ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ: Απολογισμός πεπραγμένων με «άρωμα» εκλογών

Εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και με φόντο τις αποκαλύψεις για την ελλιπή ενημέρωση και τους καθυστερημένους- όπως υποστηρίζουν οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων- χειρισμούς της διοίκησης Γαβότση σε ένα κορυφαίο για τον δήμο Ωραιοκάστρου θέμα –τη μίσθωση των λατομείων στο Μεσαίο- πραγματοποιήθηκε (στις 10 Φεβρουαρίου) ο απολογισμός πεπραγμένων της σημερινής δημοτικής αρχής για την περίοδο 2017-2018.

Όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, η περίπου πέντε ωρών συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εξελίχθηκε εντέλει σε προεκλογική ομιλία του δημάρχου Αστέριου Γαβότση ο οποίος έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη… διαδικτυακή μετάδοση της συζήτησης με ένα… «ταξίδι» στην εικονική πραγματικότητα του Ωραιοκάστρου, καθώς πολλά έργα στα οποία αναφέρθηκε είναι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ακόμη στα χαρτιά και παρότι το θέμα της συνεδρίασης αφορούσε στα πεπραγμένα της προηγούμενης διετίας.

Για περίπου 2,5 ώρες –και ενώ χιλιάδες κάτοικοι περιοχών του διευρυμένου δήμου εν έτει 2019 δεν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό ή στερούνται  αποχετευτικού δικτύου- ο δήμαρχος αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στις κάρτες τις οποίες διένειμαν οι βιβλιοθήκες, σε παρεμβάσεις στα σχολεία όπως τα καζανάκια στις τουαλέτες, ο ελαιοχρωματισμός και η αγορά φωτοτυπικών μηχανημάτων, ενώ στα… μεγάλα έργα ενέταξε και το αυτονόητο: την «αδιάλειπτη λειτουργία» της θέρμανσης στα σχολικά συγκροτήματα. Περιέλαβε ακόμη στην ομιλία του την αγορά… προτζέκτορα για την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, την ενοποίηση των τριών ληξιαρχείων του δήμου και την προμήθεια χρωμάτων για τη συντήρηση δημοτικών κτιρίων, ενώ εντύπωση προκάλεσαν τα όσα είπε για τις πρακτικές των εργολάβων οι οποίοι αναλαμβάνουν δημόσια έργα, όπως την κατασκευή σχολείων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πολλοί ανάδοχοι επιδιώκουν απλώς να εισπράξουν την προκαταβολή του 10% και στη συνέχεια κηρύσσονται έκπτωτοι. Μάλιστα γι’ αυτό το θέμα επέκρινε την κεντρική εξουσία διότι, όπως είπε, δεν θωρακίζει τους δήμους απέναντι σε τέτοιες πρακτικές όσον αφορά στις δημοπρατήσεις έργων.

Ακόμη ο κ. Γαβότσης έκανε λόγο για ενδυνάμωση του ισολογισμού του δήμου, παρότι μία μέρα αργότερα επιβεβαιώνονταν οι προβλέψεις για δικαστική δικαίωση των 53 απολυμένων συμβασιούχων και από το Εφετείο, μια απόφαση που προφανώς φέρνει τα πάνω -κάτω στον οικονομικό σχεδιασμό του δήμου για τον οποίο δήλωνε περήφανος ο κ. Γαβότσης κατά την ανάγνωση των 27 σελίδων πεπραγμένων της διοίκησής του.

«Καθρεφτάκια»…

Μίλησε ακόμη για αύξηση εσόδων αγνοώντας πως σε αυτό συνέτεινε και η μεγάλη αύξηση κατά 33% των δημοτικών τελών που έγινε το 2017 κάτι που επισημάνθηκε τόσο από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου όσο και από τον Γρηγόρη Εδιρνέλη. Επίσης, η αντιπολίτευση κατηγόρησε -εμμέσως πλην σαφών, τον δήμαρχο ότι επιχείρησε να μοιράσει για ακόμη μια φορά «καθρεφτάκια» στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του υποστηρίζοντας πως είναι στην τελική ευθεία η επίλυση του προβλήματος ύδρευσης και ποιότητας νερού στη Μυγδονία προκαλώντας την αντίδραση δημότη ο οποίος έθεσε ένα προφανές ερώτημα: «Δηλαδή, αύριο να μην αγοράσουμε μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό;», είπε απευθυνόμενος στον Γαβότση ο οποίος πέραν της τρέχουσας θητείας του στον δημαρχιακό θώκο του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου είχε διατελέσει και δήμαρχος για μια  8ετία στη Μυγδονία.

 

Σκοπιμότητες…

«Ο δήμος μας δεν αντέχει άλλο τη στασιμότητα, την αδράνεια και την  ανυπαρξία έργου», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας», Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος αντέδρασε από την αρχή της συνεδρίασης, καθώς τα οικονομικά στοιχεία στα οποία στηρίζονταν τα πεπραγμένα της διοίκησης δεν είχαν ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για συνεδρίαση σκοπιμοτήτων, υπογραμμίζοντας ξεκάθαρα πως η διοίκηση του δήμου «χρησιμοποίησε αυτή τη συνεδρίαση για καθαρά προεκλογικούς λόγους. Βέβαια, δε νομίζω πως κατάφερε πολλά πράγματα γιατί και το εύρος και ο αριθμός των έργων που έχει υλοποιήσει σε ολόκληρη την πενταετία είναι τόσο μικρός».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμη ότι πολλά έργα ή μελέτες στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Γαβότσης αφορούσαν την περίοδο πριν το 2017, ενώ αναφερόμενος στο πρόβλημα του νερού που βασανίζει χιλιάδες οικογένειες επισήμανε πως «βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν πριν από δυο χρόνια». Επικαλούμενος δε τις συζητήσεις που είχε ο ίδιος με εκπροσώπους της διοίκησης της ΕΥΑΘ γνωστοποίησε πως ακόμη δεν έχουν γίνει οι μελέτες χωροθέτησης των δεξαμενών και των ταμιευτήρων που θα δώσουν καθαρό νερό στη Μυγδονία. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, σημαίνει ότι ακόμη κι αν οι διαδικασίες τρέξουν με ρυθμούς ταχύτερους σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο κινείται το ελληνικό δημόσιο «στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν τουλάχιστον 2,5 με 3 χρόνια για να έχουν καθαρό νερό οι κάτοικοι της Μυγδονίας», διαψεύδοντας έτσι παταγωδώς τις διαβεβαιώσεις που έδινε ο κ. Γαβότσης πριν από 14 μήνες, «όταν έλεγε πως τον Οκτώβριο του 2019 η Μυγδονία θα έχει καθαρό νερό από την ΕΥΑΘ».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε επίσης τη δημοτική αρχή διότι δεν φρόντισε να προμηθεύσει με φίλτρα νερού όλα τα σχολεία, ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία αποκατάστασης του δικτύου ύδρευσης και διεκδίκησης των οφειλόμενων στον δήμο μετά τις καταγγελίες που ο ίδιος ο κ Γαβότσης είχε κάνει όσον αφορά στις κλοπές νερού. Θύμισε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του νυν δημάρχου ότι θα δήλωνε την παραίτησή του αν δεν κατάφερνε να ολοκληρώσει το αποχετευτικό δίκτυο σε περιοχές της Μυγδονίας, ενώ όπως είπε χωρίς αποχετευτικό παραμένουν Φιλαδέλφεια, Πετρωτό, Μεσαίο και Μονόλοφος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην -επίσης πολύωρη- ομιλία του στο θέμα των λατομείων ενώ άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Γαβότηση σε όλα τα «μέτωπα» διοίκησης: «Έχετε παράδοση στο να μην κάνετε καινούργια σχολεία, ενώ πέντε χρόνια τώρα δεν έγινε κανένας καινούργιος δρόμος παρά μόνο πλημμελής συντήρηση του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Αλλά και η εικόνα της καθαριότητας δείχνει την τραγική αποτυχία σας, καθώς δεν υπάρχει ούτε ο ελάχιστος προγραμματισμός για τη συντήρηση του πεπαλαιωμένου στόλου των απορριμματοφόρων  αλλά και για τα καύσιμα. Φτάσατε στο σημείο να σας δανείσει πετρέλαιο ο ελληνικός στρατός! Δεν υπάρχει προηγούμενο γι’ αυτή την κατάντια», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου απευθυνόμενος στον δήμαρχο.

Παιχνίδι εντυπώσεων

«Αυτή δεν είναι συνεδρίαση. Καταλαβαίνω πως βρισκόμαστε προεκλογική περίοδο, αλλά η συζήτηση έχει μετατραπεί σε παιχνίδι εντυπώσεων», είπε ο επικεφαλής της ΔΗΚΠΩ «Αλληλεγγύη –Ανατροπή», Γρηγόρης Εδιρνέλης ο οποίος πήρε τον λόγο τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Αφού προχώρησε σε συστάσεις προς τη διοίκηση του δήμου όσον αφορά στις νέες προθεσμίες που τρέχουν για το θέμα των λατομείων προκειμένου να μη χαθούν και αυτές σχολίασε την ομιλία το δημάρχου: «Όταν μια διοίκηση αναφέρεται στα πεπραγμένα της πρέπει να πει τι έκανε κι όχι τι περιμένει να κάνει. Διάβασα τον απολογισμό και δεν βρήκα ούτε ένα ολοκληρωμένο έργο μέσα στην πενταετία παρά μόνο μελέτες», είπε ο κ. Εδιρνέλης για να προσθέσει με νόημα απευθυνόμενος στον κ. Γαβότση: «Δεν είναι πεπραγμένα οι 100 κάρτες που μοίρασαν οι βιβλιοθήκες ούτε το ότι λειτούργησαν αναγνωστήρια. Ο κόσμος θέλει να ακούσει για έναν καινούργιο δρόμο που έγινε και όχι για μπαλώματα. Περιμένει να δει πεζοδρόμια, σχολεία και λύσεις σε προβλήματα τις οποίες, δήμαρχε, εσύ υποσχέθηκες, όπως στο θέμα του νερού στη Μυγδονία το οποίο θα έλυνες ως δια μαγείας».

Σύμφωνα με τον κ. Εδιρνέλη οι δημότες λένε πως ο σημερινός δήμαρχος τους παραμύθιασε και αυτό έχει αντίκτυπο και στην αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια και των υπολοίπων συμβούλων και παρατάξεων.

Από την ομιλία του δημάρχου, σύμφωνα με τον κ. Εδιρνέλη απουσίαζε η αυτοκριτική του για το θέμα των συμβασιούχων, αλλά και για την αύξηση των δημοτικών τελών. Τέλος ο κ. Εδιρνέλης επέκρινε τη δημοτική αρχή για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών ακόμη και για μικροποσά της τάξης των 600 και 700 ευρώ.

Ούτε ένα ολοκληρωμένο έργο…

Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα», Ανέστης Πολυχρονίδης υπενθύμισε ότι ο κ. Γαβότσης πέραν της  τρέχουσας θητείας του στον δημαρχιακό θώκο του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου, είχε διατελέσει δήμαρχος στη Μυγδονία «τότε που ”έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα”. Το χρήμα έρεε επί δημαρχίας Γαβότση στη Μυγδονία προερχόμενο, κυρίως, από τα έσοδα των λατομείων που λειτουργούσαν στην περιοχή, αλλά εκείνος δεν έκανε ούτε ένα έργο για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης», είπε ο κ. Πολυχρονίδης αναφερόμενος προς τον Α. Γαβότση, στην ομιλία του οποίου βρήκε «χονδροειδέστατες ασάφειες» όσον αφορά στο έργο της σημερινής διοίκησης για το αποχετευτικό δίκτυο της Μυγδονίας.

Επίσης ο Ανέστης Πολυχρονίδης επέκρινε τον δήμαρχο για τους χειρισμούς του στον τομέα της σχολικής στέγης και όχι μόνο. «Αυτή την τετραετία δεν έχετε να παρουσιάσετε ούτε ένα ολοκληρωμένο τεχνικό έργο, ενώ δεν πήρατε ένα μέτρο για την προστασία της δημοτικής περιουσίας. Δεν έχετε να παραδώσετε μία μελέτη ούτε για τον κόμβο της Γαλήνης», του είπε ενώ τον κατηγόρησε ότι καθυστερεί τον κόμβο της Λητής για ψηφοθηρικούς λόγους.

Μίλησε ακόμη για «εγκληματική παράλειψη» της διοίκησης στο θέμα της αδειοδότησης των νέων λατομείων, αλλά και στην αδιαφορία της να καταθέσει φάκελο για τη χωροθέτηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Β. Ελλάδος εντός των ορίων του δήμου Ωραιοκάστρου που θα έδινε προοπτική δυναμικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Για την… ιστορία από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου απουσίαζε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ενώ ο επίσης υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Σκαρλάτος μπήκε στην αίθουσα περίπου 2,5 ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη, κάθισε στις θέσεις του κοινού και λίγη ώρα αργότερα αποχώρησε.