ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ: Στα… κάγκελα οι κτηνοτρόφοι για τα δημοτικά τέλη

Επί ποδός είναι οι κτηνοτρόφοι του Πενταλόφου για τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνουν στον δήμο Ωραιοκάστρου και μάλιστα για ανύπαρκτες, όπως υποστηρίζουν, υπηρεσίες. Το θέμα το έχουν θέσει μετ’ επιτάσεως τόσο στην παρούσα δημοτική αρχή όσο και σε υποψηφίους δημάρχους οι οποίοι τους επισκέφθηκαν στη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα, ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να πετύχουν τη  διαγραφή των μονάδων τους  από τους βεβαιωτικούς καταλόγους του δήμου Ωραιοκάστρου που αφορούν στους υπόχρεους καταβολής δημοτικών τελών τα οποία σημειωτέον έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και –θεωρητικά- πρέπει να ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που παρέχει η εκάστοτε δημοτική αρχή.

«Οι κτηνοτροφικές μονάδες της τοπικής Κοινότητας Πενταλόφου βρίσκονται στο σύνολό τους εκτός οικισμού. Ως εκ του προορισμού αλλά και της τοποθεσίας τους, δεν παρέχονται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν παρέχονται οι παραπάνω υπηρεσίες, επιβάλλονται σε βάρος τους δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας, του Ν. 25/1975», επισημαίνει η Πετρούλα Αν. Κίτσου, δικηγόρος -LL.M. Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών.

Όπως η ίδια εξηγεί, μιλώντας στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ news», «οι κτηνοτρόφοι εμμένουν στον ισχυρισμό ότι η καθαριότητα και ο φωτισμός εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Δήμου, επομένως ο ίδιος ο Δήμος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι θα πρέπει να διαγράψει αυτά τα ακίνητα άμεσα από τους βεβαιωτικούς του καταλόγους, τους οποίους  στέλνει στις Επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού, καθώς δεν υπάρχει ο ειδικός εκείνος σχεδιασμός της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των ακινήτων τους, οργανόγραμμα, εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασιών, μέσα και προσωπικό τα οποία χρησιμοποιούνται πραγματικά για την τακτική εξυπηρέτησή τους αλλά ούτε και υπάρχει ανάγκη επέκτασης των ως άνω υπηρεσιών, δεδομένου του προορισμού χρήσεως των εν λόγω ακινήτων».

Σύμφωνα με τον νόμο, προσθέτει η κυρία Π. Κίτσου, «τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας δεν είναι φόρος αλλά τέλη ανταποδοτικά. Είναι πράγματι μία υποχρέωση των δημοτών, η οποία όμως έχει τον χαρακτήρα της ειδικής αντιπαροχής, δηλαδή πρέπει να παρέχεται στον δημότη αντίστοιχη υπηρεσία από τον εκάστοτε Δήμο. Σκοπός της πληρωμής δεν είναι η γενική και αόριστη ανάγκη του δήμου να έχει πόρους, αλλά να καλύπτει ακριβώς το κόστος της υπηρεσίας.

Με δυο λόγια τα τέλη καθαριότητας που καταλογίζονται στους πολίτες δεν μπορεί να είναι περισσότερα από τα χρήματα που απαιτούνται από το Δήμο για υπηρεσίες: καθαριότητας των οδών, πλατειών και κοινόχρηστων εν γένει χώρων, περισυλλογής, αποκομιδής και διαθέσεως απορριμμάτων, για την κατασκευή και λειτουργία κοινόχρηστων αποχωρητηρίων, για τον φωτισμό των δρόμων κλπ».

Να σημειωθεί, πάντως, πως ο Συνήγορος του Πολίτη, έχει εντοπίσει, σε αρκετές περιπτώσεις, αναντιστοιχία μεταξύ «παροχής» και της «αντιπαροχής». Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν ακίνητα με μεγάλη επιφάνεια, τα οποία δεν έχουν, εξίσου, αυξημένες αντικειμενικά ανάγκες υπηρεσιών καθαριότητας. Το γεγονός, όμως, ότι ως βάση για τον υπολογισμό των τελών λαμβάνεται το εμβαδόν, διαμορφώνει τη σχετική υποχρέωσή τους σε ύψος δυσανάλογο προς την αξία της παροχής που απολαμβάνουν.

Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με την κυρία Π. Κίτσου, πρέπει οι Δήμοι να εισαγάγουν ειδικό συντελεστή τέλους καθαριότητας για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων.

Ακόμη σοβαρότερο είναι το ζήτημα στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει καν υποδομή από τους Δήμους και δεν προσφέρονται καν οι αντίστοιχες υπηρεσίες. «Εάν δεν επωφελείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής ενός ακινήτου από τέτοιες υπηρεσίες, καθαρισμού ή φωτισμού, δεν υφίσταται και δυνατότητα των Δήμων να επιβάλλουν και να εισπράττουν το αντίστοιχο τέλος. Εάν, λοιπόν, κάποιος δημότης, διατηρεί αμφιβολίες για την υποχρέωσή του για τέλη που κατέβαλε, καλό είναι είτε να εξετάσει τους παλιούς λογαριασμούς των τελευταίων ετών ή να απευθυνθεί στον ίδιο τον Δήμο ή στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ κ.λπ.), να υποβάλει αίτημα για το ακριβές ποσό που κατέβαλε και, ενδεχομένως, να το αναζητήσει ως αχρεωστήτως εισπραχθέν. Ενδεικτικά, αναφέρομαι σε βιομηχανικές, πτηνοτροφικές, αγροτικές εγκαταστάσεις που, ούσες απομακρυσμένες από οικισμούς, δεν τους παρέχονται σχετικές υπηρεσίες», σημειώνει η δικηγόρος.

Παράλογο…

«Πληρώνουμε για τα βουστάσια δημοτικά τέλη με τον ίδιο συντελεστή με τον οποίο υπολογίζονται τα  δημοτικά τέλη για τις πολυσύχναστες καφετέριες του Ωραιοκάστρου. Αυτό είναι τουλάχιστον άδικο και παράλογο», επισήμαναν κτηνοτρόφοι σε μια από τις συναντήσεις που είχαν με υποψήφιο δήμαρχο από τον οποίο ζήτησαν την κατάργηση των δημοτικών τελών για τους στάβλους. «Ούτε περνά απορριμματοφόρο από τις μονάδες μας, ούτε έχουμε φωτισμό, ενώ… είδος πολυτελείας είναι και οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτές. Η αγροτική οδοποιία είναι σε μαύρο χάλι και όταν βρέχει ή χιονίζει δεν μπορούμε ούτε να προσεγγίσουμε στους στάβλους», επισημαίνουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, θέλοντας να επισημάνουν πως οι ανταποδοτικές υπηρεσίες τις οποίες παρέχει ο δήμος προς τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του Πενταλόφου είναι ανύπαρκτες. Θυμίζουν δε πως προεκλογικά ο νυν δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης είχε δεσμευτεί απέναντι στους κτηνοτρόφους της συγκεκριμένης περιοχής ότι θα προχωρήσει σε μηδενισμό των δημοτικών τελών. Ωστόσο αυτό, πέντε χρόνια μετά τη συγκεκριμένη δέσμευση, δεν υλοποιήθηκε, ενώ πολλοί κτηνοτρόφοι υποχρεώθηκαν -παρανόμως κατά τους ίδιους- να καταβάλουν και ιλιγγιώδη ποσά για αναδρομικά τέλη, όταν προχώρησαν στη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεών τους εκμεταλλευόμενοι τις –θεωρητικά, όπως αποδείχτηκε- ευεργετικές διατάξεις του νόμου περί αυθαιρέτων ο οποίος «προστατεύει» όσους προχωρούν σε δηλώσεις νομιμοποίησης από την αναδρομική καταβολή τελών και φόρων προς τους δήμους. Μάλιστα, για τα τακτοποιημένα ακίνητα δεν νοείται πρόστιμο εκπροθέσμου ή ανακριβούς δήλωσης.

Καταγγελίες…

Την ίδια στιγμή, κτηνοτρόφοι «καταγγέλλουν» ότι εντός του δήμου Ωραιοκάστρου επιβάλλονται δημοτικά τέλη δύο ταχυτήτων στους στάβλους, αφού κάποιοι κτηνοτρόφοι σε άλλες τοπικές κοινότητες του δήμου -όπως υποστηρίζουν- δεν πληρώνουν ούτε ευρώ. Μάλιστα επιδεικνύουν και λογαριασμούς της ΔΕΗ με μηδενικά δημοτικά τέλη και ζητούν την κατάργηση των τελών και για τον Πεντάλοφο, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ο νυν δήμαρχος Ωραιοκάστρου προεκλογικά.

Η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ news» έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα στον δήμαρχο Αστέριο Γαβότση ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…

(To ρεπορτάζ δημοσιεύεται στο 7ο φύλλο της free press εφημερίδας του Ωραιοκάστρου «ΠΟΛΙΤΗΣ news)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στιγμιότυπο από την τελευταία σύσκεψη των κτηνοτρόφων του Πενταλόφου όπου συζητήθηκε το θέμα των δημοτικών τελών