ΑΤ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ: Βολές για το παρατημένο kibο που έχει μετατραπεί σε εστία βρωμιάς

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων και της σημερινής διοίκησης του δήμου Ωραιοκάστρου βρέθηκε το kibo το οποίο τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στέγασης και λειτουργίας του αλλά έχει μετατραπεί σε εστία βρωμιάς. Τα… σκάγια πήραν και την free press εφημερίδα του Ωραιοκάστρου «ΠΟΛΙΤΗΣ news» η οποία δέχτηκε μια άδικη επίθεση από τον νυν δήμαρχο, Αστέριο Γαβότση ο οποίος ωστόσο υποχρεώθηκε να μαζέψει άρον -άρον τα όσα καταλόγισε σε βάρος της.

Το… φιτίλι άναψε δημοσίευμα τοπικού site (politesoraiokastrou.gr) για το παρατημένο kibo και την άθλια εικόνα την οποία παρουσιάζει, ενώ από τον περασμένο Οκτώβριο η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ news» είχε επισημάνει τις ελλείψεις στο ΑΤ Ωραιοκάστρου. Είχε αναφερθεί, κυρίως, στην έλλειψη κατάλληλων χώρων υγιεινής (σ.σ. υπάρχει μόνο μία τουαλέτα για όλο το προσωπικό), στον περιορισμένο χώρο αναμονής για τους πολίτες (οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν στην αυλή, μέσα στο κρύο και τη βροχή τον χειμώνα και κάτω από τον ζεστό ήλιο το καλοκαίρι) αλλά και στο αίτημα των αστυνομικών προς τον δήμο να συνδράμει για την επίλυση του προβλήματος στέγης με την τοποθέτηση ενός κοντέινερ.

Λίγους μήνες, μετά ο κ. Γαβότσης γνωστοποιούσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως παραχωρήθηκε στον δήμο Ωραιοκάστρου ένα κοντέινερ από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Σίνδου προκειμένου ο δήμος με τη σειρά του να το παραχωρήσει προς «αξιοποίηση» στο ΑΤ που ασφυκτιά. Η δωρεά έγινε, μόνο που το kibo τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο του ΑΤ χωρίς προηγουμένως να έχει καθαριστεί. Έκτοτε παραμένει εκεί παρατημένο και σε άθλια κατάσταση.

Λύσεις στο θέμα του Kibo ζήτησαν υποψήφιοι δήμαρχοι οι οποίοι παράλληλα επέκριναν τον κ. Γαβότση για τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε στην ανακοίνωσή του προκειμένου να δικαιολογήσει την κατάσταση. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του δήμου, σφόδρα ενοχλημένη, με δελτίο Τύπου της είχε κάνει λόγο για «fake news» (σχολιάζοντας τον τίτλο του ρεπορτάζ), τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι δαπάνες διαμόρφωσης, συντήρησης, λειτουργίας, κ.λπ. βαραίνουν την αστυνομία και πως ο δήμος Ωραιοκάστρου δεν μπορεί να δαπανήσει κανένα ποσό για κινητή ή ακίνητη περιουσία αν δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του.

Η ουσία της απραξίας…

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας», Γιώργος Παπακωνσταντίνου έθεσε μία σειρά ερωτημάτων στη δημοτική αρχή για τη σημερινή εικόνα που εξακολουθεί να παρουσιάζει η προκάτ κατασκευή.

«Ο τίτλος ενός ρεπορτάζ και όχι η ουσία της απραξίας και του ωχαδερφισμού της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου Ωραιοκάστρου ήταν αυτός που τελικά ‘’ενόχλησε’’ τόσο πολύ τον δήμαρχο; Δεν τον ενόχλησε καθόλου το ότι από τον περασμένο χρόνο μία παρατημένη ‘’δωρεά’’ (από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Σίνδο) τείνει να μετατραπεί σε εστία βρωμιάς μέσα στο χώρο που υπηρετούν οι αστυνομικοί;

Δεν τον ενόχλησε καθόλου το ότι επί μήνες οι δημότες μας περιμένουν στην ουρά, μέσα στο κρύο και στη βροχή για να εξυπηρετηθούν από ένα γραφείο 5 τετραγωνικών, το οποίο με δυσκολία φιλοξενεί τα παιδιά του τμήματος;

Δεν τον ενόχλησε καθόλου το ότι ο Δήμος Ωραιοκάστρου διαθέτει και το τεχνικό προσωπικό αλλά κυρίως προσωπικό καθαριότητας για να ‘’λάμψει’’ και να λειτουργήσει το παρατημένο Kibo;

Δεν τον ενόχλησε καθόλου το ότι ο Δήμος οφείλει να προσπαθήσει να εξοπλίσει μέσα από δωρεές και χορηγίες με γραφεία, καρέκλες και ότι άλλο χρειάζεται το παρατημένο Kibo, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πολίτες;», είναι τα –ρητορικά προφανώς- ερωτήματα που έθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Προσχηματική δικαιολογία

«Η δικαιολογία του δημάρχου ότι δεν μπορεί να δαπανήσει κονδύλιο γιατί δεν προβλέπεται, είναι καθαρά προσχηματική. Γιατί έχει και το τεχνικό προσωπικό και το υλικό που μπορεί να διαθέσει προκειμένου να επιδιορθώσει και να συντηρήσει το συγκεκριμένο Kibo», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλληλεγγύη -Ανατροπή», Γρηγόρης Εδιρνέλης, μετά την επίσκεψή του, στο ΑΤ Ωραιοκάστρου στις αρχές Μαρτίου.

Σχετικά με τα… «δεμένα» χέρια της διοίκησης του δήμου, ο κ. Εδιρνέλης ανέφερε με νόημα ότι «δεν απαιτούνται μόνο κονδύλια, απαιτείται και καλή θέληση αλλά και όρεξη, ώστε να πάνε συγκεκριμένα συνεργεία (του δήμου) για να το φέρουν σε μία χρήσιμη και βιώσιμη κατάσταση».  Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «εμείς ως Αλληλεγγύη -Ανατροπή θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, θα πιέσουμε, όπως κάνουμε πάντα εδώ και τόσο καιρό αθόρυβα, και ουσιαστικά να έρθει και ένα δεύτερο Kibo στον χώρο για να λυθεί το πρόβλημα και στην ανάγκη να συνδράμουμε και εμείς οι ίδιοι, τα μέλη της αλληλεγγύης, ώστε να επανέλθει το Kibo σε λειτουργική κατάσταση».

Ας αφήσει τις… πικροδάφνες

Στο πρόβλημα του Kibo αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του και ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα», Ανέστης Πολυχρονίδης. «Ο δήμος μπορεί με το προσωπικό που διαθέτει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο Kibo, ώστε να το κάνει λειτουργικό, συμβάλλοντας έτσι και στην εξυπηρέτηση των πολιτών του Ωραιοκάστρου», δήλωσε ο κ. Πολυχρονίδης υπογραμμίζοντας πως όταν ο ίδιος ήταν αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων την περίοδο 2011-2014, συνέδραμε πάντα στις ανάγκες που προέκυπταν στο αστυνομικό τμήμα. «Ας μην κρύβεται η απερχόμενη διοίκηση του δήμου πίσω από δικαιολογίες περί αδυναμίας παρέμβασης διότι -όπως λέει- το Kibo δεν είναι περιουσιακό στοιχείο του δήμου. Δεν μπορεί να παρέμβει διότι δεν υπάρχει εκ μέρους της πολιτική βούληση για να το κάνει. Αντί, λοιπόν, να στέλνει εργάτες να φυτεύουν… προεκλογικές πικροδάφνες για ‘’τα μάτια του κόσμου’’, ας στείλει κάποιους να καθαρίσουν το kibo, να το κάνουν ‘’λαμπίκο’’ και λειτουργικό και να δοθεί επιτέλους σε χρήση», δήλωσε ο κ. Πολυχρονίδης.

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη free press εφημερίδα του Ωραιοκάστρου ΠΟΛΙΤΗΣ news (6ο φύλλο) την οποία μπορείτε να ξεφυλλίσετε πατώντας ΕΔΩ)