Αλ. Τσίπρας: Προανήγγειλε μέτρα «σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων» στον προϋπολογισμό του 2019

Για ιδιαίτερα θετικά νέα από τις Βρυξέλλες μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 3ου Thessaloniki Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στη Θεσσαλονίκη. Επισήμανε ακόμη πως θα διαψευσθούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία και στην περικοπή των συντάξεων, ενώ έκανε λόγο για μέτρα «σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων» στον προϋπολογισμό του 2019.

«Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Euro working Group. Συνεπώς, φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στη καταστροφή και προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων, αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, από αυτή εδώ την αίθουσα», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος υποσχέθηκε μέτρα ελαφρύνσεων, όχι μόνο για τους πιο αδύναμους αλλά και για την μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πιο αισιόδοξο περιβάλλον θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στο φετινό προϋπολογισμό, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα υπερβαίνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όπως είπε, η ανεργία διαμορφώθηκε σε 18,9% τον Αύγουστο, το μέσο ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκε σε +2,15%, ενώ το 2017 σημειώθηκε και η μεγαλύτερη αύξηση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων της δεκαετίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης στην ανάπτυξη των υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα που, όπως είπε, θα αναβαθμίσουν τον γεωπολιτικό ρόλο της ευρύτερης περιοχής.
Μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είπε ο κ. Τσίπρας, σε τροχιά αξιοποίησης βρίσκονται σήμερα τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, ενώ «με την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας, μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε ένα σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο».
Σημείωσε ακόμη πως το project της οδικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βουκουρέστι, θα αυξήσει τις ήδη εξαιρετικές τουριστικές και εμπορικές ροές από την Ρουμανία και την Βουλγαρία προς την Ελλάδα, και αντίστροφα, ενώ η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης Σκοπίων Βελιγραδίου Βουδαπέστης δεν θα εξυπηρετήσει μόνο την ολοένα αυξανόμενη εμπορική κίνηση από και προς το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, σημειώνοντας πως η ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου, τμήμα του οποίου είναι ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου TAP είναι έργο πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και συνιστώσα της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ. Προβλέπεται σύνδεσή του τόσο με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδος – Βουλγαρίας (IGB), όσο και με τους υπό σχεδιασμό Διασυνδετήριους αγωγούς φ.α. Ελλάδος – πΓΔΜ, για τον εφοδιασμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο IGB, είπε ο πρωθυπουργός, διαθέτει υψηλή προστιθέμενη αξία λόγω του ότι δύναται να αποτελέσει «όχημα» διαμετακόμισης φ.α. και από άλλες πηγές, αλλά και προς νέες αγορές στο μέλλον. Η Ελλάδα συνεργάζεται για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, ο οποίος αποτελεί το άθροισμα των υφιστάμενων και των σχεδιαζόμενων ενεργειακών υποδομών φυσικού αερίου, με σημείο εκκίνησης τον τερματικό της Ρεβυθούσας , το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, και τον ΤΑΡ προς τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Μολδαβία, Σερβία.

Την ίδια στιγμή, διερευνάται η δυνατότητα διακλάδωσης του αγωγού EastMed προς τα Βαλκάνια και προωθούμε στις Βρυξέλλες τις σημαντικές προοπτικές που έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα.

Το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας, το μέλλον της Μακεδονίας, το μέλλον της Θεσσαλονίκης περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ που προσκάλεσε ηγέτες βαλκανικών χωρών στη φετινή διοργάνωση Thessaloniki Summit 2018 και σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει ένα μέλλον συνεργασίας και συνανάπτυξης και όχι άγονου ανταγωνισμού.

«Έχουμε όλοι να κερδίσουμε πολλά από αυτή τη προοπτική. Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα δεν αξίζει τίποτα παρά κάτω από τη θέση του πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και όλοι οι παραγωγικού φορείς του τόπου μπορούν να καθοδηγήσουν αυτό το όραμα της διαβαλκανικής συνεργασίας, από τη θέση του οδηγού, όχι απλά ως συνεπιβάτες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Πραγματικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προσφώνησε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος επισήμανε ότι οι βιομηχανίες δέχονται ασφυκτικές πιέσεις. Ο κ. Σαββάκης απηύθυνε έκκληση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας αλλάξει νοοτροπία και να στραφεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ μίλησε για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με βάση την αντίληψη της περιφερειακής ανάπτυξης και συνεργασίας σε επίπεδο Βαλκανίων και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσίπρας σχολίασε με νόημα πως «ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος είναι πραγματικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών και όχι και λοιπών επιχειρήσεων».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ