Σεμινάριο καρδιο-πνευμονικής αναζωογόνησης στο Δημοτικό Σχολείο Μελισσοχωρίου

«Είναι ευχή όλων μας να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ. Όμως η εκπαίδευση γίνεται για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάποιο πιθανό συμβάν» δήλωσε στον «ΠΟΛΙΤΗ news» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Μελισσοχωρίου, Στέλλα Χατζημιχαήλ. Ο λόγος για την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα την καρδιο – πνευμονική αναζωογόνηση (επανεκκίνηση της σταματημένης καρδιάς) με τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή, που έγινε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του δημοτικού σχολείου στο Μελισσοχώρι με πρωτοβουλία του διευθυντή Κώστα Κουγιουμουτζή και της προέδρου του Συλλόγου.

Οι εκπαιδευτές εξήγησαν στους συμμετέχοντες γονείς και δασκάλους τη χρήση του απινιδωτή τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Έδειξαν με απλό βιωματικό τρόπο πώς μπορεί ο οποιοδήποτε να βοηθήσει έναν άνθρωπο που η καρδιά του σταμάτησε να λειτουργεί (μετά από έμφραγμα ή ανακοπή) καθώς και τη λειτουργία και χρήση του εξωτερικού απινιδωτή.

Οι απινιδωτές είναι συσκευές, που χορηγούν ηλεκτρικό ρεύμα με τη μορφή ενός ηλεκτροσόκ στην καρδιά, για να επαναφέρουν τον κανονικό της ρυθμό μετά από ανακοπή. Εκτός από τους απινιδωτές των νοσοκομείων, υπάρχουν πλέον και οι εξωτερικοί αυτόματοι απινιδωτές, δηλαδή μικρότερες συσκευές, που μπορούν να τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους, έτοιμες προς χρήση από εκπαιδευμένους εθελοντές.

Μέσα από τη δράση του ανθρωπιστικού Οργανισμού Kids Save Lives  (Τα παιδιά σώζουν ζωές) στην Ελλάδα τοποθετούνται απινιδωτές (AEDs) σε δημόσιους χώρους και δημιουργούνται ομάδες ανανηπτών αποτελούμενες από δεκάδες πιστοποιημένους μαθητές και πολίτες. Στόχος είναι να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους, μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια, μέσω επαγγελματιών Διασωστών του ΕΚΑΒ. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά λένε: «καρδιά, η οποία σταματάει, σχεδόν αποκλειστικά με ρεύμα ξεκινάει». Το εν λόγω πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.

Η ομάδα εκπαίδευσης αποτελούνταν από τους: Φανή Υφαντή, Μαρία Δεληγιάννη, Χριστίνα Βλαχοπούλου, Αναστασία Στεφανούδη, Ελένη Αθανασούλα και Παρασκευή Σιμοπούλου.

Ο απινιδωτής ήταν δωρεά από τη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης και παραδόθηκε στο σχολείο από εκπροσώπους της σχολής τον περασμένο Ιούνιο.