Ωραιόκαστρο: Στα «σκαριά» υπερσύγχρονη παιδική χαρά στα «Αλώνια»

«Σάρκα και οστά» ετοιμάζεται να πάρει σε σύντομο χρονικό διάστημα μία πρότυπη, υπερσύγχρονη, παιδική χαρά στη θέση «Αλώνια» του δήμου Ωραιοκάστρου. Ο χώρος αναμένεται να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες παιδικές χαρές σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους. Στα αξιοσημείωτα είναι πως έχει προβλεφθεί να τοποθετηθούν ειδική κούνια και ειδική τραμπάλα για παιδιά με κινητικά προβλήματα και να δημιουργηθεί το πρώτο υπαίθριο γυμναστήριο για τους ενήλικες του δήμου.

Ως καταλληλότερο σημείο για την κατασκευή της παιδικής χαράς επιλέχθηκε ένα οικόπεδο, έκτασης περίπου δυόμισι στρεμμάτων, που περικλείεται από τις οδούς Ελύτη και Ελευθερίας. Το έργο θα χρηματοδοτήσει εξ’ ολοκλήρου επιφανής δημότης του δήμου Ωραιοκάστρου και δραστήριος επιχειρηματίας της περιοχής, επιθυμώντας απλά να φέρει η παιδική χαρά το όνομα της συζύγου του η οποία είχε μεγάλη αδυναμία στα παιδιά. Στη συνέχεια, ο επιχειρηματίας θα δωρίσει την παιδική χαρά στον δήμο με την προϋπόθεση της φύλαξης και της συντήρησης.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, το όνομα του οποίου δεν επιθυμεί να γίνει γνωστό, επικοινώνησε με τον μηχανικό και δημοτικό σύμβουλο του δήμου Ωραιοκάστρου, Βαγγέλη Κανταρτζή, ζητώντας του να μεσολαβήσει για την υλοποίηση της ιδέας. Άμεσα έγιναν οι επαφές με τον δήμαρχο, Αστέριο Γαβότση, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά και μετά από τις απαραίτητες διαβουλεύσεις πρότεινε ως καταλληλότερο για τη δημιουργία της παιδικής χαράς τον ελεύθερο χώρο που υπάρχει στη θέση «Αλώνια».

Σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία ανέλαβε αφιλοκερδώς η εταιρία «Ευάγγελος Κ. Κανταρτζής Τεχνική Κατασκευαστική», η έκταση των δυόμισι στρεμμάτων θα χωριστεί σε κομμάτια προκειμένου να εξυπηρετεί όλες τις ηλικίες, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει χώρο πρασίνου. Στο κεντρικό τμήμα του οικοπέδου θα υλοποιηθεί μία υπερσύγχρονη παιδική χαρά με τσουλήθρες και παιχνίδια που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών ηλικίας έως 12 ετών.

Δάπεδο ασφαλείας

Ο χώρος θα διαμορφωθεί με χυτό δάπεδο ασφαλείας, υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, όπου οι μικροί δημότες και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν και να αθληθούν, αλλά και να περάσουν ατέλειωτες ώρες διασκέδασης μαζί με τους γονείς τους.

Κούνιες και βόλτες

Κούνιες, τσουλήθρες και πρωτότυπες παιχνιδοκατασκευές θα υποδέχονται τους μικρούς φίλους, με σκοπό να τους προσφέρουν στιγμές ψυχαγωγίας και εκτόνωσης. Οι διάδρομοι που θα σχηματίζουν κύκλους και ημικύκλια για περίπατο και ποδηλασία και θα απλώνονται στο ευρύτερο πάρκο θα αποτελούν μία επιπλέον επιλογή για την οικογενειακή βόλτα.

Δίπλα στην κεντρική παιδική χαρά, θα δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός, περιφραγμένος, χώρος ώστε να μπορούν και τα μικρότερα παιδιά, βρέφη και νήπια, να απολαμβάνουν το παιχνίδι χωρίς να υπάρχει από τους γονείς ο φόβος τραυματισμού.

«Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα αποκτήσει μία παιδική χαρά με όλες τις προδιαγραφές και για όλες τις ηλικίες. Θα μπορούν να τη χαίρονται και να ευχαριστιούνται όλοι οι δημότες Ωραιοκάστρου σε ένα κεντρικότατο σημείο του Δήμου», δήλωσε στην εφημερίδα “Πολίτης News” ο κ. Κανταρτζής, ο οποίος κίνησε τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου μετά την επαφή με τον επιχειρηματία.

 Οι πρώτες κούνιες για ΑμεΑ

Στην ίδια πρότυπη παιδική χαρά, σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρίας, θα τοποθετηθούν η πρώτη ειδική κούνια και ειδική τραμπάλα για ΑμεΑ, κάτι που λείπει από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Επιθυμία είναι κανένα παιδάκι με ειδικές ανάγκες και αναπηρία να μη νιώσει μοναξιά και λιγότερη χαρά από τους άλλους συνομήλικούς του.

Έτσι, στο χώρο θα μπορούν να συνυπάρχουν οι μικροί δημότες του Ωραιοκάστρου, ενώ τα παιδιά με ειδικές ανάγκες θα μπορούν να αθληθούν και να κάνουν κούνια ή τραμπάλα με το αναπηρικό τους αμαξίδιο σε ένα όμορφο περιβάλλον περνώντας την ώρα τους δημιουργικά.

Χωρίς περιορισμούς…

Σύμφωνα με το σκεπτικό των μελετητών, τις παιδικές χαρές τις λατρεύουν όλα τα παιδιά και θα πρέπει να τις απολαμβάνουν χωρίς περιορισμούς και χωρίς κανένα παιδί να χρειάζεται να κάθεται στην άκρη. Επιπλέον, το δάπεδο θα σχεδιαστεί ειδικά ώστε τα αναπηρικά αμαξίδια να μπορούν να κινούνται με άνεση.

Την ιδέα ανέπτυξε στον «Πολίτη News» η αρχιτέκτων – μηχανικός του ΑΠΘ, Στέλλα Γεωργιάδου, η οποία ανέλαβε να «τρέξει» τη μελέτη του έργου. «Μέσα από τη μελέτη θέλησα να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, μικρών, αλλά και μεγαλύτερων δημοτών. Επιθυμία και του επιχειρηματία είναι ένας προσεγμένος χώρος, σχεδιασμένος, όπως αυτοί του εξωτερικού. Ένα σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή ήταν πως δεν υπήρχε τίποτα για τα παιδιά με αναπηρία, τα οποία ούτε μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια του Ωραιοκάστρου. Και τώρα μας δόθηκε η δυνατότητα, αφού ο ίδιος ο επιχειρηματίας θέλησε κάτι το ιδιαίτερο», είπε η κ. Γεωργιάδου, η οποία γνωρίζει τις ανάγκες του δήμου καθώς δραστηριοποιείται ως Ταμίας στην Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων, ενώ είναι και μέλος ΔΣ του ΣποΣ Νομού Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Υπαίθριο γυμναστήριο για όλους

Εκτός όμως από τα μικρά παιδιά και τα… μεγαλύτερα θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την άσκηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο ένα υπαίθριο γυμναστήριο, με σύγχρονα όργανα γυμναστικής και ειδικά σχεδιασμένα ώστε να γυμνάζουν κάθε μυϊκή ομάδα του σώματος, θα «ξεφυτρώσει» στο χώρο.

Πρόκειται για το πρώτο ανοιχτό αθλητικό κέντρο του δήμου Ωραιοκάστρου, εκεί όπου οι ενδιαφερόμενοι ηλικίας από 14 ετών και άνω θα βρουν όργανα γυμναστικής με τα οποία θα μπορούν να γυμνάζονται δωρεάν σε καθημερινή βάση.

Τα όργανα θα είναι πιστοποιημένα και ανοξείδωτα, ειδικών προδιαγραφών, ώστε να μην αλλοιωθούν με το πέρασμα του χρόνου και με τις καιρικές συνθήκες.

Στάσεις αναψυχής και χώροι πρασίνου

Στον σχεδιασμό, σύμφωνα με την επιθυμία του επιχειρηματία ο οποίος θα χρηματοδοτήσει όλο το έργο, είναι να αναπλαστεί γενικότερα ο χώρος όπου θα γίνει η παιδική χαρά με δέντρα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμό και τοποθέτηση καθιστικών ώστε η περιοχή να μετατραπεί σε ένα σημείο αναφοράς για μικρούς και μεγάλους.

Οι διάδρομοι που θα χωρίζουν τους τόπους διασκέδασης μικρών και μεγάλων θα διαμορφωθούν με κυβόλιθους, ενώ θα τοποθετηθούν ξύλινα παγκάκια και ξύλινο κιόσκι για «ανάσες» ξεκούρασης των ατόμων της τρίτης ηλικίας, κάδοι απορριμμάτων για την ευταξία του χώρου και βρύσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ποτίστρες για ζώα.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κάνει δωρεά στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Στο παρελθόν, η οικογένεια του είχε χρηματοδοτήσει ένα μέρος του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Εκκλησίας του Σταυρού στην περιοχή της Γαλήνης.

Αυτό το διάστημα «τρέχουν» οι τελευταίες λεπτομέρειες για την υλοποίηση του έργου ανάμεσα στον επιχειρηματία και τη δημοτική αρχή. Ακολούθως, το θέμα θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κατασκευή της παιδικής χαράς την οποία θα παραλάβει ο Δήμος Ωραιοκάστρου ως δωρεά.

Από τη στιγμή που θα υπάρξει η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον κ. Κανταρτζή, η παιδική χαρά θα διαμορφωθεί μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών.