Άνοιξε η αυλαία του προεκλογικού αγώνα στο Ωραιόκαστρο-Πληθωρισμός… υποσχέσεων, αιχμές αλλά και πολιτικός πολιτισμός

Με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις των υποψηφίων δημάρχων άνοιξε ουσιαστικά η «αυλαία» της προεκλογικής περιόδου στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές που έχουν προσδιοριστεί για τον Μάιο του 2019 γεγονός επισπεύδει τις διεργασίες εντός των συνδυασμών. Ήδη πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι βρίσκονται στην αφετηρία της κούρσας καθώς ανακοίνωσαν και επισήμως τις προθέσεις τους δίνοντας παράλληλα κι ένα περίγραμμα των προγραμματικών τους θέσεων.

 Γ. Παπακωνσταντίνου: Συνεργασία και πολιτικός πολιτισμός

Με κεντρικό σύνθημα «Πάμε δυνατά», ο Γιώργος Παπακωσταντίνου, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Δημιουργίας», ανακοίνωσε, και επισήμως, την απόφασή του να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο του Ωραιοκάστρου.

Στην ομιλία του ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε έναν σύντομο απολογισμό από τη δραστηριότητά του ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου την τελευταία πενταετία και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του για τον Δήμο. Πρόταξε τον πολιτικό πολιτισμό που θέλει να φέρει στον δήμο, αλλά και τη συνεργασία όλων των συνδυασμών μετά τις εκλογές. «Μας ενώνει όλους η αγάπη μας για τον Δήμο Ωραιοκάστρου και δεν μας χωρίζει τίποτε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έδωσε ένα… δείγμα γραφής για τα περί συνεργασιών με την αποστολή σε όλους τους συνυποψήφιους δημάρχους ατομικής πρόσκλησης προκειμένου να παραστούν στη συγκέντρωση και να απευθύνουν χαιρετισμό. Ανταποκρίθηκαν ο Ανέστης Πολυχρονίδης  και ο Γρηγόρης Εδιρνέλης, ενώ τον Π. Σκαρλάτο εκπροσώπησε ο κ. Ματσουκατίδης.

«Πρόθεσή μας είναι να φέρουμε τον πολιτικό πολιτισμό στον Δήμο μας» είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωσταντίνου και πρόσθεσε: «Σε ό,τι μας αφορά κάναμε το πρώτο βήμα. Καλέσαμε τους συνυποψηφίους μας τώρα, όπως θα τους καλέσουμε και μετά τις εκλογές να προσφέρουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τον τόπο μας». Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Μας ενώνει όλους η αγάπη μας για τον Δήμο Ωραιοκάστρου και δεν μας χωρίζει τίποτε».

Γ. Εδιρνέλης: Στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας

Την κάθοδό της στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ανακοίνωσε η Δημοτική Κίνηση Πολιτών «Αλληλεγγύη -Ανατροπή». Στη διάρκεια εκδήλωσης ο επικεφαλής του συνδυασμού, Γρηγόρης Εδιρνέλης υπενθύμισε πως η Αλληλεγγύη -Ανατροπή γεννήθηκε το 2014 και αναφέρθηκε στις δράσεις της για την ανάδειξη και επίλυση τοπικών προβλημάτων στη διάρκεια της τετραετίας που πέρασε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δράσεις για την ανάδειξη και επίλυση τοπικών προβλημάτων κατά την τετραετία που πέρασε, όπως για το προσφυγικό, για τις παράτυπες απολύσεις συμβασιούχων στην καθαριότητα, για το πρόβλημα του πόσιμου νερού σε Μυγδονία και Καλλιθέα και για την ανατροπή της απόφασης για τη δημιουργία δανειοθαλάμων στον Δρυμό.

«Αντιδράσαμε και παλέψαμε με όσες δυνάμεις είχαμε για να μην περάσει η αύξηση των δημοτικών τελών που φόρτωσε με επιπλέον οικονομικό βάρος τους δημότες», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως στόχος είναι η δημιουργία ενός Δήμου διεκδικητικού και οικονομικά ισχυρού, με κοινωνικές και οικολογικές ευαισθησίες και με στόχευση στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη σημεία στα οποία –σύμφωνα με τον κ. Εδιρνέλη- απέτυχαν οι προηγούμενες διοικήσεις, «Όλοι οι άλλοι, κατά καιρούς δοκιμάστηκαν, διοίκησαν, έταξαν, υποσχέθηκαν και απέτυχαν. Δυστυχώς γι αυτούς βρέθηκαν ελλειποβαρείς από τους πολίτες του Δήμου μας και γι αυτό θα απορριφθούν με πάταγο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Εδιρνέλης.

Ανέστης Πολυχρονίδης: «ΟΧΙ» σε αδράνεια, αδιαφορία και στασιμότητα

Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου επέλεξε ο Ανέστης Πολυχρονίδης να καλέσει τους δημότες να πουν τρία ΟΧΙ: Στην αδράνεια, στην αδιαφορία και στη στασιμότητα. Παράλληλα άνοιξε πρώτος τον προεκλογικό «χορό» ανακοινώνοντας την απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία Τώρα»

Στην ομιλία του χαρακτήρισε τη σημερινή διοίκηση αποτυχημένη προσθέτοντας πως «με τους ατυχείς χειρισμούς της στο προσφυγικό, με προσβλητικές εκφράσεις σε βάρος υπαλλήλων του δήμου και με εμφανή αδυναμία χειρισμού των απλών καθημερινών προβλημάτων, εξέθεσε την εικόνα του Δήμου Ωραιοκάστρου».

Ο κ. Πολυχρονίδης καταλόγισε στη διοίκηση του Αστέριου Γαβότση αδράνεια «στο θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας του σταθμού διοδίων Ωραιοκάστρου» και την επέκρινε για την «αδυναμία της να διεκδικήσει την -στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της ευρύτερης δυτικής περιοχής, κατασκευή του κόμβου (Κ3 Ωραιοκάστρου) στην εξωτερική περιφερειακή- Εγνατία Οδό».

Επίσης ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου παρέθεσε σειρά έργων που ολοκληρώθηκαν κατά την τετραετία που ο ίδιος είχε το χαρτοφυλάκιο του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, ενώ παρουσίασε τις προτεραιότητές του οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την καλύτερη οργάνωση με έμφαση στην καθημερινότητα, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και του επαγγελματία που δραστηριοποιείται στον δήμο, την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, την κατασκευή σύγχρονων σχολικών μονάδων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

 

Π. Τσακίρης: «Πρωταγωνιστές ξανά» με ενωμένο Δήμο

Πρόσκληση προς όλους τους δημότες του Ωραιοκάστρου να γίνουν «πρωταγωνιστές ξανά» και να μη μείνουν θεατές των ενεργειών της εκάστοτε δημοτικής αρχής απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης κατά την παρουσίαση των βασικών αρχών του νέου συνδυασμού του.

Ο κ. Τσακίρης επισήμανε πως εάν εκλεγεί δήμαρχος θα έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του σε όλες τις δημοτικές ενότητες και γειτονιές οι οποίες, όπως είπε, έχουν εγκαταλειφθεί από τη σημερινή δημοτική αρχή. Όπως είπε «σκοπός μας είναι ένας ενωμένος και όχι συγκολημμένος δήμος». Και εξήγησε: «Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν αποχέτευση και κάποιοι όχι. Κάποιοι να έχουν καθαρό νερό και κάποιοι όχι. Κάποιοι να έχουν παιδικές χαρές και κάποιοι όχι. Δεν μπορούμε να ζούμε  σε παράλληλους και διαφορετικούς κόσμους, σαν ξένοι μέσα στο ίδιο μας το σπίτι!».

Επίσης αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Ωραιόκαστρο, όπως η σχολική στέγη, τα αδέσποτα ζώα -που «τείνουν να γίνουν η μασκότ της σημερινής δημοτικής αρχής»- η κακή ποιότητα του νερού σε Μυγδονία και Καλλιθέα και η ασφυκτική εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο του Ωραιοκάστρου. Επέκρινε τη σημερινή δημοτική αρχή για αναποτελεσματικότητα, κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια, κακές πρακτικές, ανεπαρκή σχεδιασμό, αλλά και για την… πρωτοτυπία της σε πανελλαδικό επίπεδο να προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών σε ποσοστό πλέον του 33% εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Π. Σκαρλάτος:  Λύσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες

«Στις επόμενες εκλογές βγαίνουμε από το τέλμα… Παίρνουμε Ανάσα!». Με αυτά τα λόγια άνοιξε τον προεκλογικό του αγώνα ο επιχειρηματίας και υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Σκαρλάτος, Το όνομα που επέλεξε για τον συνδυασμό του είναι αν.α.σ.α. (Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συμμαχία Aνάπτυξης) και κεντρικό του σύνθημα «Το Ωραιόκαστρο αλλάζει».

Ο κ. Σκαρλάτος υποσχέθηκε λύσεις «ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες» για τα προβλήματα του Ωραιοκάστρου, αξιοποίηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα για τομείς όπως η ευφυής γεωργία, προσέλκυση επενδύσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία, ενίσχυση της εξωστρέφειας του δήμου και των τοπικών επιχειρήσεων, ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του δήμου Ωραιοκάστρου και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Επίσης αναφέρθηκε στις «ρημαγμένες Βιομηχανικές Περιοχές» του Ωραιοκάστρου, για τις οποίες προς το παρόν «το μόνο που ξέρει ο δήμος είναι να εισπράττει δημοτικά τέλη». Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου, πρέπει «να δώσουμε ανάσα» σε αυτές τις περιοχές και στις επιχειρήσεις που είναι εκεί εγκατεστημένες. «Πρέπει να δώσουμε ανάσα στον τόπο μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκαρλάτος ο οποίος κάλεσε στην εκδήλωσή του, προκειμένου να μιλήσουν για τον ίδιο, πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες οι οποίοι δεν είναι δημότες Ωραιοκάστρου. Ανάμεσά τους ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής, Γιώργος Καραμέρος και ο δημοσιογράφος και υποψήφιος με τη ΝΔ στη Β’ Περιφέρεια Πειραιά, Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Α. Γαβότσης: Παραλάβαμε το απόλυτο τίποτε!

Ο νυν δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, ενώ θα ανακοινώσει τις προγραμματικές θέσεις το επόμενο διάστημα.

Όπως δήλωσε στον «ΠΟΛΙΤΗΣ news» το 2018 και το 2019 είναι «χρονιές υλοποίησης μεγάλων έργων, στρατηγικού χαρακτήρα, για τον Δήμο Ωραιοκάστρου, μετά από σκληρή και επίπονη δουλειά και διορθωτικές κινήσεις των προηγούμενων ετών, ενώ την ίδια στιγμή είναι πια ξεκάθαρα εμφανής και η θετική μεταβολή στην καθημερινότητα των πολιτών του Δήμου μας. Έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, οδικά, ασφαλτοστρώσεις, σχολεία, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων κ.α., έχουν ήδη δρομολογηθεί και μετατρέπουν σταδιακά τον Δήμο Ωραιοκάστρου σε μία από τις πιο ελκυστικές αστικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με τον κ. Γαβότση, «η τεράστια προσπάθεια στον τομέα της καθαριότητας, τα νέα οχήματα και ο ειδικός εξοπλισμός για την αποκομιδή απορριμμάτων και οι πρωτοβουλίες στο πεδίο της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, μας τοποθετούν στην πρωτοπορία των Δήμων.

Επιλύσαμε και επιλύουμε χρόνια προβλήματα όλων των περιοχών του Δήμου έχοντας ξεκινήσει να αντιμετωπίζουμε πολλά από αυτά από ‘’λευκή κόλλα χαρτί’’, καθώς παραλάβαμε το απόλυτο τίποτε στο επίπεδο της προετοιμασίας και κυρίως της ωριμότητας μελετών για μεγάλα έργα στον Δήμο μας.

Ανάλογη κατάσταση παραλάβαμε και στο επίπεδο της οικονομικής διαχείρισης και κατορθώσαμε έναν ελλειμματικό Δήμο να τον μετατρέψουμε τόσο το 2017, όσο και το 2018, σε πλεονασματικό και εύρωστο, αποφεύγοντας οριστικά την χρεοκοπία και την κατάρρευση».

Α. Θεμελής: Στόχος η λαϊκή συσπείρωση

Ο Άγγελος Θεμελής θα τεθεί εκ νέου επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. «Παλιός» και «δοκιμασμένος» αυτοδιοικητικός με σταθερές απόψεις, ο κ. Θεμελής λειτουργεί άκρως πολιτικά και χωρίς αμφιταλαντεύσεις.

Μπορεί να μην έχει οργανώσει ακόμη εκδήλωση για την ανακοίνωση των προγραμματικών του θέσεων, αλλά οι απόψεις του είναι γνωστές και σταθερές. Έχει ταχθεί κατά των νόμων που αποψίλωσαν τις αρμοδιότητες και οικονομικές δυνατότητες των δήμων, και αντέδρασε σε ζητήματα όπως ο «Κλεισθένης», η κατάθεση των αποθεματικών του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι απολύσεις συμβασιούχων. Και επιδιώκει να συσπειρώσει τον κόσμο απέναντι σε αντιλαϊκές πολιτικές.

Όπως έχει δηλώσει στον «ΠΟΛΙΤΗΣ news» η λειτουργία του επερχόμενου συμβουλίου «δεν θα είναι δύσκολη, έστω και αν λόγω της απλής αναλογικής δεν θα υπάρχει πλειοψηφία μίας παράταξης. Όλοι τους διαγκωνίζονται για το ποιος θα σηκώσει πιο ψηλά τη σημαία της «οικονομικής αυτοτέλειας και της επιχειρηματικότητας που σημαίνουν ακόμα περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους του δήμου».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Θεμελή «παρά τις ‘’μεταρρυθμίσεις’’ τους, δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα: Αν πιάσει μία φωτιά ή μία βροχή, θα υπάρχουν τραγωδίες. Πυρασφάλεια και αντισεισμικότητα είναι προβληματικές ακόμα και για τα σχολικά κτίρια». Και επικρίνει τους αιρετούς οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για τα έσοδα και «διεκδικούν την εκμετάλλευση του αντιλαϊκού ΕΝΦΙΑ».

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ/ΜΠΕ