Zouros Group: Όταν η τεχνογνωσία και η ασφάλεια αγκαλιάζουν το περιβάλλον

Ηγετική θέση στις ρυμουλκικές εργασίες λιμένος στην Ελλάδα κατέχει η Zouros Group η οποία ωστόσο συμμετέχει και σε απαιτητικές εργασίες ρυμούλκησης και διεθνώς. Διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία για ναυαγιαιρεσίες (περισυλλογή βυθισμένων containers, εκφόρτωση από ναυαγισμένο πλοίο κ.α.) και ρυμουλκήσεις ανοιχτής θαλάσσης. Βασικές δραστηριότητές της είναι η εξυπηρέτηση υπεράκτιων δραστηριοτήτων άντλησης πετρελαίου και οι ρυμουλκικές εργασίες λιμένος και ανοιχτής θάλασσας, τομείς στους οποίους επικεντρώνονται οι επενδύσεις όσον αφορά στην ανανέωση του στόλου λιμένος και στις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου. Επίσης ο όμιλος δραστηριοποιείται στη διαχείριση πλοίων αλλά και στη διάσωση.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όταν ο ιδρυτής του Ομίλου Ζούρου, Νικόλαος Ζούρος, ίδρυσε μια ναυτιλιακή εταιρία, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα λιμενικών υπηρεσιών. Αφού εξασφάλισε αποκλειστικά δικαιώματα τοπικής εκπροσώπησης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την πλειοψηφία των μεγάλων πλοιοκτητών, ο κ. Ζούρος κατόρθωσε κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας να δημιουργήσει έναν ιδιωτικό λιμενικό στόλο αποτελούμενο από αγκυροβόλια και σκάφη πληρώματος, καθώς και ρυμουλκά πλοία που λειτουργούσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε η σταδιακή επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου ο οποίος την επόμενη δεκαετία, κατάφερε να πετύχει σταθερά θετικές οικονομικές επιδόσεις -που τον κατέστησαν περιφερειακό ηγέτη στην αγορά- χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ασφάλεια, τη συντήρηση και στα μέτρα πρόληψης ατυχημάτων.

Εξειδικευμένες επιχειρήσεις

Τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίστηκαν από μια σειρά επιτυχημένων ρυμουλκήσεων μεγάλων αποστάσεων και από τις πιο εξειδικευμένες επιχειρήσεις διάσωσης σε ωκεανούς με «όπλο» την υψηλή κατάρτιση του προσωπικού και τη ναυτική τεχνογνωσία σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα ο όμιλος απέκτησε και άλλα πλοία (ρυμουλκούμενα και σκάφη AHTS) με αυξανόμενες δυνατότητες. Να σημειωθεί ότι ρυμουλκά του ομίλου «Ζούρος» μετέφεραν πριν από ένα χρόνο, δωρεάν και με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη από τη μαρίνα του Φλοίσβου το ιστορικό θωρηκτό Αβέρωφ.

Η συνεχής επιτυχία και ανάπτυξη κατέστησε τον όμιλο Ζούρου σημαντικό διεθνή παίκτη στον εξειδικευμένο τομέα της διάσωσης με τοπικούς σταθμούς εγκατεστημένους σε διάφορες περιοχές. Έτσι ο όμιλος έγινε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Διάσωσης (ISU) καθώς και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές  (ITF).

Έμφαση σε ασφάλεια και περιβάλλον

Όπως επισημαίνει στον «ΠΟΛΙΤΗΣ news» ο κ. Νικόλαος Ζούρος, από το 2002 ο όμιλος έδωσε έμφαση στη διατήρηση των υψηλότερων ποιοτικών προτύπων σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και τα διεθνή πρότυπα που αφορούν στην ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι υιοθέτησε το Διεθνές Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας (ISM) [ISO9001 / 2001 και τώρα / 2008] υπό την εποπτεία του LRS (Lloyds Register) που είχε ως αποτέλεσμα τις χιλιάδες ημέρες λειτουργίας που ακολούθησαν χωρίς ατυχήματα σε διαφορετικές συνθήκες, από λιμενικές επιχειρήσεις μέχρι αποκομιδή, ρυμούλκηση και υπεράκτια υποστήριξη.

Ανανέωση στόλου

Ο όμιλος προχώρησε σε πλήρη ανανέωση του στόλου του κατά την περίοδο 2012 – 2014 αντικαθιστώντας όλα τα πλοία με σύγχρονα και ισχυρότερα δίδυμα σκάφη, ενώ από το 2015 έως σήμερα έχει επικεντρωθεί στον τριπλασιασμό του μεγέθους του στόλου που περιλαμβάνει 10 σύγχρονα ρυμουλκά με μέσο όρο ηλικίας 9 ετών με συνδυασμένη έλξη 612 τόνων. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ο όμιλος Ζούρου επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο δημιουργώντας μία ευρύτατη βάση λιμενικών επιχειρήσεων με πεδίο δράσης τις λιμενικές εργασίες ρυμούλκησης σε ελληνικούς λιμένες όπως ο Πειραιάς, η Ελευσίνα, το Λαύριο και η Θεσσαλονίκη.

Ο στόχος του ομίλου

Αδιαμφισβήτητος και μοναδικός στόχος του Ομίλου Ζούρου είναι πάντα η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στις αυξανόμενες απαιτήσεις των διεθνών πελατών, αλλά και η δημιουργία ενός ισχυρού παρόχου υπηρεσιών λιμενικών ρυμουλκήσεων στην Ελλάδα σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα λειτουργίας και ασφάλειας στον κλάδο πάντα βέβαια με σεβασμό στο περιβάλλον.