Μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπαιδεύονται για τα δικαιώματα του καταναλωτή

H εκπαίδευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το Δίκαιο του Καταναλωτή ήταν ο στόχος του πρόσφατου σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018 στα γραφεία του ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα εκπαιδεύτηκαν 13 στελέχη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι πιστοποιήθηκαν και θα μπορούν να εφαρμόσουν τα δικαιώματα των καταναλωτών και τη φιλική επίλυση τυχόν διαφορών τους με τους καταναλωτές.

Το σεμινάριο αυτό συνδιοργανώθηκε από την ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας), το ΙΝΕΜΥ (Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών) και το ΚΕΠΚΑ στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Consumer Law Ready (BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών, UEAPME – Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιοτεχνικών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, EuroChambers – Ένωση Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας), με τη βοήθεια του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν ο κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος ΚΕΠΚΑ, μέλος της ΟΚΕ και αν. μέλος της ΕΟΚΕ, η κ. Ευαγγελία Κεκελέκη, γενική γραμματέας του ΚΕΠΚΑ, αντιπρόεδρος Τμήματος Μεταφορές, Ενέργεια, Υποδομές και Κοινωνία των Πληροφοριών της ΕΟΚΕ και μέλος της ΕΟΚΕ και ο κ. Νικόλαος Αποστολάκης, ταμίας και νομικός σύμβουλος του ΚΕΠΚΑ.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ, «η εκπαίδευση επιχειρήσεων για τα δικαιώματα των καταναλωτών ήταν εδώ και χρόνια αίτημα του ΚΕΠΚΑ, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέσα από την προσπάθειά μας και τις παρεμβάσεις μας προς τις επιχειρήσεις για την επίλυση διαφορών επιχειρήσεων και καταναλωτών καθώς και μέσα από τη συμμετοχή μας στις Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού, είχαμε εντοπίσει το έλλειμμα γνώσης του Δίκαιου Καταναλωτή από τις επιχειρήσεις. Επειδή λοιπόν, αυτό το έλλειμμα οδηγούσε συχνά σε διαφορές, παράπονα και καταγγελίες θεωρήσαμε απαραίτητη την εκπαίδευση των επιχειρήσεων, γιατί στο ΚΕΠΚΑ πιστεύουμε ότι είμαστε εταίροι και σύμμαχοι, στη σωστή λειτουργία της αγοράς, που ωφελεί όλους και όχι αντίπαλοι και εχθροί».

Στην ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ εκφράζει την ικανοποίησή του για το ξεκίνημα αυτής της πρωτοβουλίας και «ζητάει να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό ώστε να εκπαιδευτούν όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις».

(Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα του ΚΕΠΚΑ στο facebook)