ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΖΟΥΠΗ: Προς εκλογές με σίγουρο νικητή

Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΖΟΥΠΗ*

Αυτή τη δεκαετία της κρίσης δεν έπαθε ζημιά μόνο η εθνική οικονομία, το βιοτικό μας επίπεδο, η τσέπη μας. Έπαθε πολύ μεγάλη ζημιά παράλληλα και η απλή λογική, ο στοιχειώδης ορθολογισμός, ο πολιτικός πολιτισμός μας, η λειτουργία των θεσμών. Η Ελλάδα δεν περνάει απλά μια κρίση. Περνάει μια μακρόχρονη περίοδο παρακμής. Βρίσκεται σε πορεία μαρασμού.

Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και ο στραγγαλισμός της στο όνομα μιας πολιτικής «με ταξικό πρόσημο», η φτωχοποίηση ευρύτατων κοινωνικών κατηγοριών, η μεγάλη και μακροχρόνια ανεργία για πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες, η υπονόμευση του μέλλοντος των νέων ανθρώπων και η μαζική φυγή των πιο σπουδαγμένων νέων στο εξωτερικό συνθέτουν τη ζοφερή εικόνα μιας κοινωνίας που υποφέρει και δεν βλέπει φως. Ο συντηρητισμός της ελληνικής κοινωνίας, όπως καταγράφεται σε έρευνες της τελευταίας 15ετίας, έφερε παράλληλα όλως περιέργως( 😉 στην εξουσία μια ανομοιογενή αριστεροακροδεξιά συμμαχία με βασικά χαρακτηριστικά τον λαϊκισμό, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τον ανορθολογισμό και το γεγονός αυτό επιδείνωσε με τη σειρά του όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες.

Οι Έλληνες μπορεί ακόμα να δίνουν «βολικές» ερμηνείες για τους λόγους που μας οδήγησαν στην κρίση. Αυτό, όμως, δεν τους εμποδίζει να κατανοήσουν ότι τέσσερα χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντί να  μετατρέψει την ελπίδα, που καλλιεργήθηκε πάνω σε ψευδαισθήσεις ή και σε συνειδητά ψεύδη, σε καλύτερη ζωή και αισιόδοξες προοπτικές για τη χώρα έφερε τα χειρότερα. Ας σκεφτούμε: 3ο Μνημόνιο, Υπερταμείο για 100 χρόνια, δέσμευση για επιτόκια μέχρι το… 2060, ζημιά 100 δισ. ευρώ στην Οικονομία, υπερφορολόγηση, υποβάθμιση της παιδείας μέσα από συνεχείς αυτοσχεδιασμούς, ένταση φαινομένων βίας κ.ά.

Γι’ αυτό και οι επόμενες εκλογές φαίνεται ότι θα είναι κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν διατηρήσει σοβαρές δυνάμεις. Επί δύο χρόνια αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα γύρω στις 10 μονάδες στη Ν.Δ και για πρώτη φορά προβάδισμα του ηγέτη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έναντι του Α. Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός. Για την παράσταση νίκης δεν χρειάζεται να αναφερθούμε, μιας και η διαφορά έχει πάρει θηριώδεις διαστάσεις. Σημειωτέον δε, πως ό,τι επικοινωνιακή συνταγή και αν δοκίμασε η Κυβέρνηση, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ούτε η παροχολογία, ούτε η ενοχοποίηση αντιπάλων, ούτε τα επιδόματα πείνας, ούτε η ψεύτικη αισιοδοξία.

Πολλοί λένε ότι τα αποτελέσματα είναι μια εικόνα της στιγμής. Ανοησίες. Δεν μιλάμε για μία έρευνα. Αναφερόμαστε σε δεκάδες έρευνες και επομένως μιλάμε πια για τάση, για ρεύμα. Άλλοι ισχυρίζονται ότι οι έρευνες δεν πέφτουν μέσα. Πρόκειται για μύθο. Σε όλες τις Εθνικές εκλογές οι έρευνες στην Ελλάδα έπεσαν μέσα στο ποιος θα είναι ο νικητής. Το πολύ να υπήρχε απόκλιση στο μέγεθος της διαφοράς, όχι στο ποιος νικάει. Άλλοι δε μιλάνε για τους αναποφάσιστους που οι περισσότεροι προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μύθος κι αυτός. Το 1/3 των αναποφάσιστων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Επομένως, ακόμα και αν όλοι αυτοί ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, πάλι θα νικούσε η Ν.Δ.

Αυτά είναι τα δεδομένα ενόψει εκλογών. Ξέρουμε τον νικητή και κατά πάσα πιθανότητα ότι πάμε για πεντακομματική Βουλή. Δεν ξέρουμε μόνο αν υπάρχει αυτοδυναμία ή Κυβέρνηση συνεργασίας. Όπως δεν ξέρουμε και αν η νέα Κυβέρνηση θα καταφέρει να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα και σε πορεία ανάπτυξης, κάτι που –αν δεν συμβεί- θα είχε τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα…

Ο κ. Ζαχαρίας Ζούπης είναι Πολιτικός Αναλυτής, υπεύθυνος ερευνών της OPINION POLL