Κ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΗΣ news»: «Δεν σέβονται τον φιλελεύθερο χαρακτήρα του Συντάγματος»

«Η αναθεωρητική πρόταση της κυβέρνησης είναι γεμάτη από γενικόλογες και ιδεολογικού περιεχομένου διακηρύξεις, που αποσκοπούν στο να ενσωματώσουν αποσπάσματα του συριζαίικου ιδεολογικού αφηγήματος στο κείμενο του Συντάγματος του 1975». Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ωραιοκάστρου «ΠΟΛΙΤΗΣ news».

Η συνέντευξη του κ. Τζαβάρα έχει ως ακολούθως:

-Πιστεύετε πως αν υιοθετηθούν οι προτάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για νέο Σύνταγμα, τελικά θα βλάψουν τη χώρα;

Εν πρώτοις, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, κυριολεκτώντας, δεν μπορούμε να ονομάσουμε νέο Σύνταγμα τις αναθεωρητικές συνταγματικές προτάσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ενδιαφέρεται, ούτε αποσκοπεί στο να θωρακίσει συνταγματικά το δημοκρατικό πολίτευμα, το κράτος και τις λειτουργίες του απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης. Μια επωφελής για τη χώρα αναθεωρητική πρόταση θα όφειλε να έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και επινόησης νέων διαδικασιών και θεσμικών εγγυήσεων, ώστε να μη χρειαστεί ποτέ να γίνονται  αυτά που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κάτω από την πίεση του δικαίου της ανάγκης, όπως αυτό προέκυψε από τις εξαιρετικές ιστορικές συνθήκες που αντιμετώπισε ο τόπος κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνονται τέτοιοι συνταγματικοί κανόνες. Αντιθέτως, η αναθεωρητική πρόταση της κυβέρνησης είναι γεμάτη από γενικόλογες και ιδεολογικού περιεχομένου διακηρύξεις, που στερούνται κανονιστικού περιεχόμενου και αποσκοπούν στο να ενσωματώσουν αποσπάσματα του συριζαίικου ιδεολογικού αφηγήματος στο κείμενο του Συντάγματος του 1975. Δεν σέβονται δηλαδή τον φιλελεύθερο χαρακτήρα του Συντάγματος της Ελλάδας, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, μετά τις αναθεωρήσεις του 1986, του 2001 και του 2008, αλλά επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το πέρασμά τους από την διακυβέρνηση της χώρας για να αφήσουν σ’ αυτό τα αριστερά ιδεολογικά τους αποτυπώματα.

-Ποιες είναι οι βασικές προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση;

Η αναθεωρητική πρόταση της ΝΔ ανταποκρίνεται στο ιστορικό καθήκον της πολιτικής ηγεσίας του τόπου για ρύθμιση στο επίπεδο του Συντάγματος ζητημάτων που για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν στις πρωτοφανείς για τον τόπο περιστάσεις των τελευταίων 10 χρόνων και απέδειξαν τις ατέλειες που έχει το Σύνταγμα σε μια σειρά δημοκρατικούς θεσμούς. Είναι εμπεριστατωμένη και καλύπτει τα εξής θέματα: την καθιέρωση σταθερού 4ετούς εκλογικού κύκλου, την αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, την ενίσχυση της καλής λειτουργίας της Βουλής με κανόνες καλής νομοθέτησης ώστε να αποφεύγεται η παραγωγή αντισυνταγματικών νόμων, τη διοικητική και οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ (νέες αρμοδιότητες και αυτοτελείς πόροι), τον περιορισμό της ασυλίας των βουλευτών αυστηρά για πράξεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας για τη δίωξη και τιμωρία των υπουργικών εγκλημάτων προκειμένου να σταματήσει η ατιμωρησία των υπουργών και υφυπουργών, την εφαρμογή συνταγματικών κανόνων για την αποφυγή του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την άμεση εποπτεία ανεξάρτητης αρχής και τέλος την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης με βάση τις αρχές της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας.

-Αν τελικά η τρέχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για το Σύνταγμα, η ΝΔ θα προχωρήσει την αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή (εφόσον κερδίσει τις εκλογές) ή θα τη σταματήσει;

Η Βουλή που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές θα κληθεί ως κατά κυριολεξία αναθεωρητική να εγκρίνει ή να απορρίψει τις προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος, στις οποίες θα καταλήξει η σημερινή Βουλή. Ανάλογα με το ποιες θα είναι οι προτάσεις αυτές θα εξαρτηθεί η στάση της ΝΔ. Είναι αδιανόητο λ.χ. τον 21ο αιώνα η Ελλάδα να μη διαθέτει μη κρατικά πανεπιστήμια, όταν χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ διαθέτουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνονται η μοναδική αιτία της παντοδυναμίας του κρατισμού στα ΑΕΙ της χώρας, όπου εξ ορισμού θα πρέπει να κυριαρχεί η ανεξαρτησία απέναντι σε οποιοδήποτε κρατικό ή ιδιωτικό καταναγκασμό και η ελευθερία της έρευνας και της κριτικής.

Ούτε μπορεί να γίνει δεκτή η καθιέρωση με συνταγματική διάταξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, γιατί κανένας σε αυτό τον τόπο δεν μπορεί να είναι τόσο ανιστόρητος και τόσο ανελλήνιστος, ώστε να αγνοεί ότι επικρατούσα θρησκεία κατά το Σύνταγμα είναι η ανατολική ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία, όχι μόνο γιατί είναι η θρησκεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, αλλά και γιατί οι κληρικοί αυτής της θρησκείας συμμετείχαν σε όλους τους μεγάλους εθνικούς αγώνες της ιστορίας αυτού του τόπου.

Επιπλέον, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό διαπνέονται από ένα απαράδεκτο αντικληρικαλιστικό μένος και μεταφέρουν στην Ελλάδα τις αρχές και την ηθική του προτεσταντισμού, αγνοώντας προφανώς ότι στην Ελλάδα δεν έγιναν εκκλησιαστικοί πόλεμοι, όπως συνέβη επί 100 και πλέον χρόνια στην Ευρώπη, εξαιτίας των οποίων επεβλήθησαν, μετά τη συνθηκολόγηση των αντιμαχομένων θρησκειών, κανόνες περί θρησκευτικής ουδετερότητας.

Προφανώς ο «κοσμοπολίτικος πιθηκισμός», που αποτελεί κατά τον Παναγιώτη Κονδύλη το κύριο χαρακτηριστικό της λεγόμενης «προοδευτικής» παράταξης, στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει την ικανότητα να ξεχωρίσει την ιστορική ετερογένεια του ελληνικού παραδείγματος σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και άκριτα επιζητεί μετά μανίας τον συνταγματικό χωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία.

– Ποια είναι η άποψη σας για τον «χρυσό κανόνα των δημόσιων οικονομικών», δηλ. τη θέσπιση συνταγματικής ρήτρας για τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας; Είναι σκόπιμη μία ανάλογη  συνταγματική παρέμβαση;

Η δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας πρέπει να εξοπλιστεί με το κύρος μιας συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους, ώστε να μην ξαναζήσουμε τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών που αντιμετωπίσαμε από το 2009 και εντεύθεν, εξαιτίας του οποίου η χώρα βυθίστηκε σε μια πρωτοφανή δοκιμασία.

Πιστεύετε ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα μπορούσε να προβλέψει διατάξεις για την ενίσχυση της θέσης της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και την αντιμετώπιση του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού;

Στις αναθεωρητικές προτάσεις της ΝΔ συμπεριλαμβάνεται διάταξη που προσθέτει στο άρθρο 2 του Συντάγματος, ως βασικό ιδεολογικό προσανατολισμό της Ελλάδας, το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτός είναι ένας τρόπος που μπορεί να προφυλάξει τη χώρα από τις δυσμενείς επιπτώσεις του ευρωσκεπτικισμού, που αναμφίβολα είναι μια μορφή λαϊκισμού που συναντούμε κυρίως στην Ουγγαρία, την Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού.

(ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)