είδαμε αυτό», είπε ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας παράλληλα πως για κάποιους πολίτες στον πρώην δήμο Καλλιθέας «είτε είχαν μετρητές είτε δεν είχαν ήταν το ίδιο και το αυτό πράγμα». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΩ, «και αυτός που έκανε την καταγραφή και η κυρία που περνούσε τους λογαριασμούς, αλλού χρέωναν μόνο πάγιο και αλλού είχαν πολύ πολύ χαμηλές καταναλώσεις. Όταν το αντιλήφθηκα απομακρύνθηκαν και οι δύο συνεργάτες και έβαλα να γίνει εκ νέου η μέτρηση γιατί μετρήσεις δεν έγιναν καμία φορά στην Καλλιθέα. Το αποδεικνύουν αυτά που βρήκαμε».

Στην απομάκρυνση των δυο συνεργατών και στην αποκάλυψη του θέματος οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η καθυστέρηση στην έκδοση των λογαριασμών ύδρευσης στην Καλλιθέα. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε δεν αμφισβητεί κανείς τις μετρήσεις που έχουν γίνει, ωστόσο κάποιοι θέλουν «να συνεχίσουν να πληρώνουν όπως πληρώνανε γιατί έτσι τους βόλευε» και κάποιοι άλλοι «αναγνωρίζουν τις μετρήσεις και ρωτούν τι θα κάνουμε».

 

«Δεν ξέρω πόσα χρόνια…»

«Μπορεί να έχει και 10 και 15 χρόνια που δεν γίνονταν μετρήσεις. Δεν ξέρω πόσα χρόνια έχει να καταγραφούν οι πραγματικές ενδείξεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΩ και ανακοίνωσε πως το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης αποφάσισε να προχωρήσει σε καταγραφή των πραγματικών καταναλώσεων στην Καλλιθέα και σε επανατιμολόγηση επιβάλλοντας χρεώσεις στο κόστος της χαμηλής κλίμακας και δίνοντας το δικαίωμα των δόσεων στους καταναλωτές οι οποίοι… ξέφευγαν από το «μάτι» της ΔΕΥΑΩ όλα αυτά τα χρόνια.

«Τα ποσά στους λογαριασμούς που πήραν στα χέρια τους είναι πολύ κάτω, ίσως και στο 1/3 (σ.σ. σε σχέση με το κόστος που θα προέκυπτε βάσει της ισχύουσας κλίμακας). Ίσως να είναι και μεγαλύτερη η έκπτωση που θα έχουν», είπε ο Ν. Παπαδόπουλος προσθέτοντας -όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοτικό σύμβουλο- πως η μόνη… ποινή για τους συνεργάτες του δήμου οι οποίοι ξεχνούσαν επί δεκαετία να μετρούν τις πραγματικές καταναλώσεις του νερού ήταν η απομάκρυνσή τους!

 

«Ανυπολόγιστη» η χασούρα  

για τα ταμεία του δήμου

Οι αποκαλύψεις του προέδρου της ΔΕΥΑΩ είναι άκρως εντυπωσιακές και σοκάρουν, ενώ είναι προφανές πως επιβάλλουν την επέκταση των ελέγχων. Παράλληλα προκαλούν εύλογες απορίες και πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τον αριθμό των καταναλωτών για τους οποίους δεν γινόταν καταγραφή των πραγματικών καταναλώσεων, αλλά και με το ύψος της… διαρροής από το ταμείο του δήμου. Ποιο ήταν, δηλαδή, μέχρι σήμερα το κόστος για τη δημοτική επιχείρηση και γιατί καθυστέρησε τόσα χρόνια ο εντοπισμός της απάτης σε βάρος του δήμου αλλά και των πολιτών οι οποίοι δεν κινούνται στο φάσμα της παρανομίας; Αυτοί οι πολίτες επωμίζονταν τη χασούρα της δημοτικής επιχείρησης και τώρα διαπιστώνουν πως όσοι έκλεβαν τα προηγούμενα χρόνια καλούνται να πληρώσουν και φθηνότερα τιμολόγια και σε δόσεις!

 

Οι αποκαλύψεις για κλοπές

νερού ένα χρόνο πριν

Οι τελευταίες αποκαλύψεις σε συνδυασμό με όσα κατήγγειλε το καλοκαίρι του 2017 ο κ. Γαβότσης για κλοπές νερού στις περιοχές της Λητής, του Δρυμού και του Μελισσοχωρίου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό τοπίο που βρίθει σκανδάλων κάτω από τη… μύτη των δημοτικών αρχόντων. Τότε ο δήμαρχος είχε καταγγείλει πως πολίτες στη Μυγδονία ένωναν τον σωλήνα παροχής πριν από το ρολόι, κι έπαιρναν νερό απευθείας από την ύδρευση χωρίς αυτό να περνά μέσα από το ρολόι που μετρά την κατανάλωση. «Αυτό γίνεται κατά κόρον και δυστυχώς πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που έχουν καταφύγει σε αυτήν τη μεθόδευση – ληστεία», είχε δηλώσει ο κ. Γαβότσης κάνοντας λόγο για απώλειες 400.000 ευρώ ετησίως καθώς πάνω από το 30% των χρηστών του δικτύου είχε επιλέξει τη συγκεκριμένη πρακτική. Μάλιστα ο κ. Γαβότσης -ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος και στη Μυγδονία πριν τη συνένωση με το Ωραιόκαστρο- υπογράμμισε πως η διοίκηση του δήμου γνώριζε ποιοι είχαν κάνει τις κλοπές, ενώ λίγες μέρες αργότερα έσπευσε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του κάνοντας λόγο για παρερμηνεία τους αν και το σχετικό ηχητικό απόσπασμα είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου…