«Πνίγουν» το Ωραιόκαστρο οι αυτοσχέδιες χωματερές- Προεκλογικές κόντρες για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που προσλαμβάνουν οι σκουπιδότοποι

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνουν οι αυτοσχέδιες χωματερές οι οποίες είναι πλέον διάσπαρτες σε πολλές περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου, δίπλα σε εργοστάσια, μέσα σε χωράφια, αλλά ακόμη και εντός του αστικού ιστού. Πρόκειται για μία καθημερινή απειλή για τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες αλλά και το περιβάλλον, καθώς πέραν της ρύπανσης που προκαλεί, αποτελεί μόνιμο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Πάντως, οι αποκαλύψεις για νέες παράνομες χωματερές δεν αποτελούν πλέον «είδηση» για το Ωραιόκαστρο ούτε εκπλήσσουν τους δημότες, οι οποίοι αρκεί να κάνουν μια βόλτα στα… πέριξ για να βρουν οι ίδιοι έναν από τους πολλούς σκουπιδότοπους που έχουν «πνίξει» όλο τον δήμο. Μία ακόμη…οροσειρά σκουπιδιών έχει δημιουργηθεί  σε περιοχή της Νεοχωρούδας ανάμεσα σε εργοστάσια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις προκαλώντας την αγανάκτηση των μικροκαλλιεργητών οι οποίοι βλέπουν τα χωράφια τους να καλύπτονται από τόνους σκουπιδιών και εκατοντάδες πλαστικές σακούλες να είναι διάσπαρτες μέσα στα χωράφια τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μόλυνση του εδάφους και την ποιότητα και την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται σε αυτές τις περιοχές.

Ελαστικά αυτοκινήτων, παλιά ανταλλακτικά, ρετάλια από βιοτεχνίες ένδυσης, είδη υγιεινής, πολυθρόνες, παλιά στρώματα, εύφλεκτα υλικά αλλά και γυαλιά από σπασμένα παρμπρίζ συνθέτουν το σκηνικό της ντροπής που κάθε άλλο παρά αρμόζει σε ένα προάστιο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη και φιγουράρει μεταξύ των περιοχών με αυξημένα δημοτικά τέλη. Η επικινδυνότητα «χτυπάει κόκκινο» σε σημεία όπου καταλήγουν απόβλητα χυτηρίων (!) και μάλιστα ενώ αυτά βγάζουν καπνούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Σε άλλες πάλι περιοχές του δήμου οι όγκοι των ξερών κλαδιών που εναποτίθενται μέσα σε «ελεύθερα» οικόπεδα ή αγροτεμάχια αποτελούν εν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς όσο οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν.

Το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών βρέθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών αν και το μείζον αυτό θέμα έχει αναδειχτεί εδώ και έξι μήνες από την εφημερίδα του Ωραιοκάστρου «ΠΟΛΙΤΗΣ news». Την άκρως επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναδεικνύουν υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι κατηγορώντας για  αδιαφορία τη σημερινή δημοτική αρχή η οποία με τη σειρά της επιχείρησε να κλείσει το θέμα προχωρώντας σε… συμψηφισμό ευθυνών.

Πρόσφατα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε ο αυτοσχέδιος σκουπιδότοπος που δημιουργήθηκε εδώ και καιρό στην κορυφή ενός καταπράσινου λοφίσκου, σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές του Δήμου. Στην περιοχή της Γαλήνης. Το θέμα είχε αποκαλύψει το politiesoraiokastrouτον Δεκέμβριο του 2018, παραθέτοντας μάλιστα εικόνες με κλαδιά, στρώματα, μπάζα και κάθε λογής απορρίμματα που φαίνονταν τότε να «τακτοποιούνται» επιμελώς από φορτηγά και βαριά μηχανήματα στην άκρη ενός οικοπέδου με τα σημάδια από τα φαρδιά ελαστικά να είναι ευδιάκριτα στο νωπό χώμα. Έκτοτε δεν άλλαξε τίποτα και δεν έγινε καμία ενέργεια για απομάκρυνση των σκουπιδιών.

Το θέμα επανέφερε τρεις μήνες μετά ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης με αφορμή την πρόσκληση του δήμου Ωραιοκάστρου προς τους πολίτες «να συμπράξουν για ένα καθαρό περιβάλλον» και «να μεταφέρουν τα υπολείμματα των κλαδεύσεων σε περιοχή στο Παλαιόκαστρο» με σκοπό «τη διασφάλιση της καθαριότητας σε δρόμους και πεζοδρόμια». Ο κ. Πολυχρονίδης χαρακτήρισε την πρόταση-πρόσκληση του δήμου ως «κακόγουστο αστείο» και έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από τη «νέα χωματερή με ξερά κλαδιά και μπάζα» που «έχει στηθεί από τον δήμο στο ωραιότερο σημείο της πόλης, ανάμεσα στο Ωραιόκαστρο και στη Γαλήνη». Όπως ο ίδιος επισήμανε σε ανακοίνωσή του, «η νέα χωματερή, πέραν της περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλεί, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς με την επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας μια σπίθα θα είναι αρκετή για να οδηγήσει σε μια πυρκαγιά απειλώντας ανθρώπους και περιουσίες».

«Καλές οι προτροπές προς τους πολίτες να μεταφέρουν τα κλαδιά σε ένα σημείο που προβλέπει ο δήμος, αλλά δεν μπορεί ο ίδιος ο δήμος να μεταφέρει τα δικά του κλαδιά σε άλλο σημείο και να θέτει σε κίνδυνο μια ολόκληρη περιοχή», είπε ο κ. Πολυχρονίδης και κάλεσε «άμεσα τη διοίκηση να απομακρύνει τους όγκους ξερών κλαδιών και όχι μόνο, προτού συμβεί αυτό που όλοι απευχόμαστε, μια πυρκαγιά η οποία θα είναι καταστροφική λόγω της μορφολογίας του εδάφους, της φοράς των ανέμων και της γειτνίασης της νέας ”χωματερής” με σπίτια του Ωραιοκάστρου και της Γαλήνης».

Με φωτογραφίες από χωματερές της… εποχής Σαραμάντου και με μια αιχμηρή ανακοίνωση απάντησε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης επιχειρώντας… συμψηφισμό ευθυνών για το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών. «Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, ως διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου, τονίζουμε ότι τέσσερα χρόνια πριν παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση και αυτοσχέδιες χωματερές», αναφέρει εκτός των άλλων στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δήμος Ωραιοκάστρου κάνοντας παράλληλα λόγο για «μικροπολιτικές τακτικές υποψηφίων, που δεν ξέρουν αν αύριο θα υπάρχουν στις λίστες ψηφοδελτίων»!

«Με μετάθεση ευθυνών και χωρίς να απαντά επί της ουσίας ο απερχόμενος δήμαρχος επιχειρεί να καλύψει την εγκληματική αδιαφορία του για τη δημιουργία και λειτουργία της χωματερής –”ωρολογιακής βόμβας” σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του δήμου μας» απάντησε ο Ανέστης Πολυχρονίδης στην ανακοίνωση της διοίκησης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα», «ουδείς λόγος γίνεται από τον απερχόμενο δήμαρχο για την… ”ταμπακιέρα”. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και με την άνοδο της θερμοκρασίας ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάφλεξης από τα ξερά κλαδιά της χωματερής του κ. Γαβότση η οποία βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό του δήμου μας».

«Όσον αφορά δε στις χωματερές που -όπως ισχυρίζεται ο απερχόμενος δήμαρχος- παρέλαβε η σημερινή διοίκηση από την προηγούμενη δημοτική αρχή, την απάντηση την έδωσε μέσω δημοσιευμάτων ο προκάτοχος του σημερινού δημάρχου, αποκαλύπτοντας μάλιστα και έγγραφη εντολή του σημερινού αρμόδιου αντιδημάρχου προς τα συνεργεία του δήμου να ξεφορτώνουν μπάζα και απορρίμματα σε αυτοσχέδια χωματερή σε μια άλλη περιοχή και συγκεκριμένα στη Νεοχωρούδα», πρόσθεσε ο κ. Πολυχρονίδης στη δεύτερη ανακοίνωσή του για τη χωματερή της Γαλήνης.

Η γραπτή εντολή

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος είχε πιάσει ο ίδιος στα «πράσα» υπαλλήλους του δήμου Ωραιοκάστρου να είναι έτοιμοι να ξεφορτώσουν από φορτηγό του δήμου μπάζα και απορρίμματα σε αυτοσχέδια χωματερή στην περιοχή της Νεοχωρούδας! Και μάλιστα όπως είπε τότε ο κ. Σαραμάντος του παρουσίασαν γραπτή εντολή την οποία φέρεται να είχε δώσει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας (!).

«Όταν τους ρώτησα με ποιανού εντολή είστε σε αυτό το μέρος μου είπαν ότι έχουν ένα χαρτί (σ.σ. το οποίο και έδειξαν) από τον αντιδήμαρχο με εντολή να τα φέρουν εδώ. Με αυτό το χαρτί βέβαια τριγυρνούν σε όλο τον δήμο και έχουν δημιουργήσει διάσπαρτες χωματερές όπως στο Μελισσοχώρι, στη Νεοχωρούδα, στον Βιολογικό της Λητής και σε άλλα μέρη», είπε τότε ο κ. Σαραμάντος μιλώντας στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ news» που είχε το ρεπορτάζ στο πρώτο φύλλο της. «Αποτελεί θράσος από αιρετό να δίνει έγγραφη εντολή σε υπαλλήλους να αποθέτουν τέτοιου είδους υλικά σε περιοχές του Ωραιοκάστρου» είχε αναφέρει ο κ. Σαραμάντος χωρίς να υπάρξει διάψευση…

Εικόνες ντροπής είχε απαθανατίσει τότε και ο φωτογραφικός φακός του «ΠΟΛΙΤΗΣ news» στον Βιολογικό Καθαρισμό της Λητής, στο σημείο όπου πριν από περίπου ένα χρόνο είχε ξεσπάσει φωτιά κατακαίγοντας τόνους από κλαδιά, σκουπίδια και απορρίμματα.

 

«Κόβουν» τους δρόμους στα δύο!

Το καθεστώς της πλήρους αναρχίας και της έλλειψης αστυνόμευσης που επικρατεί στο Ωραιόκαστρο συμπληρώνουν και οι «πρακτικές» επιχειρηματιών οι οποίοι επέλεξαν τον δικό τους -ανορθόδοξο- τρόπο για να αντισταθούν στις επιδρομές των διαρρηκτών οι οποίοι έχουν ρημάξει εργοστάσια και βιοτεχνίες, αδειάζοντας ολόκληρες αποθήκες από τα προϊόντα, αφαιρώντας υλικά από σίδηρο ή χάλυβα και ξηλώνοντας ακόμη και τις συρμάτινες περιφράξεις των οικοπέδων!Τα θύματα των κλοπών αποφάσισαν, λοιπόν, να αντιδράσουν μπλοκάροντας την πρόσβαση στους διαρρήκτες και «κόβοντας» τους δρόμους στα δύο! Έσκαψαν τάφρους γύρω από τα οικόπεδά τους αλλά και σε αγροτικό δρόμο (!) με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι αγρότες –όπως οι ίδιοι επισημαίνουν στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ news»-να προσεγγίσουν στα χωράφια τους με τα οχήματά τους αλλά και με τα τρακτέρ. Μάλιστα, αγρότης καταγγέλλει πως η δημιουργία τάφρου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η έκταση του δικού του χωραφιού μέσα στο οποίο ο επιχειρηματίας πέταξε και τα χώματα της εκσκαφής. «Από τη μία οι όγκοι των σκουπιδιών κι από την άλλη οι τάφροι δεν μου επιτρέπουν να πάω στο χωράφι μου για να οργώσω ή να σπείρω», σημειώνει αγρότης της περιοχής. Επιπρόσθετα, η ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ρυπαίνει το έδαφος, ενώ έχει περιορίσει σημαντικά την καλλιεργήσιμη έκταση με αποτέλεσμα να μειώνει τη στρεμματική απόδοση του χωραφιού και το εισόδημά του το οποίο εξαρτάται και από την επιδότηση την οποία θα χάσει, καθώς κατά την εναέρια αποτύπωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το χωράφι φαίνεται πλέον να έχει μικρότερες διαστάσεις, καθώς το «έκοψε» η τάφρος!.

Και βέβαια ελλοχεύει ακόμη ένας κίνδυνος στην περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή της Νεοχωρούδας όπου έχουν εναποτεθεί μπάζα, σκουπίδια και εύφλεκτα υλικά. Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν θα μπορέσουν να προσεγγίσουν, καθώς δρόμος υπάρχει μόνο στα «χαρτιά».

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της free press εφημερίδας του Ωραιοκάστρου ΠΟΛΙΤΗΣ news (6o φύλλο) την οποία μπορείτε να ξεφυλλίσετε και ηλεκτρονικά πατώντας ΕΔΩ)