Σ. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΣΤΟΝ «ΠΟΛΙΤΗΣ news»: Έρχονται μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ για αγρότες

Στη διανομή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για ορεινούς, μειονεκτικούς και νησιωτικούς κτηνοτρόφους προχωρά τις επόμενες μέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στον «ΠΟΛΙΤΗΣ news», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους κτηνοτρόφους του δήμου Ωραιοκάστρου και προαναγγέλλοντας μικροδάνεια για τους αγρότες.

Η συνέντευξη του κ. Αραχωβίτη έχει ως ακολούθως:

-Κύριε υπουργέ, η κτηνοτροφία είναι ένας από τους πιο δυναμικούς και παραγωγικούς τομείς του δήμου Ωραιοκάστρου, ωστόσο υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα -όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Πώς θα τα αντιμετωπίσετε;

Τα προβλήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και όλων των ανθρώπων του μόχθου της ελληνικής υπαίθρου μου είναι γνωστά στο σύνολό τους. Είμαι εδώ για την άμεση αντιμετώπισή τους.

Η πρώτη προτεραιότητα, και το είπα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα την τιμητική θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η αύξηση του εισοδήματος των γεωργών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων, των μελισσοκόμων. Δηλαδή ενίσχυση της ρευστότητας, μείωση του κόστους παραγωγής και οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα. Και στους τρεις τομείς έχουμε αναλάβει δράση, τα αποτελέσματα της οποία θα δείτε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ήδη όμως υπάρχουν τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα.

-Τι θα γίνει με τη διανομή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους;

Γνωρίζοντας πως και εδώ στο Ωραιόκαστρο ζουν και εργάζονται εκατοντάδες κτηνοτρόφοι με πάρα πολλά και οξυμμένα προβλήματα σας υπενθυμίζω πως ήδη προχωράμε τις επόμενες μέρες στη διανομή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, τα γνωστά de minimis, για ορεινούς, μειονεκτικούς και νησιωτικούς κτηνοτρόφους.

-Πότε θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση η νέα υπουργική απόφαση για το γάλα που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις σε γαλακτοβιομηχανίες σε περιπτώσεις υποτροπής σοβαρών παραβάσεων;

Προχωράμε άμεσα σε δημόσια διαβούλευση της νέας Υπουργικής Απόφασης για το γάλα, που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις, ακόμα και κλείσιμο/αφαίρεση άδειας επιχειρήσεων γαλακτοβιομηχανίας σε περιπτώσεις υποτροπής σοβαρών παραβάσεων, όπως παράνομες ελληνοποιήσεις. Στις 19 Οκτωβρίου ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» επέβαλε πρόστιμο σε 11 επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας γάλακτος για τη μη υποβολή μηνιαίων ισοζυγίων γάλακτος. Την ίδια μέρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την έναρξη αυτεπάγγελτης έρευνας κατά της μεγαλύτερης ξένης γαλακτοβιομηχανίας που δραστηριοποιείται με εργοστάσιο στην Ελλάδα, για παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού. Προχωρήσαμε στην ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος.

-Πότε θα κατατεθεί ο νόμος για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων;

Ο νόμος για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα προς διαβούλευση. Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουμε απαλλάξει τους συνεταιρισμένους αγρότες από το τέλος επιτηδεύματος και θα έχουμε νομοθετήσει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των συνεταιριστικών οργανώσεων και των ομάδων παραγωγών. Σε όλα τα θέματα, βέβαια, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ήδη έχουμε καλύτερη και ταχύτερη πορεία υλοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων. Για να βελτιώσουμε και να επισπεύσουμε την πρόσβαση των αγροτών στη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους, προχωράμε στη θέσπιση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ. Όσα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων τέθηκαν υπόψη μου στο διάστημα που είμαι υπουργός, τα ικανοποιούμε με ταχύτατους ρυθμούς καθώς είναι δίκαια και γίνονται πράξη.