Με την παρέλαση Υπερηφάνειας, ολοκληρώθηκε το 8ο Thessaloniki Pride

Με το βλέμμα στραμμένο στην… επόμενη μέρα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη του Europride 2020, ολοκληρώθηκαν σήμερα, Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, οι εκδηλώσεις του 8ου Thessaloniki Pride που είχε σύνθημα “Γράφουμε Ιστορία”.

Κορυφαία εκδήλωση, η μεγάλη παρέλαση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης μελών της Κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και πολλών πολιτών, παρέλαση που ονομάζεται Παρέλαση Υπηρηφάνειας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η παρέλαση χαρακτηρίστηκε από… χρώματα. Με πολύχρωμες σημαίες, βαμμένα πρόσωπα και σφυρίχτρες οι συμμετέχοντες έστειλαν το μήνυμα του σεβασμού της διαφορετικότητας, περιηγούμενοι στους δρόμους της πόλης και καταλήγοντας στον Λευκό Πύργο για ένα μεγάλο πάρτι.

Tην κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Εσωτερικών(τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ενώ συμμετείχε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος σε χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην ανάληψη του Europride 2020, «με αντιπάλους τον δήμο του Αμβούργου, των Βρυξελλών και μιας πόλης της Σουηδίας, κοινωνίες που έχουν πολύ πιο προχωρημένες αντιλήψεις από εμάς», όπως επισήμανε. «Εμείς εξακολουθούμε να έχουμε προκαταλήψεις, ιδεοληψίες, δεν ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα. Το βλέπουμε παντού, στις επιθέσεις, στις προσβολές που γίνονται. Το πολεμάμε. Δεν είναι όλα εύκολα. Θα αργήσει ακόμα να υπάρξει αντιμετώπιση πιο χαλαρή στην Ελλάδα».

Σημειώνεται πως το Φεστιβάλ «Υπερηφάνειας» τίμησε την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Stonewall όταν το βράδυ της 28ης Ιουνίου 1969, οι θαμώνες του γκέι μπαρ Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη, απάντησαν στην αστυνομική βία, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη του LGBTI κινήματος.

Οι συμμετέχοντες τίμησαν τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου κρατώντας πανό όπου αναγράφονταν «Justice for Zackie» και φωνάζοντας: «Σε αυτή την κοινωνία την ομοφοβική, μία τζαμαρία κοστίζει μία ζωή».

Υπενθυμίζεται ότι η αντι-συγκέντρωση straight parade, η οποία είχε προγραμματιστεί επίσης για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, αναβλήθηκε από τους διοργανωτές, για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, περίπου 150 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο χώρο που είχαν δώσει «ραντεβού» με σκοπό να ακυρώσουν την συγκέντρωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ