ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ: «Οι πλέκτριες» χωρίς… σύνορα!

Έγιναν γνωστές από τα μικρά πλεκτά «χταποδάκια» που δημιούργησαν για τα πρόωρα μωρά της Νεογνολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Έπλεξαν «μαστούς» για τις γυναίκες του συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης, σκουφάκια και κασκόλ για τα παιδιά του Λύρειου Ιδρύματος στο Μάτι, αλλά και για προσφυγόπουλα. Είναι «οι πλέκτριες», όπως είναι πλέον γνωστές στην τοπική κοινωνία του Ωραιοκάστρου και όχι μόνο, αφού η δράση τους έχει ξεπεράσει τα όρια του δήμου αλλά και τα σύνορα της χώρας. Η αγάπη τους και τα πλεκτά δημιουργήματά τους ταξίδεψαν πρόσφατα 6.940 χλμ (!), στη μακρινή Μαδαγασκάρη για τα μικρά παιδιά που έχει υπό την προστασία της η εκεί Ορθόδοξη Ιεραποστολή.

Με πολύ μεράκι και συγκίνηση οι γυναίκες της ομάδας ετοίμασαν τα πλεκτά και γέμισαν τις κούτες. Και όταν όλα ήταν έτοιμα, το «πακέτο αγάπης» στάλθηκε από το Ωραιόκαστρο στον ιεραπόστολο, πατέρα Παναγιώτη Παπαϊωάννου, στη Μαδαγασκάρη, για να ντύσει τα μικρά παιδιά που υποφέρουν από την πείνα, τις ασθένειες και τις στερήσεις.

Οι πλέκτριες –όπως λέει η επικεφαλής της ομάδας, Μαργαρίτα Παπαδοπούλου- «έφεραν εις πέρας ένα τιτάνιο έργο πλεξίματος, συνεννόησης, συντονισμού και αποστολής από πολλά μέρη της Ελλάδας».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι γυναίκες από κάθε γωνιά της Ελλάδος συμπαραστέκονται στο έργο μας. Έτρεξαν να αγοράσουν νήματα, να πλέξουν και να μας τα στείλουν για να τα προωθήσουμε στη μακρινή χώρα», επισημαίνει η κυρία Παπαδοπούλου προσθέτοντας πως το έργο της ομάδας συνδράμουν και επιχειρήσεις μικρές αλλά και πολύ μεγάλες οι οποίες ευαισθητοποιήθηκαν από τις πλέκτριες του Ωραιοκάστρου. Και παραθέτει με αριθμούς τα αντικείμενα που εστάλησαν στην Μαδαγασκάρη, κάνοντας λόγο για συγκέντρωση, συνολικά, 917 τεμαχίων πλεκτών, μεταξύ των οποίων 279 σκουφάκια, 103 ζακετάκια, 97 αμάνικα ζακετάκια, 12 κουβερτάκια, 9 πόντσο, 5 σετάκια, 149 ζεύγη καλτσάκια, 6 κορδέλες, 38 κασκόλ, 8 παντελονάκια, 3 φούστες, 8 γυναικεία σκουφιά και άλλα πλεκτά αντικείμενα.

«Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουν τα μέλη της ομάδας μας και οι φίλες μας στον ιεραπόστολο πατέρα Παναγιώτη Παπαϊωάννου, για την ευκαιρία της προσφοράς που χάρισε φτερά στην καρδιά μας και αγάπη στην ψυχή μας, για συνανθρώπους μας που δεν γνωρίζουμε, αλλά αγαπήσαμε και έγιναν σημαντικοί για μας», επισημαίνει στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ news» η κυρία Παπαδοπούλου υπενθυμίζοντας πως η Ομάδα Κοινωνικής Πλεκτικής Ωραιοκάστρου δημιουργήθηκε πριν από περίπου τριάμισι χρόνια από γυναίκες κάθε ηλικίας οι οποίες αποφάσισαν να πάρουν μέρος σε μια δραστηριότητα δημιουργικής απασχόλησης την οποία ενέταξε στο πρόγραμμά της η Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου: τα μαθήματα πλεκτικής. Από αυτό το τμήμα πέρασαν περίπου 100 γυναίκες, οι οποίες κατάφεραν να μάθουν πολλά είδη πλέξης. Στη συνέχεια ακολούθησαν τη δική τους  πορεία δημιουργώντας μια δραστήρια ομάδα η οποία εξελίχθηκε σε μια «κυψέλη» ανθρωπιάς και προσφοράς στον συνάνθρωπο. Μια ομάδα που δημιουργεί και δωρίζει όλες τις δημιουργίες της σε άτομα που έχουν προβλήματα, όπως σε προσφυγόπουλα, σε ιδρύματα αλλά και σε νοσοκομεία.

Η πρώτη μεγάλη δράση που έκανε γνωστή την ομάδα Κοινωνικής Πλεκτικής Ωραιοκάστρου ήταν τα πλεκτά «χταποδάκια» για τη Β’ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Νεογνολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα του Ωραιοκάστρου «ΠΟΛΙΤΗΣ news» στο 3ο φύλλο της, τον Δεκέμβριο του 2018. «Για την επιτυχία αυτής της δράσης πρέπει να ευχαριστήσουμε δύο κυρίες που μας άνοιξαν την πόρτα του Παπαγεωργίου: Την καθηγήτρια νεογνολογίας του ΑΠΘ, Βασιλική Σούμπαση-Γρίβα, η οποία πασχίζει για τα πρόωρα και με χαρά συνεργάζεται μαζί μας. Και την αεικίνητη πρόεδρο του Ηλιτόμηνου, ιατρό, Λέλα Βαβουράκη, η οποία στηρίζει τη δουλειά μας και είναι η μέντορας μας στην δράση με τα ‘’χταποδάκια’’, τα κουβερτάκια και τα καλτσάκια που δωρίσαμε στη ΜΕΝΝ», επισημαίνει η κυρία Μαργαρίτα Παπαδοπούλου.

Ακολούθησαν οι «μαστοί» με αντιαλλεργικό νήμα για γυναίκες που έχουν κάνει μαστεκτομή. Πλέκονται στα πρότυπα ομάδας Αγγλίδων εθελοντριών και έχουν ήδη αποσταλεί από τις «πλέκτριες» του Ωραιοκάστρου  και στο ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου του Ρίου, στην Πάτρα.

Πλεκτά νεσεσέρ

Επίσης, εστάλησαν 120 εσάρπες για τις γυναίκες στο γηροκομείο «Άγιος Παντελεήμων», ενώ αυτές τις μέρες οι πλέκτριες του Ωραιοκάστρου εργάζονται πυρετωδώς για να διακοσμήσουν λαμπάδες για τη Μονάδα  Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα» και να αποστείλουν δέματα αγάπης για τις γυναίκες που φιλοξενούνται στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του δήμου Θεσσαλονίκης. Ετοιμάζουν πλεκτά νεσεσέρ τα οποία θα γεμίσουν με είδη προσωπικής φροντίδας, ενώ συγκεντρώθηκαν ρούχα και παπούτσια για τα παιδιά κακοποιημένων γυναικών.

 

Πάνω από 20 δράσεις

Μέχρι σήμερα η 25μελής ομάδα Κοινωνικής Πλεκτικής του Ωραιοκάστρου έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 δράσεις, ενώ υποστηρίζει αδιαλείπτως τον ξενώνα Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ που λειτουργεί στο Ωραιόκαστρο, καθώς και το έργο της Μονάδας Αυτιστικού Παιδιού «Ελπίδα». Μάλιστα πρόσφατα «οι πλέκτριες» πήραν μέρος και στον φιλανθρωπικό αγώνα βουνού, τα έσοδα του οποίου διατίθενται για τους σκοπούς της Ελπίδας.

Επίσης, «οι πλέκτριες» έχουν στηρίξει με δράσεις τους τις γυναίκες που φιλοξενούνται στον ξενώνα άγαμης μητέρας του π. Πλευράκη στη Θέρμη, τις φυλακισμένες και τα μωρά τους στις γυναικείες φυλακές τόσο στον Ελαιώνα Θήβας όσο και στα Διαβατά, τους άστεγους του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και τον «Φάρο του κόσμου» του π. Αθηναγόρα Λουκατάρη.

 (Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην free press εφημερίδα του Ωραιοκάστρου ΠΟΛΤΗΣ news που διανέμεται δωρεάν σε όλες τις περιοχές του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου σε 15.000 φύλλα)