Θεσ/νίκη: Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω δύο «τσαντάκηδες» οι οποίοι «αλώνιζαν» στο κέντρο της πόλης

Η άμεση κινητοποίηση δικυκλιστών αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ είχε ως αποτέλεσμα την επ’ αυτοφώρω σύλληψη δύο ατόμων, τα οποία αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν τσάντα από μια πεζή το απόγευμα της Πέμπτης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για δύο 38χρονους ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμορία και ληστεία.

Ειδικότερα, οι δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, προσέγγισαν μια 68χρονη και με άσκηση σωματικής βίας αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν την τσάντα της. Μάλιστα την έσυραν για περίπου 10 μέτρα, καθώς εκείνη προέβαλε αντίσταση. Η 68χρονη άρχισε να φωνάζει με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση των καταστηματαρχών αλλά και των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι περιπολούσαν στην περιοχή και κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες και να τους συλλάβουν.

Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου, οι συλληφθέντες ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο, από αρχές Απριλίου διέπραξαν επιπλέον πέντε επιπλέον αρπαγές τσαντών στο κέντρο πόλης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η σκηνή της επίθεσης στην 68χρονη καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας.

Συμβουλές από την ΕΛΑΣ

Με αφορμή την προαναφερόμενη υπόθεση και προς αποφυγή τυχόν παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης προτείνει:

-Μην μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά στο πορτοφόλι σας, την τσάντα ή τη τσέπη σας.
-Μην παίρνετε τσάντα όταν πηγαίνετε για ψώνια σε καταστήματα και ιδιαιτέρως σε σημεία που συχνάζει πολύς κόσμος (λαϊκή αγορά, πολυκαταστήματα κ.λ.π.) και ειδικά σε περιόδους εορτών.
-Σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός προστατέψτε καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι σας.
-Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες.
-Όταν περπατάτε φροντίστε να βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδροµίου και σε κατεύθυνση αντίθετη της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
-Κρατάτε γερά την τσάντα σας και πηγαίνετε στην μέσα πλευρά του πεζοδρομίου, έχοντας την προς την πλευρά των κτιρίων και όχι του δρόμου.
-Αν κάποιος οδηγός οχήματος (αυτοκινήτου ή δικύκλου) σας πλησιάσει για να ζητήσει πληροφορία, αποφύγετε να πλησιάσετε το όχημα του.
-Μην επιλέγετε να βαδίζετε σε σκοτεινούς και απόμερους δρόμους, ειδικά όταν είστε µόνοι.
-Πάντα να είστε σε ετοιμότητα για ύποπτα πρόσωπα και ύποπτες κινήσεις.
-Εάν πέσετε θύμα “τσαντάκηδων” ή “πορτοφολάδων'” ή είστε μάρτυρας επίθεσης, αρχίστε να φωνάζετε βοήθεια µε όλη σας την δύναμη.
-Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να συγκρατήσετε την τσάντα, σκεφτείτε ότι η υγεία σας και η σωματική σας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμα αγαθά.
-Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου και του μεταφορικού μέσου, αν χρησιμοποίησε τέτοιο.
-Αν δεχθείτε επίθεση να καταγγείλετε αμέσως το γεγονός στην Αστυνομία, ενημερώνοντας την αν η τσάντα ή το πορτοφόλι σας περιείχε την ταυτότητά σας ή άλλα σημαντικά έγγραφα.