Ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το τοπίο στη μάχη για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης, με δύο νέους παίκτες να εμφανίζονται στην εκκίνηση και ένα ερωτηματικό να παραμένει αναπάντητο.
Οι νέοι παίκτες που αποκαλύφτηκαν το τελευταίο διάστημα είναι ο Νίκος Ταχιάος και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Ο πρώτος θα είναι ο εκλεκτός της ΝΔ και η δεύτερη η υποψήφια που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το όνομα του Νίκου Ταχιάου ακουγόταν εσχάτως ιδιαίτερα έντονα και η πρόταση κυοφορούνταν τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές συζητήσεις εντός της ΝΔ. Ο γνωστός στην πόλη τοπογράφος-μηχανικός που έχει διατελέσει τη δεκαετία του ‘80 πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και αργότερα αντιδήμαρχος επί της διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, είχε πολλαπλές επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στο τέλος δύο ήταν τα σενάρια που έπαιξαν: ή χρίσμα στον Νίκο Ταχιάο ή χαλαρή υποστήριξη στον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Με τον πρώτο να κερδίζει τη μάχη.
Η απόφαση της ΝΔ για τον Tαχιάο δεν βασιζόταν σε κάποιες μετρήσεις, αλλά σε εκτιμήσεις για τη μεγάλη ικανότητά του στα αυτοδιοικητικά και γενικότερα στα διοικητικά πράγματα, στο γεγονός ότι είναι βέρος Θεσσαλονικιός και άνθρωπος του κέντρου, ενώ και η σταθερή του προσήλωση στον φιλελεύθερο τρόπο σκέψης εντός της ΝΔ έπαιξε το ρόλο της. Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός του Νίκου Ταχιάου που φέρει τον τίτλο «Θεσσαλονίκη υπεύθυνα», αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ο υποψήφιος δήμαρχος είναι ο δικός του άνθρωπος που ρίχνεται σε μια δύσκολη μάχη και αφού είχαν εξετασθεί και απορριφθεί πολλά άλλα σενάρια.
Στον κεντροδεξιό χώρο οι υποψηφιότητες είναι ήδη πολλές. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Μάκης Κυριζίδης με το «Θεσσαλονίκη Θετικά», ο Χάρης Αηδονόπουλος με τον συνδυασμό «Πρώτα η πόλη μας», ο Γιώργος Ορφανός με τον συνδυασμό «η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με τη «Δύναμη πολιτών». Μέχρι στιγμής κανείς δε δείχνει πρόθεση αποχώρησης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση της επιλογής της Κατερίνας Νοτοπούλου καθυστερεί επειδή υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία ανάδειξης του επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας». Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης ήταν σχεδόν μονόδρομος γιατί στο κυβερνητικό κόμμα δεν επιθυμούσαν μια υποψηφιότητα χαμηλών προσδοκιών, όπως ήταν το 2014 ο Τριαντάφυλος Μηταφίδης, αλλά ένα πρόσωπο που να στοχεύσει σε καλύτερα ποσοστά. Γι΄ αυτό στην αρχή επιλέχτηκε ο Γιάννης Μπουτάρης και όταν αυτός αποσύρθηκε ήρθε η πρόταση για την κ. Νοτοπούλου, ενώ είχε προηγηθεί το σενάριο της υποψηφιότητας του προέδρου της ΔΕΘ-Helexpo Τάσου Τζήκα που τελικά απορρίφθηκε καθώς εμφάνισε εκλογικό κώλυμα.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το μέλλον της «Πρωτοβουλίας» και ο υποψήφιος από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε προσκλητήριο σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι, αλλά και στις ομάδες που στήριξαν την κίνησή του να συμμετάσχουν στη διαδικασία που ξεκίνησε ήδη για την ανάδειξη νέου υποψηφίου, αλλά στις συναντήσεις που έγιναν καταγράφηκαν εντάσεις. Ο κ. Ζέρβας δεν πήγε, ενώ ο Χρήστος Παπαστεργίου προσήλθε ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, αλλά αποχώρησε καθώς ενοχλήθηκε από την παρουσία του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Χρήστου Δουίτση στο ραντεβού. Κι αυτό γιατί στο ΚΙΝΑΛ δεν επιθυμούν κοινό υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τη συμμετοχή του κυβερνώντος κόμματος στις διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίου που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της «Πρωτοβουλίας». Εκεί όποιος ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τη διαδοχή του Γιάννη Μπουτάρη μπορεί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα της 17ης Δεκεμβρίου να το κάνει, δηλώνοντας παρών. Με πιθανούς υποψηφίους την Καλυψώ Γούλα και τον Σπύρο Πέγκα, αλλά και άλλους.
Στη συνέχεια θα επακολουθήσει ψηφοφορία στις 20 Δεκεμβρίου και η ανάδειξη του επικεφαλής, με τη διαδικασία να περιέχει αρκετά ερωτηματικά. Εκτός «Πρωτοβουλίας» τώρα υπάρχει το δίδυμο του Σπύρου Βούγια και του Νίκου Νυφούδη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα είναι σε κάθε περίπτωση στη μάχη των εκλογών και διεκδικεί στήριξη από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι. Με επικεφαλής τον πρώτο και όνομα συνδυασμού το «Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη». Ισχυρό είναι και το σενάριο της υποψηφιότητας της Εύας Καϊλή με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, με την ευρωβουλευτίνα της Ελιάς να έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει μετά τα Χριστούγεννα.
Το ΚΚΕ θα στηρίξει για υποψήφιο δήμαρχο τον ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ενώ αυτές τις ημέρες ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητές τους ο οικονομολόγος Γρηγόρης Ζαρωτιάδης και ο γνωστός οικολόγος Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Ακόμη έτοιμοι να ετοιμάσουν συνδυασμούς είναι ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης, με την παράταξη «Θεσσαλο-ΝΙΚΗ των πολιτών», ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Ιωάννης Νασιούλας με την παράταξη «Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη» και η Μαρία Ιωαννίδου με την παράταξη «Δημοκρατική Συμμαχία».
Παύλος Μελάς
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ/ΜΠΕ