Σ. Φάμελλος στον «ΠΟΛΙΤΗΣ news»: Πώς θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη στο Ωραιόκαστρο

«Πώς μπορεί στο άμεσο μέλλον ο πολίτης του Ωραιοκάστρου να πληρώνει χαμηλότερα δημοτικά τέλη και πώς αυτό συνδέεται με την απόδοση του κάθε δήμου στην ανακύκλωση και στη διαλογή, δηλαδή στην πηγή»;

Σε αυτό το καίριο –για το περιβάλλον αλλά και για την «τσέπη» των δημοτών- ερώτημα απάντησε στον ΠΟΛΙΤΗΣ news ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. «Μια οργανωμένη υπηρεσία καθαριότητας στο Ωραιόκαστρο και η αλλαγή των συνηθειών των πολιτών θα δώσει άμεσα χαμηλότερα δημοτικά τέλη, πιο καθαρό περιβάλλον και νέες δουλειές, κύρια για επιστήμονες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Αναλυτικά η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο 3ο φύλλο της free Press εφημερίδας του Ωραιοκάστρου «ΠΟΛΙΤΗΣ news» έχει ως εξής:

«Εδώ και δεκαετίες η μόνη συζήτηση για τα απορρίμματα ήταν για τους βρώμικους ή ανύπαρκτους κάδους και για το πού θα γίνουν χωματερές ή ΧΥΤΑ. Τα απορρίμματα ήταν ο καθρέφτης της τεράστιας απόστασης της χώρας μας από τις ευρωπαϊκές χώρες και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να κλείσουμε αυτή τη σελίδα, που ήταν γεμάτη ευρωπαϊκά πρόστιμα και χωματερές. Ποιος δεν θέλει να μιλάμε μόνο για ανακύκλωση και καλύτερες πόλεις και περιβάλλον;

Αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο και βάλαμε σε προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την αποφυγή της ταφής. Η χωριστή συλλογή των απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων και οργανικών (τρόφιμα/ κλαδέματα) είναι πλέον υποχρεωτική. Ο στόχος για όλους τους Δήμους είναι τουλάχιστον το 50% των απορριμμάτων να ανακτάται στην πηγή, που αποτελεί και ευρωπαϊκή υποχρέωση.

Οι δήμοι έχουν πλέον νέες αρμοδιότητες για έργα μεταφόρτωσης, κομποστοποίησης και πράσινα σημεία, όπου συλλέγονται χωριστά διάφορα είδη αποβλήτων. Για όλες αυτές τις δράσεις υπάρχουν και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Χρειαζόμαστε, όμως, ισχυρούς και οργανωμένους δήμους για να πετύχουν καλές υπηρεσίες για τον δημότη και τον επιχειρηματία, με μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας.

Περισσότερη ανακύκλωση σημαίνει μείωση του κόστους για τη μεταφορά και  διαχείριση των απορριμμάτων. Έτσι οι δήμοι θα έχουν έσοδα από την πώληση ανακυκλώσιμων, που θα καλύπτει τμήμα του κόστους καθαριότητας.

Επιπλέον από το 2019 το κόστος επεξεργασίας και ταφής απορριμμάτων, για κάθε δήμο, θα εξαρτάται από την ανακύκλωση που θα πετυχαίνει. Δίνεται λοιπόν ακόμα ένα κίνητρο σε δήμους και πολίτες.

Έτσι λοιπόν, στο Ωραιόκαστρο, μια οργανωμένη υπηρεσία καθαριότητας και η αλλαγή των συνηθειών των πολιτών θα δώσει άμεσα χαμηλότερα δημοτικά τέλη, πιο καθαρό περιβάλλον και νέες δουλειές, κύρια για επιστήμονες.

Πρακτικά γλυτώνουμε τα νέα πρόστιμα και μειώνουμε το κόστος για τα νοικοκυριά. Μόνο με τέτοιες αλλαγές θα πάμε μπροστά ως κοινωνία και ως Δήμος. Γιατί είναι δίκαιο να πληρώνει λιγότερα τέλη όποιος κάνει ανακύκλωση και τώρα γίνεται πράξη!

Μια κοινωνία ανακύκλωσης με μικρό ποσοστό ταφής, έχει πολλά υλικά για αξιοποίηση (και αντίστοιχα έσοδα) και επιπλέον οικονομικά πριμ στους Δήμους που κάνουν ουσιαστική ανακύκλωση.

Αυτό είναι το στοίχημα για ένα καλύτερο περιβάλλον και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Είναι δίκαιο και γίνεται πράξη».

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ/ΜΠΕ