Δημοτικές εκλογές: Τα σενάρια συνεργασιών στο Ωραιόκαστρο – «Ακτινογραφία»… των προθέσεων των υποψηφίων δημάρχων

Οι μετεκλογικές συνεργασίες σ’ αυτές τις εκλογές κρίνονται απαραίτητες λόγω του Κλεισθένη και της απλής αναλογικής.

Τα ερωτήματα που τίθενται πλέον ξεκάθαρα, είναι: ποιοι από τους συνολικά εφτά υποψήφιους δημάρχους του δήμου Ωραιοκάστρου είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν, αλλά και με ποιους;

Ποια είναι τα δεδομένα που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής και ποια τα πιθανά σενάρια;

Τις προθέσεις των υποψηφίων δημάρχων καταγράφει η free press εφημερίδα του Ωραιοκάστρου «ΠΟΛΙΤΗΣ news» που κυκλοφορεί.

Α. Γαβότσης: Με όλους…

Ο δήμαρχος, Αστέριος Γαβότσης και επικεφαλής της παράταξης «Πολιτεία με Όραμα» τονίζει ανοιχτά πως θα μπορούσε να συνεργαστεί με όλους τους ανθυποψηφίους, ανεξαρτήτως του χώρου από τον οποίο προέρχονται και πως η σχέση που διατηρεί με όλους είναι «έως άριστη». Συνηθίζει, στις δηλώσεις του, να χαρακτηρίζει τους ανθυποψηφίους του «φίλους – αντιπάλους», προσθέτοντας πως σε όλες τις παρατάξεις υπάρχουν αξιόλογα στελέχη, πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αγαπούν τον τόπο τους, με διάθεση να προσφέρουν στην επόμενη διοίκηση.

«Θα μπορούσα να συνεργαστώ με όλες τις παρατάξεις που είναι εντός του δημοκρατικού τόξου. Πρέπει η επόμενη τετραετία να είναι δημιουργική», υπογραμμίζει ο κ. Γαβότσης, συμπληρώνοντας πως για τον ίδιο η επόμενη θητεία θα είναι και η τελευταία καθώς έχει σκοπό να αποσυρθεί από τα αυτοδιοικητικά δρώμενα.

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Όχι» σε Γαβότση

Από την άλλη βέβαια, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας», δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον δήμαρχο, Αστέριο Γαβότση. «Αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι δεν θα συνεργαστούμε με τη σημερινή διοίκηση. Με τον νυν δήμαρχο. Είναι μία διοίκηση που αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών των πολιτών», τονίζει, προσθέτοντας ότι η παράταξή του δεν θα μπορούσε να την επαναφέρει στη διοίκηση όταν εκλεγεί δήμαρχος ο επικεφαλής της «Δύναμη Δημιουργίας».

Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτει πως η λειτουργία του δήμου Ωραιοκάστρου, την επόμενη μέρα των εκλογών, θα είναι «μία πρόκληση» και πως οι συνεργασίες κρίνονται απαραίτητες διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορεί να διοικηθεί ο δήμος.

«Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες. Βέβαια συνεργασίες με κάθε κόστος και με τον οποιοδήποτε εμείς σαν παράταξη δεν θα τις επιδιώξουμε. Έχουμε κι εμείς κάποιες προτεραιότητες και αυτές θα τις θέσουμε με όσους συνομιλήσουμε την επόμενη μέρα», ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Α. Πολυχρονίδης: Συνεργασίες υπό προϋποθέσεις

Υπέρ των συνεργασιών με όλους είναι ο Ανέστης Πολυχρονίδης, επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Τώρα» ο οποίος τονίζει πως η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. «Ο δήμος πρέπει να διοικηθεί και όλοι πρέπει να απεύχονται σενάρια ακυβερνησίας» υποστηρίζει.

Παράλληλα, προσθέτει πως η παράταξή του έχει την ικανότητα και τη φιλοσοφία να λειτουργήσει συνολικά και να δώσει λύσεις, μέσα σε κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης. «Αρκεί να πληρούνται -για τις όποιες συνεργασίες της επόμενης μέρας- πέρα από τις προγραμματικές συγκλίσεις, συγκεκριμένες προϋποθέσεις: της δημοκρατικής λειτουργίας, της εντιμότητας, της υπέρβασης των παλαιοκομματικών αντιλήψεων και αγκυλώσεων και της ειλικρινούς επιθυμίας για προσφορά στον τόπο», αναφέρει ο κ. Πολυχρονίδης.

Γ. Εδιρνέλης: Στο DNA μας οι συνεργασίες, αλλά…

«Πόρτες» σε κανέναν δεν κλείνει ούτε ο Γρηγόρης Εδιρνέλης υπογραμμίζοντας πως η παράταξη «Αλληλεγγύη – Ανατροπή» έχει στο DNA της τις συνεργασίες. «Θα συνεργαστούμε με κάθε συνδυασμό που δεν θα έχει στους κόλπους του αντιδημοκρατικά, εθνικιστικά, φασιστικά και ρατσιστικά στοιχεία», λέει προς κάθε πλευρά ο κ. Εδιρνέλης. Ταυτόχρονα, συμπληρώνει πως οι αρχές, οι ιδέες και οι αξίες της παράταξής του είναι παλιά δημοκρατικές και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει συνεργασία με κάθε τέτοιο συνδυασμό για το καλό του δήμου και των πολιτών του Ωραιοκάστρου.

Α. Θεμελής: Αδύνατη η συνεργασία

Αντίθετα ο Άγγελος Θεμελής, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά πως είναι αδύνατη η όποια συνεργασία με τις δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, όπως και με τους «δήθεν ανεξάρτητους που κινούνται γύρω από την κυριαρχία στην τοπική διοικητική αντίληψη».

Προσθέτει δε πως είναι αδύνατη η συνεργασία με αντιλήψεις που θέλουν «την τοπική διοίκηση να ασκεί αντιλαϊκές και φορομπηχτικές πολιτικές, να επιβάλει νέους φόρους και να παραδίδει σε ιδιώτες τομείς σημαντικούς. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων με δημάρχους που άσκησαν τέτοιες πολιτικές είναι διδακτική».

Π. Τσακίρης: «Όχι» σε Θεμελή και Εδιρνέλη

Συνεργασία με δύο από τους υπόλοιπους έξι ανθυποψηφίους του αποκλείει και ο Παντελής Τσακίρης, επικεφαλής της παράταξης «Πρωταγωνιστές Ξανά». Συγκεκριμένα, τονίζει πως δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Άγγελο Θεμελή που στηρίζεται από το ΚΚΕ και τον Γρηγόρη Εδιρνέλη που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Και αυτό γιατί έχουν ένα κομματικό πρόσημο το οποίο εμείς προσπαθήσαμε να το βάλουμε στην άκρη. Εγώ προέρχομαι από έναν συγκεκριμένο χώρο. Ζητάω όμως το χρίσμα της κοινωνίας και όχι το χρίσμα κάποιου κόμματος. Δε θέλω από κάποιο κομματικό γραφείο να παίρνω κατευθύνσεις και εντολές σε σύγκριση με δύο κομματικούς σχηματισμούς οι οποίοι το κάνουν. Νομίζω δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ με αυτούς τους δύο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.

Π. Σκαρλάτος: «Ναι» σε όλους

Διατεθειμένος να συνεργαστεί με όλους τους υποψηφίους και όλες τις παρατάξεις είναι ο Παντελής Σκαρλάτος, με στόχο έναν δήμο Ωραιοκάστρου σύγχρονο, εξωστρεφή και αποτελεσματικό. «Δεν πιστεύω στους αποκλεισμούς ανθρώπων ή δυνάμεων, αρκεί να ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο», αναφέρει προσθέτοντας πως σε προσωπικό επίπεδο δεν υπάρχουν αντιπαλότητες.

«Οι διαφορές μας αφορούν στην προοπτική του δήμου μας. Συνεπώς, οι προγραμματικές συγκλίσεις για να αλλάξει ο τόπος μας προς το καλύτερο είναι το μοναδικό μας κριτήριο για συνεργασίες», συμπληρώνει ο επικεφαλής του συνδυασμού αν.α.σ.α. (Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συμμαχία Ανάπτυξης).

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της free press εφημερίδας του Ωραιοκάστρου ΠΟΛΙΤΗΣ news (6ο φύλλο) την οποία μπορείτε να ξεφυλλίσετε πατώντας ΕΔΩ)