Σχολή Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη από το 2019 ανακοίνωσε η Ε. Κουντουρά- Εγκαινιάστηκαν οι εκθέσεις Philoxenia & Hotelia

Εντός του 2019 θα ανοίξει τις πύλες της η Σχολή Ξεναγών της Θεσσαλονίκης, η οποία ακολουθεί την Σχολή Ξεναγών της Αθήνας, που εγκαινιάστηκε το 2018. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά (φωτογραφία), εγκαινιάζοντας το βράδυ τις Παρασκευής (9/11) τις εκθέσεις Philoxenia και Hotelia που φιλοξενούνται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΘ- Helexpo στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου.

Στην ομιλία της η κ. Κουντουρά χαρακτήρισε το 2018 «χρυσή» χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, κάνοντας λόγο για νέο ρεκόρ αφίξεων που αγγίζει τα 33 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες. Όπως ανέφερε, από το 2015 μέχρι το 2018 ο τουρισμός αυξήθηκε πάνω από 35%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 9 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες σε απόλυτα νούμερα.

«Τα έσοδα από τον τουρισμό στήριξαν καθοριστικά την εθνική μας οικονομία τα δύσκολα αυτά χρόνια της κρίσης και για το 2018 έχουμε σημαντική αύξηση κατά 2 δισ.ευρώ επιπλέον έσοδα σε σχέση με το 2017» σημείωσε σχετικά.

Έκθεση-σταθμό για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτήρισε τη Philoxenia η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας πως είναι η σημαντικότερη τουριστική διοργάνωση της χώρας. Σημείωσε δε πως η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη.

Τον στόχο του εθνικού εκθεσιακού φορέα να αναδείξει την Philoxenia στη μεγάλη πλατφόρμα επικοινωνίας του τουριστικού κλάδου, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ενώ χαρακτήρισε το φετινό τουριστικό εκθεσιακό «δίδυμο» των Philoxenia-Hotelia ως το πιο διεθνές των τελευταίων 20 ετών.

Τιμώμενος ο δήμος Λέσβου

Στην επιλογή του δήμου Λέσβου ως του Τιμώμενου Δήμου της Philoxenia αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του νησιού, Κωνσταντίνος Αστυρακάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Λέσβο.

Η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει ύφος και τουριστικού προορισμού, όταν πριν από μια δεκαετία ο τουρισμός της βρισκόταν σε λήθαργο, ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να αναδείξει την ιστορία της πόλης.

Η τιμώμενη Περιφέρεια

Τις προοπτικές που δίνουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η Ολυμπία Οδός και η Ιόνια οδός ώστε να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό παρουσίασε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ αναφέρθηκε και στην τιμητική επιλογή της ως Τιμώμενης Περιφέρειας στην 34η Philoxenia.

Η συνεισφορά στο ΑΕΠ

Βασικό πυλώνα της οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε τον τουρισμό ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κάνοντας λόγο για συνεισφορά 2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ. Αναφέρθηκε επίσης στην δυναμική παρουσία της Περιφέρειας στην Philoxenia με ένα πολυθεματικό περίπτερο και πληθώρα δράσεων, όπως το Food Truck της Μακεδονικής Κουζίνας.

Η Philoxenia και η Hotelia, έχουν συγκεντρώσει 615 εκθέτες (415 η Philoxenia και 200 η Hotelia) από 22 χώρες, έχουν να επιδείξουν επισκέπτες από 47 χώρες –αριθμό ρεκόρ- και ένα ευρύ πρόγραμμα ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών, με 200 περίπου συμμετοχές και πάνω από 4.000 προγραμματισμένα «ραντεβού».

Το ωράριο των δύο εκθέσεων για σήμερα Σάββατο (10/11) έχει ως εξής: 10:00 με 20:00 για εμπορικούς επισκέπτες και για το κοινό.