Πάνω από 25 δισ. ο τζίρος του παρεμπορίου- Χάνονται τουλάχιστον 6 δισ. από τα δημόσια Ταμεία

Οι επιπτώσεις του παρεμπορίου στην οικονομία και στις επιχειρήσεις αλλά και τα μέτρα που σχεδιάζονται ή πρέπει να ληφθούν για την επίλυση του προβλήματος που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη (15/11) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Δημήτρη Αυλωνίτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας και Αγροτικής Οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά, ο εκτελεστικός υπεύθυνος του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου Βασίλης Μαστρογιάννης, οι πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μασούτης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, των Επιμελητηρίων Σερρών Χρήστος Μέγκλας, Ημαθίας Γιώργος Μπίκας και Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, εκπρόσωποι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και του ΑΤ Λευκού Πύργου και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας.

Ο Α. Τζιτζικώστας

«Το θέμα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. Λίγο πιο πέρα από εδώ, στην καρδιά της πόλης, στην Αριστοτέλους, η κατάσταση έχει εκτραπεί πλήρως. Και δίπλα στα λαθραία τσιγάρα και το παρεμπόριο, ανθούν πλέον και όλες οι άλλες μορφές παραβατικότητας. Ο κόσμος αγωνιά για τη σωματική του ακεραιότητα. Άνθρωποι νεότεροι αλλά και μεγάλης ηλικίας νιώθουν απροστάτευτοι. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να αφήνονται στη μοίρα τους. Πρέπει άμεσα, πιο άμεσα από ποτέ, να βρούμε λύσεις. Να βρει η Πολιτεία της κατάλληλες, τις ουσιαστικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης κι έθεσε δυο κυρίαρχες παραμέτρους για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου:
1. Το παρεμπόριο είναι ένα τεράστιο ντόμινο που συμπαρασύρει αρνητικά όλους τους δείκτες:
-Στερεί σημαντικά έσοδα από τις νόμιμες επιχειρήσεις, τις βιοτεχνίες, τα καταστήματα, τους επαγγελματίες.
-Στερεί ταυτόχρονα σημαντικά έσοδα από τη χώρα.
«Η έλλειψη αυτών των εσόδων μεταφράζεται: σε επίπεδο αγοράς και πραγματικής οικονομίας σε λιγότερες επενδύσεις, λουκέτα, ανεργία και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας σε έλλειμμα κρατικών εσόδων που δυσχεραίνουν την προσπάθεια επίτευξης πλεονασμάτων και τα οποία τελικά επιτυγχάνονται με δημοσιονομικά μέτρα. Μέτρα όπως η αύξηση φόρων, η αύξηση ΦΠΑ, η αύξηση εισφορών, η μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Στο τέλος δηλαδή, αυτού του αυτοτροφοδοτούμενου φαύλου κύκλου, την πληρώνει ο Έλληνας πολίτης και η ελληνική επιχείρηση», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
2. «Η καταπολέμηση του παραεμπορίου δεν γίνεται με το ένα πόδι στο γύψο. Δεν γίνεται, όταν για παράδειγμα οι Περιφέρειες έχουν το δικαίωμα να κάνουν ελέγχους, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να κατασχέσουν και να καταστρέψουν προϊόντα παρεμπορίου ή όταν επίσης για παράδειγμα, οι Περιφέρειες δεν λαμβάνουν τους αναγκαίους πόρους για να κάνουν ελέγχους όλη την ημέρα, κάθε ημέρα. Το παρεμπόριο δεν έχει ωράριο, δεν γίνεται μεταξύ 7 το πρωί και 3 μετά το μεσημέρι. Για να μπορούν οι έλεγχοι να γίνονται και εκτός ωραρίου χρειάζονται συγκεκριμένοι πόροι. Πόροι που πρέπει να προβλεφτούν και να αποδοθούν από την κεντρική Πολιτεία. Η καταπολέμηση του παρεμπορίου γίνεται στην πηγή, στην αρχή, στα τελωνεία. Από τη στιγμή που τα προϊόντα παρεμπορίου θα περάσουν στη χώρα η μάχη γίνεται άνιση. Η πραγματική μάχη, εκεί που η Πολιτεία μπορεί να έχει ουσιαστικό πλεονέκτημα είναι στην πύλη εισόδου, στα τελωνεία», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Σ. Πιτσιόρλας

«Όλα τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας θα ήταν διαφορετικά αν είχαμε καταφέρει να ελέγξουμε το θέμα του παρεμπορίου. Δυστυχώς λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις», είπε ο κ. Πιτσιόρλας υπογραμμίζοντας πως «με τη δημιουργία του ΣΥΚΕΑΠ, ήδη έχουμε αποτελέσματα ενθαρρυντικά. Προφανώς απέχουμε πάρα πολύ από το να πούμε ότι αντιμετωπίσαμε το παρεμπόριο, έχουμε δείγματα όμως βελτίωσης», δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Τι πρότεινε ο Γ. Μασούτης
Στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης ζήτησε την άμεση νομοθέτηση δέσμης μέτρων, για την πάταξη του παρεμπορίου. Απευθυνόμενος προς τον κ. Πιτσιόρλα, ο κ. Μασούτης τόνισε πως το παρεμπόριο αποτελεί μία τεράστια «πληγή» για τις υγιείς και νομοταγείς επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα υπάρχει σοβαρή περίπτωση να φτάσουν στα χέρια των καταναλωτών προϊόντα μη ασφαλή και αμφιβόλου προέλευσης. Για το λόγο αυτό πρότεινε τη λήψη των εξής μέτρων:
– Εντατικούς και συνεχείς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας για τον εντοπισμό φορτίων με παράνομα εμπορεύματα.
– Την επιβολή προστίμων στους εμπόρους και στους πωλητές παράνομων εμπορευμάτων πάσης φύσεως. Τα πρόστιμα μάλιστα να είναι κλιμακωτά και αυξανόμενα, εάν δεν υπάρχει συμμόρφωση των παραβατών και συλλαμβάνονται υπότροποι.
– Να ολοκληρώνεται, με συνοπτικές διαδικασίες, η κατάσχεση και η καταστροφή προϊόντων, που διακινούνται από το παρεμπόριο και
– Να δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα, αλλά και να λειτουργήσει σχετική τηλεφωνική γραμμή, στην οποία θα μπορούν οι καταναλωτές άμεσα και με απλές διαδικασίες να καταγγέλλουν την πιθανή ύπαρξη σημείων εμπορίας, πώλησης και διακίνησης προϊόντων παρεμπορίου.

Α. Καπνοπώλης: Χάνονται τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια Ταμεία
«Η πάταξη του παρεμπορίου, που ταλανίζει το στεγασμένο εμπόριο, δεν είναι μια προσφορά της Πολιτείας προς τους πολίτες, αντιθέτως συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους», τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως «οι καταστροφικές συνέπειες του παρεμπορίου στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, στοιχειοθετούνται όχι μόνο από τα χρήματα που θα κατευθυνόταν στην ελληνική αγορά, αλλά και από την απώλεια εσόδων σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης, καθώς στερεί τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Ο, δε, διαφυγών τζίρος από την αγορά, εκτιμάται στα 25 δισ. ευρώ».

«Είναι λυπηρό στην καρδιά της Θεσσαλονίκης να καταγράφεται καθημερινά έξαρση της εγκληματικότητας με παράνομους πωλητές, που συναθροίζονται κατά μήκος της οδού Αριστοτέλους, στο ύψος της Εγνατίας, καθώς και στην περιοχή της αγοράς Καπάνι και περιορίζουν τη δυνατότητα εύκολης διέλευσης των διερχόμενων, στην προσπάθεια τους να πουλήσουν προϊόντα αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας. Υπάρχουν, μάλιστα, τουλάχιστον τέσσερις καταγεγραμμένες αιματηρές συμπλοκές στην εν λόγω περιοχή, εκ των οποίων ορισμένες ένοπλες» επισήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, ο οποίος παρέδωσε υπόμνημα στους κ.κ. Πιτσιόρλα και Αυλωνίτη με τις προτάσεις του επιμελητηρίου για την πάταξη του παρεμπορίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Καπνοπώλης ζήτησε τα εξής:
-Δημιουργία ενός κεντρικού, ενιαίου φορέα, αποκλειστικά υπεύθυνου για το αντικείμενο της δίωξης του παραεμπορίου, με πανελλαδική διάρθρωση και αρμοδιότητα.
-Αποτελεσματικότερο έλεγχο στα τελωνεία κατά την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα μας.
-Διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες, που συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στο δίκτυο πώλησης, στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, στους παράνομους μικροπωλητές, οι οποίοι τα προμηθεύουν στον καταναλωτή.
-Ουσιαστικό συντονισμό μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και πλήρη αποσαφήνιση της αποστολής τους» τονίζεται στο υπόμνημα.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΒΕΘ, τα τρία Επιμελητήρια της πόλης (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ και ΕΕΘ), «απέστειλαν το Σεπτέμβριο κοινή επιστολή στην υπουργό Δημόσιας Τάξης, Όλγα Γεροβασίλη, για το πρόβλημα του παραεμπορίου στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία απάντηση».