Ιδού το «έξυπνο» Open Mall που ετοιμάζεται για το Ωραιόκαστρο και… ελπίζει στο ΕΣΠΑ

Ένα Open Mall που θα αποφέρει οικονομικά οφέλη στους επιχειρηματίες, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμίσει αισθητικά την ευρύτερη περιοχή, θα προσφέρει «έξυπνα» συστήματα και παράλληλα θα… δικαιώνει τους πεζούς με την μετατροπή δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας, ετοιμάζεται να «γεννηθεί» στο Ωραιόκαστρο.

Ο δήμος Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο κατέθεσαν πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία ενός Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου, αισιοδοξώντας πως το έργο θα εγκριθεί και υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει από την πλευρά των επιχειρηματιών της περιοχής. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ και κατατέθηκε για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα – Καινοτομία του ΕΣΠΑ.

Η περιοχή του Ωραιοκάστρου που επιλέχθηκε ως η καταλληλότερη για τη δημιουργία του Open Mall αποτελείται από τις κύριες εμπορικές οδούς: Κομνηνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου – Ρήγα Φεραίου), Βασιλέως Γεωργίου (Ρήγα Φεραίου – Αριστοτέλους), Δημοκρατίας (Θεσσαλονίκης – 25ης Μαρτίου), Αριστοτέλους (Ιπποκράτους – Βασ. Κωνσταντίνου) και Βασ. Κωνσταντίνου (Αριστοτέλους – Βασ. Γεωργίου).

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ισχυρού, ανταγωνιστικού και βιώσιμου κέντρου λιανικής πώλησης προϊόντων, ώστε η περιοχή να εξυπηρετεί τους χιλιάδες κατοίκους που τα τελευταία χρόνια έχουν επιλέξει το Ωραιοκάστρο για τη μόνιμη διαμονή τους, καθώς και τους επισκέπτες. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχυθούν οι ευαίσθητες ομάδες, θα μειωθεί η φτώχεια και η ανεργία και θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Πώς θα έρθει η «μεταμόρφωση»

Με ποιους τρόπους όμως θα αλλάξει η εικόνα της περιοχής όπου θα δημιουργηθεί το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου; Περισσότεροι από 90 καταστηματάρχες έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά επιχειρηματίες εμπορικών καταστημάτων και ακολουθούν αυτοί των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τους μελετητές, στις προσόψεις των καταστημάτων θα υπάρξει μια διακριτική παρέμβαση, με τη χρήση υλικών όπως είναι το ξύλο και με την προσθήκη πρασίνου, ώστε να διαμορφωθεί ένα ομοιόμορφο σύνολο φιλικότερο και πιο ελκυστικό προς τους πελάτες. Επίσης, θα εγκατασταθούν ομοιόμορφα στέγαστρα και τέντες, ενώ θα γίνουν εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων.

Παράλληλα, θα φυτευτούν δέντρα και φυτά, θα διευρυνθούν τα πεζοδρόμια ώστε να υπάρχει άνεση στις μετακινήσεις των πεζών, θα επανασχεδιαστεί ο φωτισμός του δημόσιου χώρου και θα διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η περιοχή του Open Mall θα οριοθετηθεί με διακριτικό τρόπο με την κατασκευή περίφραξης ύψους 1.40 μέτρων.

Πάρκινγκ και «έξυπνες»

θέσεις στάθμευσης…

Το οικόπεδο που προορίζεται για χώρος στάθμευσης βρίσκεται εντός της περιοχής παρέμβασης και είναι το μοναδικό αδόμητο. Έχει εμβαδόν 1.100 τ.μ. και καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση με κάποια σημαντικά σε μέγεθος κωνοφόρα δέντρα, τα οποία και θα παραμείνουν. Η υπόλοιπη επιφάνεια θα επιστρωθεί με άχρωμη άσφαλτο, όπου θα γίνουν οι γραμμογραφήσεις των θέσεων στάθμευσης.

Στον σχεδιασμό έχουν προβλεφθεί «έξυπνες» θέσεις πάρκινγκ με αισθητήρες και πινακίδες πληροφόρησης των οδηγών.

… και έξυπνο παγκάκι

για φόρτιση κινητών

Θα τοποθετηθεί επίσης και «έξυπνο» παγκάκι που θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να φορτίζουν τις κινητές τους συσκευές, ενώ ο χώρος θα διαθέτει ελεύθερο wi-fi ίντερνετ για όλους. Ακόμη, θα διαμορφωθούν οδηγοί διάβασης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, στο πλαίσιο αναβάθμισης όχι μόνο της αγοράς αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ ο φωτισμός θα είναι τύπου Led που θα ενεργοποιείται όταν η φωτεινότητα στον χώρο είναι χαμηλή.

Το Open Mall θα διαθέτει ιστοσελίδα (www.openmalloraiokastro.gr) στο πλαίσιο της προώθησης και της προσέλκυσης περισσοτέρων επισκεπτών, ενώ θα γίνει χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και θα διοργανώνονται παράλληλες ψυχαγωγικές δράσεις, όπως για παράδειγμα street events. Από την άλλη, οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους έχοντας στη διάθεση τους ποικιλία, με τις ίδιες ή και περισσότερες επιλογές από αυτές που συναντούν σε τυπικά κλειστά εμπορικά κέντρα.

Σημαντικό έργο

«Είναι πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο έργο, καθώς θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή. Ήταν μέλημα της διοίκησης να τονωθεί η τοπική αγορά και να δοθεί νέα πνοή στους επιχειρηματίες. Ως δήμος θα ωφεληθούμε οικονομικά και με τα χρήματα του προγράμματος θα αγοράσουμε ένα οικόπεδο που θα μετατραπεί σε πάρκινγκ, ενώ θα προχωρήσουμε και σε άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις. Τα καταστήματα θα αποκτήσουν μια ομοιομορφία, ενώ θα διευκολύνουμε τις μετακινήσεις για τους πεζούς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες», δηλώνει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης.

 

Τα «συν» της πρότασης που ανοίγουν το «πουγκί» του ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, η περιοχή του Ωραιοκάστρου παρουσιάζει το πλεονέκτημα της μικρής απόστασης από τη Θεσσαλονίκη και φημίζεται για το φυσικό της περιβάλλον. Επίσης, συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό χωρών αναψυχής και κέντρων εστίασης και φημίζεται εκτός από τους φυσικούς πόρους που διαθέτει, για τα παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα και για το πλήθος των αξιόλογων πολιτιστικών και λαογραφικών εκδηλώσεων.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον δήμο Ωραιοκάστρου, δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα έχουν καταθέσει προτάσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα με στόχο την προώθηση των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου, με τον θεσμό των Open Mall να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού.

Ο μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1,9 εκατ. ευρώ και αναλύεται σε μέγιστο ύψος 1,5 εκατ. ευρώ για τους δήμους και 400.000 ευρώ για τους Εμπορικούς Συλλόγους/Επιμελητήρια.

Κατ’ εξαίρεση και αποκλειστικά για τις περιπτώσεις των δήμων Θεσσαλονίκης, Αθηναίων και Πειραιώς μπορούν να υποβληθούν και δύο προτάσεις χρηματοδότησης για υλοποίηση παρεμβάσεων σε δύο διακριτές περιοχές.

Στο σχήμα των συνδικαιούχων θα πρέπει να συμμετέχουν κατ’ ελάχιστο πενήντα καταστήματα ή το 70% του συνόλου της περιοχής, τα οποία θα πρέπει να είναι ισόγεια, με πρόσοψη στις οδούς της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης που θα μετατραπεί σε Open Mall.

«Θεωρώ ότι εμείς προηγούμαστε σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους, όσον αφορά τη δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, διότι έχουμε ήδη πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών που έχουν δηλώσει συμμετοχή, που αγγίζουν τους 91», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Γαβότσης.

Ενδιαφέρον για τη δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου έχουν ήδη εκδηλώσει οι δήμοι Κορδελιού – Ευόσμου, Θερμαϊκού, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς και ο δήμος Θεσσαλονίκης που σχεδιάζει δύο νέα Open Mall στο Καπάνι και στη Ναυαρίνου, σε συνεργασία με τους συλλόγους και τα Επιμελητήρια της πόλης.