Ιωάννης (Στάθης) Φωτιάδης: Στο «τιμόνι» του ΣΕΜΑΣ για τέταρτη τριετία!

 

Στο «τιμόνι» του Σωματείου Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου και Σιδήρου (ΣΕΜΑΣ), επανεξελέγη ο κ. Ιωάννης (Στάθης) Φωτιάδης μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Απριλίου. Το διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα και ο κ. Φωτιάδης θα είναι πρόεδρός του για τέταρτη τριετία, καθώς εκλέγεται σε αυτή τη θέση αδιαλείπτως από το 2010.

Οι φετινές εκλογές –όπως σημειώνει ο κ. Φωτιάδης- πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τις εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου αλουμινίου και σιδήρου. Ο πρόεδρος του ΣΕΜΑΣ φαίνεται να κρατά «μικρό καλάθι» για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην αγορά τόσο το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» όσο και η νέα πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση των 120 δόσεων για εξόφληση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όσον αφορά στο πρώτο, ο κ. Φωτιάδης είναι κατηγορηματικός: «Η υλοποίηση του προγράμματος καθυστέρησε σημαντικά, ενώ εξακολουθεί να προβληματίζει η μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των εργασιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου να χρηματοδοτούν ουσιαστικά τις εργασίες και στη συνέχεια περιμένουν για μήνες προκειμένου να πληρωθούν από τις τράπεζες για τις εργασίες τις οποίες έχουν κάνει και για τα υλικά που έχουν προμηθευτεί. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει χρονική δέσμευση στην αποπληρωμή από τις τράπεζες, ώστε αυτή να γίνεται τουλάχιστον μέσα σε 45 μέρες μετά την ολοκλήρωση του έργου και την έκδοση του τιμολογίου, για το οποίο ο κατασκευαστής οφείλει να καταβάλει τον ΦΠΑ και τις λοιπές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συγκεκριμένη εργασία», σημειώνει ο κ. Φωτιάδης μιλώντας στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ news». Επίσης υπογραμμίζει πως δεν βλέπει… φως ούτε στο «μέτωπο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο παραπέμποντας στα πενιχρά αποτελέσματα που έφεραν οι προηγούμενες ρυθμίσεις.

Τοξικό… μίγμα

Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη το μίγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα είναι… τοξικό για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας η οποία δεν μπορεί να ανασάνει. «Οι μικρομεσαίοι στενάζουν υπό το βάρος των φόρων», υπογραμμίζει και επαναλαμβάνει πως «οι επιδοματικές πολιτικές απλώς συντηρούν τη φτώχεια και δεν τροφοδοτούν την ανάπτυξη».

«Η ‘’ατμομηχανή’’ της οικονομίας μπορεί να επανεκκινήσει μόνο με νέες επενδύσεις και γενναία μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό απαιτεί αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση, ενώ σημαντική ανάσα στις τοπικές αγορές και στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στα βιοτεχνικά πάρκα μπορεί δώσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΜΑΣ, Ιωάννης (Στάθης) Φωτιάδης ο οποίος θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ωραιοκάστρου με την «αν.α.σ.α», στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην free press εφημερίδα του Ωραιοκάστρου ΠΟΛΙΤΗΣ news)