Άρθρο του Χαράλαμπου Τσαϊρέλη: Δήμος και επιχειρήσεις

Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΤΣΑΪΡΕΛΗ*

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου (Δ.Ω.), διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς είναι εν μέρει αστική περιοχή, σε μεγαλύτερο βαθμό αγροτική και κτηνοτροφική, ενώ διαθέτει και δύο βιοτεχνικά πάρκα. Από τα στοιχεία που συλλέξαμε από τα τοπικά επιμελητήρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, προκύπτει το αξιοσημείωτο στοιχείο πως στο Δήμο μας δραστηριοποιούνται πάνω από 1.300 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Άρα, μπορούμε να μιλάμε για μια περιοχή όπου το «επιχειρείν» δίνει ζωηρό παρόν και, παρά την κρίση, επιχειρηματίες συνεχίζουν, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν.

Οι προηγούμενες διοικήσεις, αλλά και η τωρινή του Δ. Ω., αντιμετώπισαν την επιχειρηματικότητα κυρίως υλοποιώντας μεμονωμένες ενέργειες προβολής με πενιχρά θετικά αποτελέσματα για τον επιχειρηματικό κόσμο του Ωραιοκάστρου, χωρίς κάποιο σχεδιασμό και αξιολόγηση, ενώ οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν ολοένα υψηλότερα Δημοτικά Τέλη.

Πιστεύουμε πως στο αναπτυξιακό πλάνο του Δ.Ω. οι προτεραιότητες, οι δράσεις και οι παρεμβάσεις του Δήμου θα πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένες με το μέλλον των επιχειρήσεων αλλά και των επιχειρηματιών.

Η ίδρυση νέων επιχειρήσεων, αλλά και η διατήρηση των υφιστάμενων, πρέπει να είναι επιδίωξη και της δημοτικής αρχής. Γενικά, πρέπει κατά τη γνώμη μας, να καλλιεργηθεί μια επιχειρηματική κουλτούρα, η οποία να προωθεί την τοπική αγορά και τα τοπικά προϊόντα. Είναι κρίμα να ξέρει όλη η Ελλάδα για τα αυγά και τα κοτόπουλα Νεοχωρούδας ενώ το χωριό, στερείται βασικών υποδομών.
Σε αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις και σκέψεις, τόσο των επαγγελματιών, όσο και των κατοίκων.

Οι αλλαγές, που επιφέρει ο Κλεισθένης ευνοούν συνέργειες με ιδιώτες, αλλά και καινοτόμες ιδέες όπως, οι ενεργειακές κοινότητες, η ανακύκλωση και η κοινωνική οικονομία.

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 19ης Μαΐου αποτελούν μια καλή ευκαιρία για διάλογο και διαμόρφωση προτάσεων, που θα σηματοδοτούν ένα νέο όραμα για τον Δήμο μας. Ο στόχος της δημοτικής παράταξης «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ», με επικεφαλής τον Γρηγόρη Εδιρνέλλη , είναι να επικοινωνήσουμε και να συζητήσουμε με τους δημότες όλων των περιοχών του Δήμου μας τις ιδέες και τις προτάσεις μας για την προοπτική του Δήμου μας.

Στη δημοτική παράταξη ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ πιστεύουμε ότι μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον στον Δήμο μας. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια. Περισσότερο από όλα όμως χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και αξιοποίηση ανθρώπων της περιοχής, με τις ικανότητες και τις φρέσκιες ιδέες τους. Αν κοιτάξουμε γύρω μας υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι λόγω έλλειψης κινήτρων είτε απέφυγαν να ξεκινήσουν είτε δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την επιχειρηματική του προσπάθεια.

Η επόμενη μέρα των δημοτικών εκλογών, μπορεί να μας βρει όλους μαζί σε ένα νέο ξεκίνημα για τον Δήμο Ωραιοκάστρου, αυτό της δημιουργίας και της ανάπτυξης.
Με τον επιχειρηματία και τον επαγγελματία πιο αισιόδοξο για το μέλλον και με τους δημότες να στηρίζουν τις προσπάθειες για βελτίωση και ανάπτυξη της τοπικής αγοράς και της κοινωνίας γενικότερα.

Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά για να πετύχουμε το στόχο μας , όμως βλέπουμε καθαρά και με αισιοδοξία το μέλλον. Καλούμε τον κόσμο του Δήμου Ωραιοκάστρου, σε έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο, όπου θα συζητήσουμε τα θέματα της αγοράς, της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.

ΜΑΖΙ θα βρούμε τις καλύτερες λύσεις και να διαμορφώσουμε προτάσεις, που θα είναι βιώσιμες, αποτελεσματικές και θα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την ανατροπή της σημερινής κατάστασης στασιμότητας και τη δημιουργία ενός νέου, «ζωντανού» και σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στον Δήμο μας.

*O κ. Χαράλαμπος Τσαϊρέλης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, μέλος ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και μέλος της δημοτικής παράταξης «Αλληλεγγύη- Ανατροπή»