Α. Τζιτζικώστας: Προανήγγειλε 120 εκατ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Κ. Μακεδονία

Στη δυναμική που καταγράφει η Κεντρική Μακεδονία στο «μέτωπο» των εξαγωγών αλλά και στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την περαιτέρω ανάπτυξή τους και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής Go In Thessaloniki της Eurobank.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη εξαγωγική περιφέρεια της χώρας με το 1/4 του αγροτικού να παράγεται σε αυτήν. Επίσης, όπως είπε στη Βόρεια Ελλάδα εκτελείται το 70% της οδικής μεταφορικής δραστηριότητας, ενώ οι εξαγωγές αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 10%. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην 8ετία της κρίσης οι εξαγωγές αυξήθηκαν συνολικά για την περιοχή κατά 50%, υψηλότερα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο του 30%.

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη ολοκλήρωση του κόμβου Κ16, ενώ ανακοίνωσε πως έχουν εξασφαλιστεί 7 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, έργα που όπως είπε θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας. Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της περιφέρειας για την προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας και των τοπικών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή σε περισσότερες από 70 εκθέσεις ετησίως, ενώ ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» από την Περιφέρεια προσκλήσεις προγραμμάτων ύψους 120 εκατ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την καινοτομία.