Θ. Κουτρούκης: Πρέπει να αλλάξουν τα όρια του Δήμου;

ΑΡΘΡΟ

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ Α. ΚΟΥΤΡΟΥΚΗ*

Σε πρόσφατη ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε  νομοθετικές παρεμβάσεις στην αυτοδιοικητική γεωγραφία της χώρας, αναφορικά με τα αιτήματα πολιτών και φορέων προς το ΥΠΕΣ, που θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή. Το καλοκαίρι αναμένεται πως η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά για την επανεξέταση των διοικητικών ορίων σε ΟΤΑ, που προέκυψαν από συνένωση και, θεωρείται πως αποδείχτηκαν μη λειτουργικοί.

Η εξέλιξη αυτή είναι ενδιαφέρουσα και συνιστά μια ευκαιρία. Ευκαιρία να ανοίξει μια συζήτηση για την ικανοποιητική ή μη λειτουργία και αποτελεσματικότητα ενός ΟΤΑ.

Σε αυτή τη συγκυρία, θα ήταν, λοιπόν, σκόπιμο και θεμιτό να εγκαινιασθεί ένα forum διαλόγου γύρω από το ενδεχόμενο τροποποίησης των ορίων του Δήμου, αν αυτό κριθεί σκόπιμο, ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες απόδοσης και ποιότητας των υπηρεσιών, που παρέχει στους πολίτες. Στον πυρήνα μιας ανάλογης συζήτησης θα πρέπει να τεθούν οι οικονομικές και κοινωνικές παράμετροι της συνοχής του Δήμου, αλλά και η τεκμηρίωση της δυνατότητας του να συνιστά μια αυτοδύναμη διοικητική και οικονομική ενότητα βέλτιστης λειτουργίας.

Η σχετική διαβούλευση μπορεί να αρχίσει στην προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών (για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών) ενδεχομένως σε έναν ψηφιακό χώρο διαλόγου. Στη συνέχεια, μετά τις εκλογές, μπορεί να συσταθεί μια ad hoc επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί τεχνικά τις υποβληθείσες προτάσεις των πολιτών και των φορέων και θα παραδώσει σχετικό πόρισμα το καλοκαίρι. Χωρίς να προδικάσει κανείς το τελικό πόρισμα, αυτή είναι μια διαβούλευση για το μέλλον του τόπου που θα ήταν χρήσιμο να διεξαχθεί.

*Ο κ. Θεόδωρος Α. Κουτρούκης είναι Επίκουρος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ)

 

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της free press εφημερίδας του Ωραιοκάστρου ΠΟΛΙΤΗΣ news (6o φύλλο) την οποία μπορείτε να ξεφυλλίσετε πατώντας ΕΔΩ)