Στριμώχνονται πολλοί για τη βουλευτική λίστα

Η «μάχη» της Α’ Θεσσαλονίκης σε όλα τα κόμματα

 

Όποιος παρακολούθησε τις πρόσφατες τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη για τη διπλή επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και του ΟΧΙ του 1940 θα διαπίστωσε εύκολα την κοσμοπλημμύρα πολιτικών που καταγράφηκε παντού.

Στην επίσημη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο οι υπεύθυνοι του ναού αναγκάστηκαν να απομακρύνουν από το χώρο των επισήμων πιστούς που είχαν προωθηθεί στο σημείο, έτσι ώστε να χωρέσουν οι δεκάδες πολιτικές εκπροσωπήσεις.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην εξέδρα των επισήμων που την επομένη παρακολούθησαν τη μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή. Ενώ πέρσι οι παρουσίες ήταν ελάχιστες  (γεγονός που είχε  σχολιαστεί αρνητικά) φέτος η μια σειρά δεν έφτασε για να χωρέσει τους πολιτικούς. Έτσι ο Κώστας Γκιουλέκας κατέβηκε κάτω από την εξέδρα για να μπορέσει να παρακολουθήσει πιο άνετα την παρέλαση!

Τα ίδια και στις τρεις εξέδρες των επισήμων που στήθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο για τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου: πλήθος οι πολιτικοί, παλαιοί αλλά και εκκολαπτόμενοι.

«Μύρισε εκλογές» έλεγαν οι παλιότεροι και φαίνεται ότι έχουν δίκαιο, καθώς όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών οι πάσης φύσεως μνηστήρες αυξάνονται. Πολύ δε περισσότερο φέτος που τον Μάιο οι εκλογές πιθανότατα να είναι τριπλές: Ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και ίσως και εθνικές.

Όλοι λοιπόν, κόμματα και υποψήφιοι, ετοιμάζονται για τη μάχη της Θεσσαλονίκης και την εκλογή στη Βουλή των 16 νέων βουλευτών που θα αντιπροσωπεύσουν την πόλη στο επόμενο κοινοβούλιο. Αξίζει εδώ να θυμηθούμε ότι με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει 6 βουλευτές που κατά σειρά εκλογής ήταν οι Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Αμανατίδης, Τάσος Κουράκης, Μάρκος Μπόλαρης, Τριαντάφυλος Μηταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Με τη ΝΔ είχαν εκλεγεί οι Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Έλενα Ράπτη, ενώ από έναν βουλευτή είχαν εκλέξει το ΠΑΣΟΚ (Ευάγγελος Βενιζέλος), η Χρυσή Αυγή (Αντώνης Γρέγος), η Ένωση Κεντρώων (Βασίλης Λεβέντης), οι ΑΝΕΛ (Κώστας Ζουράρης), το ΚΚΕ (Γιάννης Ζιώγας) και  το Ποτάμι  (Σταύρος Θεοδωράκης).

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ ξανά υποψήφιοι θα είναι ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και πιθανότατα και ο Τριαντάφυλος Μηταφίδης, ενώ για τον Μάρκο Μπόλαρη ακούγεται έντονα ότι μπορεί να είναι ο εκλεκτός του κόμματος για την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Σενάρια βουλευτικής υποψηφιότητας ακούγονται για την υφυπουργό εσωτερικών Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι εντός της λίστας η Βούλα Τεκτονίδου, αλλά μάλλον όχι ο Τάσος Κουράκης και ο Γιάννης Μυλόπουλος.

Το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο

Στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο εκτός των τεσσάρων εν ενεργεία βουλευτών καινούργιο όνομα θα είναι η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην επίσημη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου, συνοδευόμενη από τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της. Ακόμη  στη λίστα θα συμπεριληφθούν ο Στράτος Σιμόπουλος, η Βίκυ Νάκου, η Άννα Ευθυμίου, καθώς και αρκετά νέα πρόσωπα όπως η δικηγόρος Αφροδίτη Λατινοπούλου, ο καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης και ο Γιάννης Παπαγεωργίου, ενώ όπως όλα δείχνουν εκτός λίστας θα είναι τελικά ο Γιώργος Ορφανός που θα διεκδικήσει την εκλογή του στον δήμο Θεσσαλονίκης και πιθανόν ο Παναγιώτης Κοκκόρης στο πλαίσιο της ανανέωσης. Επίσης ακούγονται τα ονόματα του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα και του πρώην πρύτανη του Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν και το σενάριο να είναι υποψήφιος βουλευτής ο πρώην γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, αλλά και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Δεβλιώτης. Επίσης στη στενή λίστα των εν δυνάμει υποψηφίων συμπεριλαμβάνεται και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κούβελας

Θολό τοπίο στο ΚΙΝΑΛ

Στο Κίνημα Αλλαγής πολλά είναι ακόμη θολά. Στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι σίγουρα ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, που εμφανίστηκε ύστερα από καιρό κατά την επίσημη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου, ο αντιδήμαρχος Συκεών – Νεάπολης Αντώνης Σαουλίδης και ίσως ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης που τελικά δε θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, όπως το διεκδικούσε. Πολύ πιθανό είναι να δοκιμάσει την τύχη της στην Α’ Θεσσαλονίκης και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, αν τελικά η Φώφη Γεννηματά επιμείνει στην γραμμή να μη συμπεριλάβει ούτε αυτήν ούτε το Νίκο Ανδρουλάκη στη νέα ευρωλίστα του ΚΙΝΑΛ. Δεν αποκλείεται μάλιστα η πρόεδρος του κόμματος να επιλέξει την Α’ Θεσσαλονίκης ως μια από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες που έχει τη δυνατότητα ως αρχηγός κόμματος να πολιτευθεί και στη συνέχεια να πάρει την έδρα από την περιφέρεια που εκείνη θα κρίνει. Ακόμα ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Ξυλούρη, του Γιάννη Γούναρη και του Νίκου Τέλλη. Αντίθετα όπως όλα δείχνουν προς το ψηφοδέλτιο επικρατείας βαδίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που το 2015 είχε εκλεγεί στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Τα άλλα κόμματα

Στην Ένωση Κεντρώων θα είναι σίγουρα υποψήφιος ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης, που επενδύει στη Θεσσαλονίκη και ο Γιάννης Σαρίδης, ενώ είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν και άλλα γνωστά ονόματα, καθώς το κόμμα θα διεκδικήσει και δεύτερη έδρα. Στους ΑΝΕΛ ο Κώστας Ζουράρης όπως όλα δείχνουν μάλλον δε θα είναι ανά υποψήφιος βουλευτής, οπότε ενδεχομένως να ανοίξει η πόρτα για κάποιοι άλλο υποψήφιο. Θυμίζουμε ότι το 2015 δεύτερος στη λίστα ήταν ο Παναγιώτης Σγουρίδης, ενώ «παίζει» και ο Θόδωρος Τοσουνίδης να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκλογή του.

Για το Ποτάμι ό,τι και να πει κανείς είναι παρακινδυνευμένο, ενώ στη Χρυσή Αυγή θα είναι σίγουρα υποψήφιος ο σημερινός βουλευτής Αντώνης Γρέγος.

 

Παύλος Μελάς