Πριν από τρία χρόνια γυναίκες κάθε ηλικίας από το Ωραιόκαστρο αποφάσιζαν δειλά- δειλά να πάρουν μέρος σε μια δραστηριότητα δημιουργικής απασχόλησης την οποία ενέταξε στο πρόγραμμά της η Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου: τα μαθήματα πλεκτικής. Κάποιες δεν γνώριζαν ούτε να κρατήσουν τις βελόνες, άλλες μόλις που μπορούσαν να πλέξουν ένα κασκόλ και άλλες ήθελαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους ή να περάσουν την ώρα τους ευχάριστα.
Από αυτό το Τμήμα πέρασαν περίπου 100 γυναίκες, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να παρακολουθούν τα μαθήματα πλεκτικής με βελόνα και βελονάκι. Όσες επέδειξαν υπομονή και ζήλο κατάφεραν να μάθουν πολλά είδη πλέξης, αλλά κυρίως δημιούργησαν μια συμπαγή ομάδα η οποία, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους, Μαργαρίτας Παπαδοπούλου, δεν περιορίστηκαν στην εκμάθηση της πλεκτικής αλλά προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα: Δώριζαν και δωρίζουν όλες τις δημιουργίες τους στους συνανθρώπους τους, σε προσφυγόπουλα, σε ιδρύματα αλλά και σε νοσοκομεία.
Πλεκτά «χταποδάκια»…
Το πνεύμα της αλληλεγγύης διαπνέει όλη την ομάδα Κοινωνικής Πλεκτικής Ωραιοκάστρου που απαρτίζεται από περίπου 25 γυναίκες οι οποίες δημιούργησαν, μεταξύ άλλων, μικρά πλεκτά «χταποδάκια» και στη συνέχεια τα δώρισαν στη Β’ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Νεογνολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
Όπως εξηγεί στην free press εφημερίδα του Ωραιοκάστρου «ΠΟΛΙΤΗΣ news» η επικεφαλής της Ομάδας Κοινωνικής Πλεκτικής Ωραιοκάστρου, Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, «όταν τα πρόωρα μωρά αγκαλιάζονται με τα πλεκτά χταποδάκια στις θερμοκοιτίδες τους είναι –σύμφωνα με Δανούς ερευνητές- πιο ήρεμα και με καλύτερη αναπνοή. Αισθάνονται ασφάλεια, καθώς νιώθουν πως ακόμη είναι σε επαφή με τον ομφάλιο λώρο στη μήτρα της μητέρας τους». Σύμφωνα με την κυρία Παπαδοπούλου, «χρησιμοποιούμε 100% βαμβακερό νήμα και πλέκουμε τα μαλακά και πολύχρωμα χταποδάκια με έναν ειδικό τρόπο ώστε να μη μπορεί να βγει από μέσα το υλικό με το οποίο τα γεμίζουμε που είναι αντιμυκητιακό και υποαλλεργικό. Δίνονται δε στα μωρά από τους νοσηλευτές αφού αποστειρωθούν στον κλίβανο του νοσοκομείου και στη συνέχεια χαρίζονται στους γονείς των μωρών την ημέρα του εξιτηρίου, ως ένα μικρό ενθύμιο που σηματοδοτεί το αίσιο τέλος της νοσηλείας των νεογνών στη θερμοκοιτίδα».
Η 25μελής ομάδα Κοινωνικής Πλεκτικής δεν περιορίζεται στα πλεκτά χταποδάκια για τα πρόωρα μωρά. Έχει εξελιχθεί ουσιαστικά σε μία άτυπη φιλανθρωπική οργάνωση που –με πολύ μεράκι και αγάπη- πλέκει διάφορα είδη ένδυσης και τα χαρίζει σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, αλλά και σε ιδρύματα. Μέχρι σήμερα η ομάδα έχει πραγματοποιήσει περίπου 15 δράσεις, με την πρώτη να αφορά στον ξενώνα Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ που λειτουργεί στο Ωραιόκαστρο, ενώ ανταποκρίθηκε θετικά σε πλήθος αιτημάτων.
… και «μαστοί»
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι το οποίο θα είναι απόλυτα χρηστικό. Αντικείμενα που δεν θα περιορίζονται με νούμερα και μεγέθη ώστε να χωράνε και να κουμπώνουν σε όλους», λέει η Μ. Παπαδοπούλου σημειώνοντας πως μία ακόμη δράση της ομάδας είναι οι πλεκτοί μαστοί τους οποίους είχαν αναλάβει να φτιάξουν για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες της ομάδας Κοινωνικής Πλεκτικής Ωραιοκάστρου έπλεξαν –με αντιαλλεργικό νήμα που μπορεί να μπει στο πλυντήριο- «μαστούς» -σε μικρά και μεγάλα μεγέθη- για γυναίκες που έχουν κάνει μαστεκτομή ώστε να τους τοποθετούν μέσα από τον στηθόδεσμο. Επίσης έχουν πλέξει αντικείμενα για γηροκομείο, για γυναίκες που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, αλλά και σκουφάκια και κασκόλ για το Λύρειο Ίδρυμα στο Μάτι, που καταστράφηκε από την μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού.
Η αγάπη του κόσμου
Εντυπωσιακή είναι, σύμφωνα με την κυρία Μαργαρίτα Παπαδοπούλου η ανταπόκριση του κόσμου σε δράσεις οι οποίες κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Όταν αναρτούμε στην ομάδα μας στο facebook (Ομάδα Κοινωνικής Πλεκτικής Ωραιοκάστρου) τα σχέδιά μας για μια δράση, μας στέλνουν πλεκτά ή μαλλί από κάθε άκρη της Ελλάδας», λέει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ομάδας, Μ. Παπαδοπούλου η οποία έχει κάθε λόγο να είναι περήφανη και χαρούμενη που μια προσπάθεια που ξεκίνησε από μια παρέα γυναικών και έχει πάρει διαστάσεις φιλανθρωπικής ομάδας στην οποία μπορούν να συμμετέχουν και άλλες γυναίκες. Αρκεί να ξέρουν να πλέκουν και να έχουν διάθεση να δημιουργήσουν και να προσφέρουν!