«Χειροπέδες» σε 17 μέλη σπείρας που ενέχονται σε ληστείες και κλοπές σε βάρος πεζών στη Θεσσαλονίκη

Μια σημαντική υπόθεση την οποία χειρίστηκαν με επιτυχία αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης παρουσίασε την Παρασκευή (19/4) του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Υποστρατήγου Νικόλαος Ζησιμόπουλος. Η υπόθεση αφορά στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε ληστείες και κλοπές σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης στο κέντρο πόλης που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης (18-04-2019), με τη συνδρομή αστυνομικών των Τμημάτων Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, Δίωξης Εκβιαστών, της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Μαρτύρων και των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης προχώρησαν στη σύλληψη 17 ατόμων.

Πρόκειται για αλλοδαπούς ηλικίας από 17 έως 45 ετών, μεταξύ αυτών και 18χρονος ως ηγετικό στέλεχος, σε βάρος των οποίων, καθώς και επιπλέον οκτώ συνεργών τους που αναζητούνται, σχηματίζεται δικογραφία, κατά περίπτωση, για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τέλεση ληστειών και κλοπών, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, για παραβάσεις των Νόμων περί ναρκωτικών και όπλων και για αντίσταση.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Ζησιμόπουλος, οι προαναφερόμενοι, τουλάχιστον από τις αρχές του έτους, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και ληστειών σε βάρος πεζών πολιτών σε διάφορα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε, οι δράστες, είτε κατά μόνας είτε με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραξαν δύο ληστείες και 47 κλοπές αφαιρώντας κυρίως χρηματικά ποσά και πλήθος κινητών τηλεφώνων.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους ήταν:

-η κίνησή τους σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης όπως πλατείες, κεντρικές οδοί, στάσεις αστικών λεωφορείων αλλά και εντός λεωφορείων,
-η κίνηση άλλοτε μεμονωμένα και άλλοτε σε ευέλικτες ολιγομελής ομάδες,
-η δημιουργία τεχνητού συνωστισμού και
-η λήψη μέτρων αντιπαρακολούθησης ώστε να εντοπίζουν τυχόν αστυνομική παρουσία και να αποφύγουν πιθανή σύλληψη.

Στην κατοχή των συλληφθέντων αλλά και σε έρευνες που ακολούθησαν σε χώρους που διέμεναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-Πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κοσμημάτων
-Γυναικείες τσάντες και ζεύγη γυαλιών
-ένα μαχαίρι
-ένα πτυσσόμενο γκλοπ
-ναρκωτικές ουσίες
-ταξιδιωτικά έγγραφα και ταυτότητες Ελλήνων πολιτών και
-Το χρηματικό ποσό των (4.780) ευρώ.
Σημειώνεται ότι, όλοι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για συναφή αδικήματα.

 

 

Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες.