Η Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΗΣ news»: Αριστεία, αξιοκρατία και αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες

Για τις προτεραιότητες της ΝΔ στην Παιδεία αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας μιλά, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνη του τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στην εφημερίδα του Ωραιοκάστρου «ΠΟΛΙΤΗΣ news».

Η συνέντευξη της Ν. Κεραμέως έχει ως ακολούθως:

-Πώς η ΝΔ -εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας- θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών;

Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνουν προτεραιότητα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, οι οποίοι έχουν δεινοπαθήσει στα χρόνια της κρίσης. Εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουμε δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσουμε, μεταξύ άλλων, τα εξής άμεσα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών και επαναφοράς της κανονικότητας στη χώρα:

– Δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων και υπό καλές συνθήκες θέσεων εργασίας, μέσω ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας, π.χ. με μείωση του συντελεστή που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη στο 24%, από 40% που βρίσκεται σήμερα, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, ως κίνητρο επενδύσεων.

– Εξορθολογισμός της φορολογίας. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ, μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

– Δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο 13% από 24%, και τελική μείωση στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο εστίασης και ξενοδοχείων.

– Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων κατοικιών.

– Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη στο 15%, από 20% που ισχύει σήμερα.

– Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή 10%, ως κίνητρο εξωστρέφειας και συνεργειών.

– Εξασφάλιση ίσης πρόσβασης σε ένα σύγχρονο και ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα, μοχλό κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

– Εξασφάλιση πρόσβασης όλων σε ένα ποιοτικό σύστημα υγείας.

– Εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών, εξασφάλιση του δικαιώματος ζωής, εργασίας, μετακίνησης, χωρίς φόβο, πχ με ένστολη αστυνόμευση, πεζή και εποχούμενη, σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

– Βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και την ώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας, με έμφαση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία του κράτους.

-Η σημερινή κυβέρνηση δρομολογεί συνεχώς νέες νομοθετικές παρεμβάσεις σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της Παιδείας. Θα χαρακτηρίζατε την πολιτική αυτή «Αντιμεταρρύθμιση»;

Μιλάμε διαρκώς για τη ζημία που έχει προκαλέσει η παρούσα Κυβέρνηση στην οικονομία, τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια, τους θεσμούς, την εξωτερική πολιτική, την υγεία. Ωστόσο, τα πλήγματα που έχει επιφέρει στον τομέα της Παιδείας είναι από τα πλέον επώδυνα, καθώς έχουν προεκτάσεις όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον της χώρας μας. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενδεικτικά, υποβάθμισε τα κλασικά γράμματα και το ολοήμερο και ψηφιακό σχολείο, εισήγαγε ένα υδροκέφαλο σύστημα υποστηρικτικών δομών, επεδίωξε την άλωση της διοικητικής μηχανής της εκπαίδευσης με κομματικό στρατό, κατήργησε εν τοις πράγμασι τα πρότυπα σχολεία. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επανέφερε την καταστροφική διάταξη περί ασύλου, τους αιώνιους φοιτητές, εισήγαγε περιοριστικά πλαίσια ξενόγλωσσων προγραμμάτων και μεταπτυχιακών, επέφερε καταστροφικά πλήγματα στον τεχνολογικό τομέα με καταργήσεις – συγχωνεύσεις και πολλά άλλα. Χειρότερο όλων, η επιβολή μίας λογικής ήσσονος προσπάθειας, η επιβράβευση της τύχης αντί της προσπάθειας, η ποινικοποίηση της αριστείας, η δαιμονοποίηση της αξιολόγησης. Η αντιμεταρρύθμιση αυτή θα αποκατασταθεί με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

-Ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητες της ΝΔ στην Παιδεία;

Η πρόταση της ΝΔ για την Παιδεία αφορά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, προτάσσει, δε, το τρίπτυχο αριστεία – αξιοκρατία – αξιολόγηση. Εκκινεί από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας, που είναι η ηλικία 0-6, χρόνια ιδιαιτέρως κρίσιμα για τη μετέπειτα εξέλιξη και μαθησιακή επίδοση του μαθητή. Ως προς την Πρωτοβάθμια/ Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, ασφαλές δημόσιο σχολείο για όλους, ως κυψέλη γνώσης-καινοτομίας, που επιτυγχάνει την παροχή ποιοτικής και αποτελεσματικής εκπαίδευσης, καθώς και να ενισχύσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος, με ουσιαστική στήριξη της οικογένειας. Για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, θα επιδιώξουμε, από επιλογή ανάγκης για λίγους, να γίνει συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, με στόχο τη μείωση της ανεργίας, την οικονομική μεγέθυνση, την αύξηση της παραγωγικότητας. Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στόχος της πρότασής μας είναι να δημιουργήσουμε ακαδημαϊκά ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Και να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, με τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επιπλέον, ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες απαιτήσεις, προάγουμε σε όλες τις βαθμίδες την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, όπως η δημιουργικότητα και η διερευνητική σκέψη, η συνεργατική δουλειά και η ικανότητα επικοινωνίας, και ψηφιακών δεξιοτήτων, όπως η ψηφιακή συναισθηματική νοημοσύνη, η ψηφιακή χρήση, η ψηφιακή ασφάλεια και η ψηφιακή προστασία.

Είστε έτοιμη να προτείνετε τρόπους για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα διαμέσου της Εκπαίδευσης;

Η έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης και κατάρτισης συνιστά βασικό ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματός μας για την Παιδεία, έχουμε προτείνει την εισαγωγή του θεσμού της άσκησης σε επιχειρήσεις, ώστε οι μαθητές να εξοικειώνονται από νωρίς με το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ενισχύουμε το ρόλο του επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, με σκοπό να αποτελέσει εργαλείο απασχόλησης για πολλούς. Θεωρούμε επίσης αναγκαία τη δημιουργία τοπικών, εθνικών και διεθνών δικτύων σύνδεσης και συνεργασίες των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης με τον επιχειρηματικό κόσμο. Το Πανεπιστήμιο οφείλει να καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, διασφαλίζοντας τις συνθήκες άνθισης καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών.

– Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον για την πολιτική; Κρύβει αυτός ο χώρος περισσότερες χαρές ή περισσότερες πίκρες;

Η πολιτική πάντα με ενδιέφερε, στο πλαίσιο που επηρεάζει τις ζωές όλων μας, στο παρόν και το μέλλον. Η άκρως τιμητική πρόταση του τότε προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ήρθε σε μία κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, η οποία και επέτασσε συστράτευση. Εισήλθα λοιπόν στη Βουλή, με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μου, πιστεύοντας ακράδαντα ότι και η νέα γενιά οφείλει να αναλάβει ενεργό ρόλο και να μην στέκεται παθητικά απέναντι στις εξελίξεις. Ο χώρος επιφυλάσσει εκπλήξεις, ανατροπές, απογοητεύσεις, συγκινήσεις. Η θητεία μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνέπεσε με μία ανατρεπτική Κοινοβουλευτική καθημερινότητα, εξ αιτίας μίας αλλοπρόσαλλης Κυβέρνησης, που με επιπολαιότητα, ασυνέπεια, ανευθυνότητα, αναποτελεσματικότητα, εσωστρέφεια, άγνοια και αδιαφορία αποδόμησε ό,τι με τόσο μόχθο και θυσίες έχτισαν τα τελευταία χρόνια οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Θα αγωνιστούμε για την αποκατάσταση της κανονικότητας και για τη διεκδίκηση της καθημερινότητας που μας αξίζει κατά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.