Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων στους 325 δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας, με τη θητεία των εκλεγμένων μελών να ορίζεται από την 1 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι την 31 Αυγούστου 2023.
Οι δημότες θα επιλέξουν τους αιρετούς στους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, ενώ οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο νέο σύστημα -αυτό της απλής αναλογικής- που θα ισχύσει, εκτός… απροόπτου στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, δημιουργώντας νέα δεδομένα όχι μόνο στο εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει σε δήμους και περιφέρειες, αλλά και στον τρόπο που θα (πρέπει να) κινηθούν οι υποψήφιοι πριν από το άνοιγμα της κάλπης.
Ο «ΠΟΛΙΤΗΣ news» επιχειρεί σήμερα μία -με απλά λόγια- ανάλυση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, «προσαρμοσμένη» στα δεδομένα του Δήμου Ωραιοκάστρου με αριθμούς και παραδείγματα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα ορίζει ο νόμος, οι έδρες των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων του δήμου Ωραιοκάστρου είναι 33 και κατανέμονται ως εξής: Οι 19 είναι για το Ωραιόκαστρο, οι 9 για τη Μυγδονία και οι 5 για την Καλλιθέα. Το εκλογικό μέτρο για την εκλογή μίας έδρας του δημοτικού συμβούλου διαμορφώνεται περίπου στο 3,03% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών του Δήμου.
Δηλαδή έχουμε: Συνδυασμός με 3% περίπου θα λάβει 1 έδρα, με 6% περίπου 2 έδρες, με 9% περίπου 3 έδρες, με 12% και κάτι 4 έδρες, με 15% και κάτι 5 έδρες, με 18% και κάτι 6 έδρες, με 21% 7 έδρες και με 24% 8 έδρες. Δεν μπορούμε να επεκταθούμε περισσότερο διότι λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν ήδη επτά συνδυασμοί και με βάση την ήδη καταγεγραμμένη (περίπου) δυναμική τους, κανείς δε φαίνεται να ξεπεράσει το παραπάνω ποσοστό ψήφων. Άρα για να διοικηθεί ο Δήμος απαιτείται συνεργασία και σύμπραξη τουλάχιστον τριών παρατάξεων.
Πώς, πόσοι και ποιοι…
Ας πάμε τώρα στο Πώς, στο Πόσοι, αλλά και στο Ποιοι εκλέγονται. Για παράδειγμα, στη δημοτική ενότητα Ωραιοκάστρου που διαθέτει 19 έδρες συνολικά και εκλογικό μέτρο 5,26%. Με δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι θα κρατήσουν την έδρα του Ωραιοκάστρου, εκτός εξαιρετικής περίπτωσης, οι έξι από τους επτά, αφού ένας θα εκλεγεί Δήμαρχος, οι έδρες που απομένουν προς διάθεση είναι 13 για τουλάχιστον 5 ή και 6 συνδυασμούς.
Στη δημοτική ενότητα Καλλιθέας οι έδρες είναι 5 και το εκλογικό μέτρο 20%. Άρα αναλογεί, περίπου, από έναν σύμβουλο για κάθε συνδυασμό, ενώ κάποιοι συνδυασμοί δεν θα εκλέξουν υποψήφιο στην εν λόγω ενότητα.
Στη δημοτική ενότητα Μυγδονίας οι έδρες είναι 9 και το εκλογικό μέτρο 11,1%. Άρα αναλογεί από έναν δημοτικό σύμβουλο για κάθε συνδυασμό, ενώ τις υπόλοιπες έδρες θα τις διεκδικήσουν οι συνδυασμοί με τα μεγαλύτερα ποσοστά.
Με δεδομένο ακόμη ότι οι 5 από τους 7 συνδυασμούς έχουν ήδη έναν, δύο και τρεις υποψηφίους οι οποίοι θα βρεθούν, χωρίς αμφιβολία (σ.σ. κυρίως, λόγω της ευρείας αναγνωρισιμότητάς τους και ενδεχομένως λόγω της μακράς ενασχόλησής τους με την τοπική αυτοδιοίκηση), στις πρώτες θέσεις του συνδυασμού τους με βάση τις ψήφους που θα συγκεντρώσουν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι από τώρα, 4 μήνες πριν τις εκλογές, είναι γνωστή σε ποσοστό 90% η σύνθεση του επόμενου δημοτικού συμβουλίου!
Συμπερασματικά λοιπόν όποιος διαβάσει τον Κλεισθένη θα διαπιστώσει ότι 50 υποψήφιοι κάθε συνδυασμού θα… τρέχουν για να ρίξουν νερό στον… μύλο των ήδη γνωστών εκλεγμένων…
Αρκεί να μπει στον κόπο κάποιος να διαβάσει τα ονόματα πολλών γνωστών και ήδη εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων, που μέχρι και σήμερα ανήκουν σε έναν συνδυασμό, πώς έχουν διασπαρεί στους διάφορους συνδυασμούς με μοναδικό στόχο τη σίγουρη επανεκλογή τους και τη συμμετοχή τους την επόμενη μέρα των εκλογών σε θέσεις Αντιδημάρχων και προέδρων Νομικών Προσώπων.
Αυτό ίσως να φαίνεται σε πολλούς ένα… εμπνευσμένο «καλοστημένο» παιχνίδι, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ολίγων σε βάρος των πολλών, που ίσως αφελώς νομίζουν, ότι έχουν έστω και μία ελπίδα στις χίλιες να εκλεγούν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Πέρα όμως από τους περίπου 350 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι θα τρέξουν, θα ξοδέψουν, θα παρακαλέσουν και πολλές φορές ίσως και να παρεξηγηθούν με κάποιους, σε δυσχερέστερη θέση θα βρεθούν οι πολίτες, οι φίλοι, οι συγγενείς και οι οικογένειες που δεν θα ξέρουν τι να κάνουν και αλλά και ποιους να ικανοποιήσουν.
Όλα αυτά φέρονται να είναι απόρροια των πολλών υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι ευαγγελίζονται συνεργασία και συναίνεση για το καλό του τόπου.
Ας παραδειγματιστούν από τους Δήμους Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όπου συμμετέχουν ελάχιστοι συνδυασμοί και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή με συμπαγή δημοτική ομάδα. Αυτοί θα μπαίνουν σε προγράμματα θα υλοποιούν έργα και ο Δήμος μας θα ψάχνει συναίνεση μεταξύ τριών διαφορετικών παρατάξεων.
Γ.Χ.