Άνθρακες… ο «θησαυρός» των ενδιάμεσων εκπτώσεων- Μείωση τζίρου στις αγορές σχεδόν όλης της χώρας

Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα της πρόσφατης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου για την αγορά σχεδόν για το σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με την τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου) καταγράφεται μια μεσοσταθμική μείωση του τζίρου κατά 7% συγκριτικά με πέρσι.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας κωδικοποιούνται ως ακολούθως:
1. Το 85% των επιχειρήσεων συμμετείχε στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2017 (80%).
2. Οι περισσότερες επιχειρήσεις (47%) κατέγραψαν χαμηλότερες πωλήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο του προηγούμενου έτους (37% το 2017). Βέβαια τα τελευταία δύο έτη, σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων βελτιώνει ή σταθεροποιεί τις πωλήσεις του την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου.
Στις περισσότερες επιχειρήσεις (6 στις 10) το ποσοστό έκπτωσης κυμάνθηκε μεταξύ 11% και 40%, ενώ στην πλειοψηφία τους κινήθηκαν μεταξύ (11% – 20%).
3. Μία στις δύο επιχειρήσεις (54%) πραγματοποίησαν εκπτώσεις στο σύνολο των εμπορευμάτων και το 17% στο μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών.
4. Περισσότερες από μία στις δύο επιχειρήσεις (54%) θεωρεί ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν επηρεάζουν τον συνολικό τζίρο φθινοπωρινής – χειμερινής περιόδου, ενώ ποσοστό 23% κρίνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει αρνητικό αντίκτυπο και 20% θετικό.
5. Αναφορικά με την χρησιμότητα μιας ξεχωριστής περιόδου ενδιάμεσων εκπτώσεων οι απόψεις μοιάζει να διχάζονται.
6. Όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων η πλειονότητα αναφέρει ότι η λειτουργία της Κυριακής δεν επηρεάζει τον συνολικό τζίρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων (39%) και το 20% δηλώνει ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο. Επίσης, η ανάγκη απασχόλησης προσωπικού την Κυριακή καλύπτεται, είτε προσωπικά από τον επιχειρηματία, είτε με το υπάρχον προσωπικό δηλαδή, να πραγματοποιηθούν επιπλέον προσλήψεις. Τέλος, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις φαίνεται να καταγράφουν αύξηση του λειτουργικού κόστους από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ενώ η επισκεψιμότητα φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από την λειτουργία της Κυριακής (47,7%).

Πτώση σχεδόν παντού

Στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ καταγράφονται και οι εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων σε 59 περιοχές της χώρας, σχετικά με την κίνηση των πωλήσεων, κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης χειμερινής εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου 2018, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Από τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των Εμπορικών Συλλόγων ενός μεγάλου μέρους των εμπορικών αγορών της χώρας, φαίνεται ότι η αγορά κινήθηκε κυρίως πτωτικά, ενώ στη Θεσσαλονίκη κινήθηκε στα περσινά επίπεδα. Στις τοπικές αγορές της Αττικής αλλά και της περιφέρειας η μείωση φτάνει έως το 20%, ενώ η μεγαλύτερη πτώση των πωλήσεων -έως 40%- καταγράφηκε στη Φλώρινα και την Ελασσόνα.