Δήμος Θεσσαλονίκης: Τα ονόματα, οι διαγκωνισμοί, οι μετακινήσεις και οι εκπλήξεις

Η περίοδος των μεταγραφών στο ποδόσφαιρο είναι δύο φορές τον χρόνο. Η μία τον Ιανουάριο και η άλλη το καλοκαίρι λίγο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Είναι τότε που οι διεκδικήσεις και τα …τζαρτζαρίσματα μεταξύ των ομάδων για τον ποιος θα πάρει τους καλούς παίκτες δίνουν και παίρνουν. Με τον οικονομικό παράγοντα να παίζει στο ποδόσφαιρο πάντοτε έναν σημαντικό ρόλο.

Κάπως έτσι θυμίζει τις τελευταίες ημέρες η αυτοδιοικητική σκηνή στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, όπου οι υποψήφιοι δήμαρχοι φτάνουν μέχρι στιγμής αισίως τους 20. Αυτό σημαίνει ότι με μέτριους υπολογισμούς περίπου 1.800 με 1.900 πολίτες θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και θα διεκδικήσουν την ψήφο των Θεσσαλονικέων που ψηφίζουν στον κεντρικό δήμο. Το νούμερο δεν είναι καθόλου υπερβολικό αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε συνδυασμός θα κατεβάσει περίπου 90 υποψηφίους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους. Ετσι τα κοντραρίσματα δίνουν και παίρνουν. Κυρίως στους ίδιους πολιτικούς χώρους, αλλά χωρίς αυτό να είναι προϋπόθεση.

Η μεγαλύτερη σφαγή γίνεται στον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπου οι υποψήφιοι είναι και οι περισσότεροι. Ο επίσημος υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ είναι ο Νίκος Ταχιάος, ενώ άλλοι πέντε είχαν ή και έχουν μέχρι σήμερα σχέση με το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Ορφανός ήταν πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή ενώ διετέλεσε επί χρόνια βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ ο Χάρης Αηδονόπουλος και ο Μάκης Κυριζίδης είναι μέλη του κόμματος. Ο μεν πρώτος είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο δε δεύτερος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του  Σταύρου Καλαφάτη. Έξι υποψήφιοι, λοιπόν, για τον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς και η μάχη για τα δυνατά και ισχυρά ονόματα καλά κρατεί.

Για παράδειγμα η Ιωάννα Κοσμοπούλου, κόρη του αείμνηστου πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Ντίνου Κοσμόπουλου, αρχικά είχε κλείσει στον συνδυασμό του Κωνσταντίνου Ζέρβα, που ήταν ένας από τους πρώτους που ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Τελικά η κ. Κοσμοπούλου μεταπήδησε στον συνδυασμό του Νίκου Ταχιάου, όπου θα είναι και υποψήφια. Το ίδιο περίπου συνέβη και με τον παλιό ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Αλέξη Αλεξίου, ο οποίος μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Μάκη Κυριζίδη, ενώ είχε ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις σχετικές φωτογραφίες. Και εδώ υπήρξε ανατροπή, με τον παλιό ποδοσφαιριστή να επιλέγει τελικά και αυτός τον συνδυασμό του Νίκου Ταχιάου.

Δεν έλειψαν και οι μεταγραφές από τη δημοτική προς στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Πιθανότατα γιατί η πολυδιάσπαση του χώρου της ΝΔ στον κεντρικό δήμο αποθάρρυνε πολλούς να είναι υποψήφιοι στον δήμο. Τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ-τμήμα κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας όσο και η δικηγόρος Μελίνα Δερμεντζοπούλου είχε ακουστεί ότι θα είναι υποψήφιοι με την παράταξη του Νίκου Ταχιάου, όμως τελικά και οι δύο επέλεξαν να είναι υποψήφιοι με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεν ήταν όμως αυτές οι μοναδικές μετακινήσεις ή οι περιπτώσεις που για τη διασφάλιση κάποιου υποψηφίου έγινε μάχη. Ίσως η πιο εντυπωσιακή ανατροπή να ακούει στο όνομα της Καλυψώς Γούλα. Η πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκη ήταν το βασικό φαβορί για τη διαδοχή του Γιάννη Μπουτάρη και ήταν αυτή που αναδείχτηκε μέσα από τη σχετική διαδικασία που ακολουθήθηκε εντός της Πρωτοβουλίας για υποψήφια δήμαρχος. Όμως, οι έριδες και οι συνεχείς παρασκηνιακές τριβές εντός της παράταξης την οδήγησαν τελικά στην απόφαση να αποχωρήσει τελείως από τα δημοτικά πράγματα και να κατέβει ως υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ!

Ενδιαφέρον είχε και η περίπτωση του Βασίλη Γάκη ο οποίος το 2014 κατέβηκε και εκλέχτηκε ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γιάννη Ιωαννίδη που ήταν ο επίσημος συνδυασμός της ΝΔ στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Ο πρώην αντιδήμαρχος επί Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αφού πρώτα αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ της περιφέρειας και του συνδυασμού του  κ. Τζιτζικώστα και της βουλευτικής λίστας στης ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης τελικά είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Νίκο Ταχιάο…

Παύλος Μελάς

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην free press εφημερίδα του Ωραιοκάστρου ΠΟΛΙΤΗΣ news την οποία μπορείτε να ξεφυλλίσετε πατώντας ΕΔΩ)