Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Η κυβέρνηση να ορίσει ως αργία την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Το… μπαλάκι στην κυβέρνηση σχετικά με τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ρίχνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) καλώντας την να ορίσει ως αργία τη συγκεκριμένη μέρα (σ.σ. για φέτος είναι η 17η Ιουνίου), καθώς πλέον το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι στην αρμοδιότητα των περιφερειαρχών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε σήμερα (11/6) η ΠΚΜ έχει ως εξής:
«Σχετικά με την αργία του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3996/2011 ΦΕΚ Α’ 170), καταργήθηκε το άρθρο 15 του Ν.2639/1998 και δεν υφίσταται πλέον η αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών για να ορίζουν ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

Ωστόσο, εκτιμά ότι η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρέπει να καθοριστεί από την κυβέρνηση ως αργία για το σύνολο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας (φωτογραφία) υπενθυμίζει ότι, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο πριν από ένα χρόνο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε καλέσει τα συναρμόδια υπουργεία να επανεξετάσουν αυτό το θέμα.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει σταθερή στο αίτημά της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και η σύγχυση που δημιουργούνται κατά την ημέρα αυτή στη λειτουργία της αγοράς και των υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, υπάρχει παλαιότερη απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης (αρ.πρωτ.22/19777/10-5-2002), η οποία δεν έχει ανακληθεί και ορίζει την εορτή του Αγίου Πνεύματος ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων».

Η ανακοίνωση του ΕΣΘ

Στο μεταξύ, προ ημερών ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), με δική του ανακοίνωση υπογράμμιζε ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης, είναι υποχρεωτικά κλειστά τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019, «σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 22/19777/10-05-2002 απόφαση, η οποία δεν έχει ανακληθεί». Και καλούσε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, να εποπτεύσουν την αγορά για την τήρηση της νομιμότητας της αργίας του Αγίου Πνεύματος…

Μάλιστα ο ΕΣΘ έσπευσε να επαναλάβει την αποστολή στον Τύπο της παραπάνω ανακοίνωσης και σήμερα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΠΚΜ.