Επί ποδός το Ωραιόκαστρο για τα λατομεία

Φωτιές άναψε στο Ωραιόκαστρο η αποκάλυψη της έγκρισης λειτουργίας νέων λατομείων εντός των ορίων του διευρυμένου δήμου και συγκεκριμένα στο Μεσαίο. Οι εγκρίσεις για τις μελέτες περιβαλλοντικών όρων και τα e-mails που… χάθηκαν στον δρόμο πυροδότησαν κόντρες μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, ενώ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κατοίκων.

Η σκιά των λατομείων έπεσε βαριά στην πρόσφατη συνεδρίαση απολογισμού των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης -ο οποίος βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα»-  να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την προοπτική λειτουργίας των δύο νέων λατομείων που δεν επηρεάζουν μόνο το Μεσαίο, αλλά και τον Μονόλοφο και το Μελισσοχώρι.

Σε αυτή τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, καταγράφηκε μία απουσία που ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρή. Αυτή του εκπροσώπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που όφειλε να βρίσκεται στο Μεσαίο όχι μόνο διότι πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα που αφορά τον δήμο Ωραιοκάστρου αλλά και διότι η λύση του προβλήματος -όπως ειπώθηκε από πολλούς επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων – περνάει μόνο από τα χέρια του Απόστολου Τζιτζικώστα. Και η μόνη λύση που μπορεί να δώσει αυτή την στιγμή ο Περιφερειάρχης προκειμένου να διασωθεί ό,τι έχει απομείνει από τον ορεινό όγκο του Ωραιοκάστρου είναι ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από λατομική ζώνη. Από τη συνεδρίαση… έλαμψαν δια της απουσίας τους οι βουλευτές της ΝΔ στη Β’ Περιφέρεια, ενώ το παρών έδωσαν μόνο οι βουλευτές Αθανάσιος Βαρδαλής (ΚΚΕ), Γιώργος Λαζαρίδης (ανεξάρτητος) και Γιώργος Αρβανιτίδης (Δημοκρατική Συμπαράταξη- υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΚΙΝΑΛ).

Σύμπλευση αλλά και καταλογισμός ευθυνών

Αιρετοί και κάτοικοι του δήμου Ωραιοκάστρου οι οποίοι συμμετείχαν στο έκτακτο ΔΣ του Μεσαίου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ενδικοφανείς προσφυγές, αλλά και σε από κοινού συντονισμένες κινήσεις και κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτρέψουν την υπογραφή των συμβάσεων για τη λειτουργία των δύο νέων λατομείων «ΝΙΚΗ» και «ΚΥΨΕΛΗ», στην ήδη επιβαρυμένη λατομική περιοχή μεταξύ των χωριών του Μεσαίου, του Μονολόφου και του Μελισσοχωρίου.

Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μεσαίο, όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαία γραμμή «αμυντικής» δράσης για την αποτροπή της νέας λατομικής δραστηριότητας, χωρίς όμως να λείψουν οι αντεγκλήσεις και οι στιγμές έντασης, κυρίως για την απόδοση ευθυνών στη δημοτική αρχή. Μία δημοτική αρχή η οποία κυριολεκτικά πιάστηκε στον ύπνο(!) και αντιλήφθηκε με μεγάλη καθυστέρηση το τι πραγματικά διημείφθη στα του οίκου της. Και ίσως να βρισκόταν ακόμα μέχρι σήμερα στην αγκαλιά του Μορφέα, αν δεν το ανακάλυπτε τυχαία ένας πολίτης.

Εξηγήσεις για τα χαμένα e-mail

Κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης επέμεινε εκτός των άλλων, ότι ποτέ δεν κοινοποιήθηκαν –από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης- ηλεκτρονικά ούτε στον Δήμο ούτε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι αποφάσεις των δύο των περιβαλλοντικών αδειών. Μάλιστα ο κ. Γαβότσης υποστήριξε ότι «δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υπάρχουν δύο και τρεις υπάλληλοι για να ελέγχουν αποφάσεις» που ανεβαίνουν στη διαύγεια!

Τόνισε, επίσης, πως υπάρχει εκκρεμοδικία από το 2017 η οποία δεν έχει τελεσιδικήσει και τέλος, ότι ο νόμος προσφέρει το περιθώριο των 30 ημερών για ενδικοφανή προσφυγή, που ξεκινάει -όπως ανέφερε- από τη στιγμή που έφτασε στα χέρια της διοίκησης -έστω και μετά από αίτημά της- η ενημέρωση για τις άδειες των δύο λατομείων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Κάτι που φαίνεται όμως ότι δεν ισχύει, όπως άλλωστε άφησε σαφώς να εννοηθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που πραγματοποίησε στη λατομική ζώνη 24 ώρες πριν από το έκτακτο ΔΣ, ξεκαθαρίζοντας στον κ. Γαβότση ότι «η τυπική διαδικασία των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει αναρτηθεί και είναι κάτι που δεν κρύβεται από την κοινωνία».

Τον είχαν… ενοχλήσει

Κάποια στιγμή μάλιστα ο κ. Γαβότσης μίλησε και για… μεθόδευση(;) αποκαλύπτοντας ότι και οι δύο εταιρείες, «ΝΙΚΗ» και «ΚΥΨΕΛΗ» τον είχαν… ενοχλήσει «έντονα» στο παρελθόν για τα λατομεία στον Δρυμό. Αλλά τελικά βρήκαν… «πρόσφορο έδαφος» από τη στιγμή που οι λατομικές εκτάσεις πέρασαν στο δημόσιο. Χωρίς όμως να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν τους εμπιστευόμαστε πια

Στην αρχή της ομιλίας του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας», Γιώργος Παπακωνσταντίνου έθεσε στους πολίτες το εξής ερώτημα: «Μπορούμε να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε τον κοινό αγώνα στους ίδιους ανθρώπους που επί 25 χρόνια πέτυχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα;». Ακόμα, έριξε βαριές ευθύνες στη διοίκηση του Αστέριου Γαβότση για την έλλειψη ενημέρωσης σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ενώ έκανε σαφές ότι η δημοτική του παράταξη θα κινηθεί και συλλογικά, αλλά και αυτόνομα στην προσπάθεια αποχαρακτηρισμού της λατομικής ζώνης αλλά και στην αποτροπή των νέων λατομικών δραστηριοτήτων.

Γρηγόρης Εδιρνέλης: Αποχαρακτηρισμός της έκτασης μόνο από τον Τζιτζικώστα

Ο επικεφαλής της «Αλληλεγγύη – Ανατροπή» από την αρχή επισήμανε ότι η προθεσμία για την ενδικοφανή προσφυγή έχει παρέλθει από το προηγούμενο έτος οπότε και δημοσιεύτηκαν οι περιβαλλοντικές άδειες στη Διαύγεια και στον δικτυακό τόπο του ΥΠΕΝ χωρίς να τις αντιληφθεί η διοίκηση του κ. Γαβότση.

Ακόμα πως η απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς τον ίδιο έλεγε πως κοινοποιήθηκαν κανονικά τα email της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων στον Δήμο και τέλος ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η λατομική δραστηριότητα στα «σπλάχνα» του ορεινού όγκου του Ωραιοκάστρου, είναι ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής ο οποίος μπορεί να γίνει μόνο από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Άγγελος Θεμελής: Ολιγωρία από Δήμο και ΠΚΜ

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στηλίτευσε την ολιγωρία τόσο της δημοτικής αρχή όσο και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διότι θα μπορούσαν. όπως ανέφερε συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2018 και «πιθανότατα ίσως και πιο πριν σαφώς, ο Περιφερειάρχης να κάνει τις ενέργειες για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποχαρακτηρισμού της περιοχής». Μίλησε επίσης για «πολιτική ευθύνη» και για την αντίληψη περί «αγίας επιχειρηματικότητας», ενώ κατέληξε πως πρέπει «όλοι ένας ένας και όλοι μαζί, θα εξαναγκάσουμε τις τοπικές αρχές να μας ακολουθήσουν».

Ανέστης Πολυχρονίδης: Να βγούμε στους δρόμους

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία τώρα», Ανέστης Πολυχρονίδης κάλεσε τον κόσμο σε δυναμικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων «για να μη χάσουμε το παιχνίδι» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, πέρα από τις όποιες νομικές διαδικασίες του δήμου, τις οποίες ασπάστηκε ως δημοτική παράταξη. Ωστόσο δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη του στην έλλειψη στοιχειώδους ενδιαφέροντος από τη σημερινή διοίκηση αλλά και σε όλους όσοι «δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους» για ένα θέμα ζωτικού ενδιαφέροντος που αφορά ολόκληρο τον δήμο.

 

Αυτοψία στη λατομική ζώνη από τον αναπληρωτή ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο

Αυτοψία στη λατομική ζώνη μεταξύ των χωριών του Μεσαίου, του Μονολόφου και του Μελισσοχωρίου, πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου (16/2) ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και  Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Σωκράτης Φάμελλος, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση δύο νέων λατομείων, «ΝΙΚΗΣ» και «ΚΥΨΕΛΗΣ».

Λίγες ώρες πριν από τη σύγκληση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου στο Μεσαίο, ο κ. Φάμελλος, παρουσία του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση και συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλληλεγγύη – Ανατροπή», Γρηγόρη Εδιρνέλη, έλεγξε τη συγκεκριμένη περιοχή από όλους τους δρόμους -φτάνοντας μέσω χωματόδρομου μέχρι το Ωραιόκαστρο- προκειμένου να σχηματίσει προσωπική άποψη του χώρου στον οποίο εγκρίθηκαν οι νέες λατομικές δραστηριότητες.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΝ, προηγήθηκε -24 ώρες πριν- έλεγχος στο λατομείο που ήδη λειτουργεί από κλιμάκιο επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Μεταλλείων. Το συγκεκριμένο κλιμάκιο ασχολήθηκε και με τα θέματα των ρηγματώσεων, των θορύβων και της σκόνης που προκαλούνται λόγω της λατομικής δραστηριότητας. Επίσης, όπως σημείωσε με νόημα ο κ. Φάμελλος, είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια (2017-18) ακόμα δύο έλεγχοι στο ίδιο λατομείο.

Ο κ. Φάμελλος γνωστοποίησε ακόμη πώς έχει ήδη ζητήσει από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης ενημερωτικό φάκελο με όλο το ιστορικό της λατομικής περιοχής, με χάρτες, διοικητικές πράξεις, καθώς και τις αδειοδοτήσεις τόσο της υφιστάμενης λατομικής δραστηριότητας από τη Lafarge (πρώην ΑΤΛΑΣ) όσο και των δύο νέων λατομείων. Μάλιστα ζήτησε και από τον κ. Γαβότση πλήρη φάκελο προκειμένου το ΥΠΕΝ να «ξεσκονίσει» όλα τα νομικά έγγραφα που αφορούν την τελευταία 25ετία, σχετικά με το ποιος και τι αποφάσεις πήρε, ποιος και πότε έκανε προσφυγές, αν και ποιος ευθύνεται για οτιδήποτε.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της διοίκησης, ότι δηλαδή δεν της κοινοποιήθηκαν οι αποφάσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι η διοίκηση όφειλε να παρακολουθεί και τη Διαύγεια και τον ειδικό δικτυακό τόπο του ΥΠΕΝ στον οποίο αναρτώνται οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), τη στιγμή κιόλας που συμμετείχε ο δήμος σε όλες τις συσκέψεις της Μητροπολιτικής για το θέμα αυτό.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα όσα καταλόγισαν στην κυβέρνηση ορισμένοι αιρετοί πάνω στο θέμα αυτό, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει να παιχτούν παιχνίδια είτε αυτοδιοικητικά είτε πολιτικά στην πλάτη και του τόπου και των πολιτών.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, επέμεινε ότι ουδέποτε έλαβε, τόσο ο δήμος όσο και η ΠΚΜ, την απόφαση έγκρισης της επικαιροποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα δύο νέα λατομεία στο Μεσαίο. Ακόμη, σημείωσε πως όλες οι διοικήσεις ανέκαθεν ήταν ενάντια σε τέτοιες καταστάσεις και το κυριότερο, πως υπάρχει εκκρεμοδικία για τη μίσθωση των λατομείων από το 2017 και ακόμα ούτε σε Α΄ βαθμό δεν έχει τελεσιδικήσει.

Ο κ. Γαβότσης ζήτησε από τον κ. Φάμελλο να μην υπογραφούν οι συμβάσεις για τη λειτουργία των δύο νέων λατομείων, υποστηρίζοντας ότι εφόσον έλαβε τα έγγραφα των περιβαλλοντικών αδειών με καθυστέρηση, έχει το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών όπως ορίζει ο νόμος για να προχωρήσει σε ενδικοφανή προσφυγή.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Την ώρα που τυπωνόταν το τρέχον φύλλο της εφημερίδας του Ωραιοκάστρου «ΠΟΛΙΤΗΣ news» είχε ανακοινωθεί η σύγκληση νέας ευρείας σύσκεψης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας –Θράκης για τα λατομεία).