ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ: Ούτε ευρώ για τα αδέσποτα δεν εξασφάλισε η δημοτική αρχή

Μπορεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων να απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους δημότες του Ωραιοκάστρου ωστόσο η δημοτική αρχή έχασε μια σημαντική ευκαιρία να εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση για την επίλυσή του. Αντίθετα, το κατάφεραν 107 δήμοι της χώρας οι οποίοι διεκδίκησαν εγκαίρως και θα λάβουν αρκετές χιλιάδες ευρώ προκειμένου να διαχειριστούν το ζήτημα σε δυο «μέτωπα»: τόσο της βελτίωσης των καταφυγίων και των ενεργειών διαχείρισης των ζώων συντροφιάς  όσο και της σίτισης των αδέσποτων.

Όπως φαίνεται και από την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο δήμος Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνεται στη σχετική λίστα χρηματοδότησης παρότι το συγκεκριμένο πρόβλημα φιγουράρει στην έκτη θέση της ιεράρχησης των προβλημάτων από τους δημότες στην πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησε η Opinion Poll για λογαριασμό της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ news». Αντίθετα, θα χρηματοδοτηθούν για τον σκοπό αυτό επτά δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Θεσσαλονίκης. Κορδελιού- Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας- Χορτιάτη, Παύλου Μελά), καθώς και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Τη «βαθιά απογοήτευσή του γι’ αυτή την πρωτοφανή αδιαφορία που επέδειξε η απερχόμενη δημοτική αρχή, αλλά και για την αδυναμία της να αξιοποιήσει αυτήν την πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, το οποίο ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις στην περιοχή του Ωραιοκάστρου», εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης. Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωταγωνιστές Ξανά» υπογράμμισε ότι «τα αδέσποτα ζώα κοντεύουν να γίνουν η μασκότ της σημερινής δημοτικής αρχής» και ότι το πρόβλημα έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια πληγή για την περιοχή.

Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση που δίνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους δήμους και τους συνδέσμους τους ανέρχεται σε 600.000 ευρώ με σκοπό τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης τους έτους 2018.

Το ύψος του ποσοστού χρηματοδότησης του συνολικού ποσού των εγκεκριμένων επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δράσεων, αναλύεται ως εξής:

α) Ποσοστό 27,5% επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών, για τις επιλέξιμες δαπάνες των δράσεων της βελτίωσης υφιστάμενου καταφυγίου και των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ήτοι έως 497.321,58 €.

β) Ποσοστό 19,86% επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών, για τις επιλέξιμες δαπάνες της δράσης σίτισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ήτοι 102.667,97 €.

Η καταβολή της χρηματοδότησης γίνεται με την έκδοση τακτικών χρηματικών ενταλμάτων, ενώ τυχόν υπόλοιπα των επιμέρους χρηματοδοτήσεων που δεν θα χρησιμοποιηθούν από τους δικαιούχους φορείς, θα επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ