Οι… κοπανατζήδες του Ωραιοκάστρου! Σύμβουλοι- «φαντάσματα» δεν πατούν το «πόδι» τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου

Ένα μείζον θέμα, που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου του Ωραιοκάστρου και υποβαθμίζει τον ρόλο του, τέθηκε πρόσφατα υπόψη του προέδρου και των μελών του Σώματος. Πρόκειται για τους δημοτικούς συμβούλους- «φαντάσματα» οι οποίοι αφού έπιασαν την «καρέκλα» στις τελευταίες δημοτικές εκλογές πριν από περίπου πέντε χρόνια επιμένουν να μην πατούν το πόδι τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Κάποιοι μάλιστα έχουν να εμφανιστούν μήνες και η εικόνα που παρουσιάζει η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου είναι απογοητευτική.

Τα έδρανα είναι άδεια ακόμη και στη διάρκεια συζήτησης σημαντικών θεμάτων για το Ωραιόκαστρο και τις δημοτικές ενότητές του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπροσώπηση των δημοτών οι οποίοι έδωσαν την ψήφο τους σε συμβούλους οι οποίοι είναι άφαντοι από τις συνεδριάσεις.

Το ζήτημα έθεσε μετ’ επιτάσεως για ακόμη φορά, στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Γρηγόρης Εδιρνέλης ο οποίος διεμήνυσε προς όλους ότι θα τους κάνει… βούκινο. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αλληλεγγύη –Ανατροπή» υπογράμμισε πως «η ελαστική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων συμβούλων είναι σε βάρος της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου». Κι εξήγησε: «Όσο λιγότεροι είναι σύμβουλοι τόσο δυσκολότερες είναι οι απαρτίες και τόσο λιγότερα είναι τα άτομα που μπορούν να δουλέψουν για να παράγουν έργο».

Θα τους κάνει… βούκινο

Στην παρέμβασή του ο κ. Εδιρνέλης δεσμεύτηκε «ενώπιον όλου του δημοτικού συμβουλίου ότι σύντομα θα ζητήσω τις παρουσίες και θα τους βγάλω βούκινο στο Ωραιόκαστρο». Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορεί κανείς -και δεν έχει το δικαίωμα- να κρατά τη θέση ενός συμβούλου χωρίς αιτία και να τη στερεί από κάποιον άλλο υποψήφιο και αναπληρωτή σύμβουλο ο οποίος έχει τη διάθεση να δουλέψει». Και ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε γλάστρες εδώ. Κι εμείς έχουμε δουλειές, αλλά είμαστε εδώ». Επέκρινε δε τους συμβούλους –φαντάσματα διότι όπως είπε μόλις έρθει η προεκλογική περίοδος θα ξαναβγούν έξω «για να κάνουν τους υποψήφιους».

«Συμφωνώ απόλυτα. Ταυτιζόμαστε απόλυτα», απάντησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Λάκης Σημαιοφορίδης στην εκρηκτική παρέμβαση του κ. Εδιρνέλη o οποίος και στο παρελθόν έθεσε το ζήτημα της μόνιμης και αδικαιολόγητης απουσίας συμβούλων από τις συνεδριάσεις. Μάλιστα και τον Ιανουάριο του 2018 είχε ζητήσει να εφαρμοστεί ο κανονισμός και είχε καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων να αναλάβουν την ευθύνη της παρουσίας των συναδέλφων.

«Υπάρχουν σύμβουλοι που στα τρεισήμισι χρόνια, τους έχουμε δει ελάχιστες φορές!», είχε πει πριν από 12 μήνες ο κ. Εδιρνέλης και παρέθεσε το σχετικό άρθρο του κανονισμού λειτουργίας του Ωραιοκάστρου που ορίζει την υποχρέωση των Δημοτικών Συμβούλων όσον αφορά τις παρουσίες τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, «σε περίπτωση που Δημοτικός Σύμβουλος απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μήνες μέσα στο έτος, χωρίς την άδεια του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορεί να τεθεί σε αργία κατά τις διατάξεις του άρθρου 234 του Ν. 3852/2010 και σε περίπτωση υποτροπής να κηρυχθεί έκπτωτος». Επίσης, «ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς τον Ελεγκτή Νομιμότητας για τις αδικαιολόγητες απουσίες των Δημοτικών Συμβούλων, καθώς και σε περίπτωση μη εκτέλεσης των υποχρεώσεων τους κατά τα ανωτέρω. Παράλειψη της υποχρέωσης αυτής από τον Πρόεδρο αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος».

Κούφιες… απειλές

Τον Μάιο του 2018 και μετά από αίτημα του Γρηγόρη Εδιρνέλη για τήρηση παρουσιολογίου ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης… απείλησε τους κοπανατζήδες δημοτικούς συμβούλους και προέδρους δημοτικών κοινοτήτων οι οποίοι απουσιάζουν συστηματικά από τα δημοτικά συμβούλια, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να λάβει μέτρα.

«Καιρός είναι ο πρόεδρος να αρχίζει να μαζεύει απουσίες από όλους μας, και συμπολίτευση και αντιπολίτευση, και να αρχίσουν να πέφτουν και οι καταγγελίες και οι τιμωρίες», είχε πει ο κ. Γαβότσης αλλά οι απειλές έμειναν στα λόγια…