Στέγαστρο «γιοκ» για το δημοτικό κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου

Στο σημείο «μηδέν» βρίσκεται και πάλι η κατασκευή του περιβόητου στεγάστρου στο δημοτικό κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου, παρά τις όποιες εξαγγελίες του δημάρχου, Αστέριου Γαβότση.

Όπως αναφέρει η free press εφημερίδα του Ωραιοκάστρου «ΠΟΛΙΤΗΣ news», το έργο δεν προχωράει ούτε τώρα, αν και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα δίνει τη δυνατότητα στους δημότες και τους αθλητές να χρησιμοποιούν την πισίνα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι για λίγους μήνες όπως συμβαίνει έως τώρα.

Θα μπορούσε εύκολα να πει κάποιος ότι η κατασκευή του στεγάστρου έχει μετατραπεί σε σίριαλ. Ο κ. Γαβότσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αποφάσισε να εγκαταλείψει την ιδέα για δανειοδότηση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ και να ανακοινώσει σε δημοτικό συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, πως το έργο θα ενταχθεί στο ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης δήμων – «ΦιλόΔημος».

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε μετά από έρευνα που έκαναν οι μηχανικοί του δήμου στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» μπορούν να ενταχθούν έργα που έχουν να κάνουν μόνο με επισκευές. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί και να προχωρήσει η κατασκευή του στεγάστρου του δημοτικού κολυμβητηρίου, καθώς πρόκειται για ένα τελείως καινούργιο έργο. Πλέον, η διοίκηση θα περιμένει να ανακοινωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών νέος «ΦιλόΔημος», κάτι, όμως, που δεν προβλέπεται για το επόμενο χρονικό διάστημα και σίγουρα όχι πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

«Οι μηχανικοί του δήμου έψαξαν το θέμα και είδαν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» είναι μόνο για επισκευές. Θα περιμένουμε νέα πρόσκληση για να εντάξουμε το έργο», δήλωσε στην εφημερίδα «Πολίτης News» ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, προσθέτοντας την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου. «Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή γιατί ο κόσμος θέλει να αθλείται όλο τον χρόνο. Ακόμη και η αντιπολίτευση δεν διαφωνεί με την κατασκευή του, διαφωνεί με τη δανειοδότηση», πρόσθεσε o κ. Γαβότσης.

Έντονη κριτική

Η αντιπολίτευση το καλοκαίρι του 2018 είχε ασκήσει έντονη κριτική στην πρόταση της διοίκησης να προχωρήσει στην κατασκευή του σκέπαστρου του κολυμβητηρίου μέσω «μνημονιακού» δανείου θεωρώντας πως είναι μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους δήμους και τη χώρα και πως δεσμεύονται με τον τρόπο αυτό κονδύλια από την επόμενη διοίκηση.

Χαρακτηριστικό είναι πως δεν συμμετείχε στη συζήτηση για τη διαδικασία σύναψης δανείου και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Κοϊτσίδης, με την αιτιολογία ότι υπάρχει ασυμβίβαστο στην ιδιότητά του ως τραπεζικού υπαλλήλου και ως προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου.

Μετά τις αντιδράσεις, ο κ. Γαβότσης αναγκάστηκε να πάρει πίσω τη σκέψη για δανειοδότηση. Μάλιστα, ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους σε πρόσφατη συνεδρίαση πως βρέθηκε άλλη λύση, η ένταξη του έργου στον «ΦιλόΔημο». «Πρώτος εγώ είχα πει ότι εάν βρεθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο καταργώ το δάνειο. Βρέθηκε το εργαλείο αυτό, στις 14 Ιανουαρίου ανοίγει» είχε πει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο.

Το συμπέρασμα είναι πως το έργο μετά τις παραπάνω εξελίξεις δεν προχωράει παρά τη μελέτη που ήδη υπάρχει και σύμφωνα με την οποία το στέγαστρο θα καλύπτει όλη την έκταση του ανοιχτού κολυμβητηρίου, μαζί με τις κερκίδες, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες και τους αθλητές του δήμου Ωραιοκάστρου να χρησιμοποιούν την πισίνα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προστατευμένοι από τα καιρικά φαινόμενα.