ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Πώς ψηφίζουμε και πόσους σταυρώνουμε στις 26 Μαΐου- Τι ισχύει για το Ωραιόκαστρο

 Η ώρα των εκλογών έφτασε! Την Κυριακή, 26 Μαΐου, θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα οι Ευρωεκλογές και παράλληλα ο πρώτος γύρος των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών. Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών 2019, για Δήμους και Περιφέρειες, θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα ακριβώς μετά τον πρώτο γύρο, την Κυριακή 2 Ιουνίου.

Οι δύο μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση είναι ότι για πρώτη φορά θα ψηφίσουν και οι «17αρηδες», δηλαδή, όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002, ενώ για πρώτη φορά η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι πολίτες μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές με ένα «κλικ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://eklogesapps.ypes.gr/eea/eea.htm. Βάζοντας είτε τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (εάν τον γνωρίζουν) και το ονοματεπώνυμο, είτε το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και την ημερομηνία γέννησης για να ενημερωθούν σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν στις 26 Μαΐου για δήμαρχο, τοπική κοινότητα, περιφερειάρχη και ευρωβουλευτή.

 

Τι ακριβώς ψηφίζω;

Οι νέες διοικήσεις που θα προκύψουν από την κάλπη σε Δήμο Ωραιοκάστρου και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αναλάβουν έργο από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και θα παραμείνουν σε θητεία έως την 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Σε αυτές τις εκλογές, την Κυριακή, 26 Μαΐου, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν για την ανάδειξη:

-δημάρχου

-δημοτικών συμβούλων

-συμβούλων κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων

-προέδρων κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως και 300 κατοίκων.

-περιφερειάρχη

-περιφερειακών συμβούλων

-ευρωβουλευτών

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί και θα λήξει στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Πόσους σταυρώνουμε;

Στον υποψήφιο δήμαρχο ή υποψήφιο περιφερειάρχη δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός στο ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται γι’ αυτόν τον λόγο. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, αφού αυτή διεξάγεται ανάμεσα μόνο στους υποψηφίους δημάρχους ή περιφερειάρχες των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμηση του σε έναν ή δύο ή τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Δηλαδή μπορεί να βάλει μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης είτε δεξιά, είτε αριστερά στο ονοματεπώνυμο.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Ωραιοκάστρου, εξακολουθεί να αποτελείται από τρεις περιφέρειες: Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας. Όσοι βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους και ψηφίζουν στο Ωραιόκαστρο έχουν το δικαίωμα να βάλουν έως τρεις σταυρούς σε υποψηφίους του Ωραιοκάστρου και έναν σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στις περιφέρειες Καλλιθέα ή Μυγδονία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει για όσους ψηφίζουν σε Καλλιθέα ή Μυγδονία. Βάζουν έως τρεις σταυρούς στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του τόπου τους και έναν σταυρό σε υποψήφιο μιας από τις άλλες δύο περιφέρειες.

Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυρούς προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται, όμως, υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Συνολικά, στον δήμο Ωραιοκάστρου εκλέγονται 27 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης 42 περιφερειακοί σύμβουλοι. Σε σύνολο στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Χαλκιδική) εκλέγονται 71 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Ψήφοι σε δύο εκλογικά τμήματα

Με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, οι τετραπλές κάλπες θα στηθούν σε δύο εκλογικά τμήματα. Κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι περιφερειακές εκλογές θα γίνουν στο ένα και η ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές και την ανάδειξη συμβούλων ή προέδρων κοινότητας σε δεύτερο.

Τα εκλογικά τμήματα θα βρίσκονται στο ίδιο εκλογικό κατάστημα και σε συνεχόμενες αίθουσες, ώστε να προκύπτει και χωροταξικά η αλληλουχία τους.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ψήφου

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:

-Οι κάτοικοι του εξωτερικού

-Όσοι έχουν υπερβεί το 70 έτος της ηλικίας τους

-Όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν.

(To άρθρο δημοσιεύτηκε στο 8ο φύλλο της free press εφημερίδας του Ωραιοκάστρου ΠΟΛΙΤΗΣ news)