ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Η κρισιμότητα των φετινών εθνικών εκλογών

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ*

Η κρισιμότητα των φετινών εθνικών εκλογών

Οι φετινές εθνικές εκλογές είναι από τις πλέον κρίσιμες της Μεταπολίτευσης. Η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μετάβασης από την κρίση στην ανάπτυξη και πρέπει οριστικά πλέον να κλείσει την πόρτα σε κάθε πισωγύρισμα και να ανοίξει την πόρτα της σταθερής βιώσιμης ανάπτυξης.

Το πλέον κρίσιμο στοιχείο αυτών των εκλογών είναι η πολιτική αλλαγή. Είναι αδήριτη η ανάγκη για ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής, προκειμένου να γίνει αυτή η μετάβαση. Διότι η συνέχιση των σημερινών πρακτικών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επαναφορά κάθε κακοδαιμονίας που έβαλε τη χώρα στην κρίση και σε μια επίπλαστη και βραχυχρόνια ανάπτυξη, χωρίς προοπτική.

Κρίσιμη παράμετρος όμως είναι και η επιλογή των προσώπων που θα κληθούν να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις την επομένη κιόλας των εκλογών, των βουλευτών.

Είναι επίκαιρο το παράδειγμα της λειτουργίας της σημερινής Βουλής για εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα για τον τόπο, για εθνικά ζητήματα. Ο ρόλος των βουλευτών μπήκε στο επίκεντρο, διότι κλήθηκαν να αναλάβουν καθοριστικές ευθύνες, τόσο με την πρόσφατη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όσο και με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ό,τι έγινε στη Βουλή των Ελλήνων, με τις μετακινήσεις βουλευτών, οδήγησε σε βαρύτατες κατηγορίες για «αποστασίες», για «υπόγειες συνεννοήσεις», αμαυρώνοντας συνολικά τη Δημοκρατία.

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες, που ψήφισαν συγκεκριμένα πρόσωπα και απογοητεύτηκαν από τη στάση των εκπροσώπων τους στη Βουλή, ειδικά σε αυτές τις δυο κρίσιμες ψηφοφορίες. Θα πρέπει όμως να αναλογιστούν και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι αν αξιοποιούν με τον πιο κατάλληλο και υπεύθυνο τρόπο τη δυνατότητα που τους δίνει η Δημοκρατία μας, να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου και το δικό τους στις κάλπες.

Ο σταυρός στις επερχόμενες εθνικές εκλογές έχει τη δική του βαρύνουσα σημασία. Όταν αυτή η δυνατότητα θυσιάζεται στο βωμό του εντυπωσιασμού, της πελατειακής λογικής, του λαϊκισμού, τότε έχουμε ως αποτέλεσμα την απογοήτευση του εκλογικού σώματος, την απαξίωση της πολιτικής και φαινόμενα θλιβερά, όπως αυτά που βιώνουμε αυτή την περίοδο.

Είναι ευθύνη όλων μας η διαμόρφωση της Βουλής. Και η άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος έχει επιπτώσεις στον τόπο, στη ζωή του καθενός, στη ζωή των παιδιών μας.

*Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης είναι Δήμαρχος Λαγκαδά για 3 θητείες (2003-2010, 2014 έως σήμερα). Είναι επίσης, Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Πρόεδρος Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Δικηγόρος, με μεταπτυχιακές σπουδές (LL.M) στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υποψήφιος Διδάκτορας στον τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.