Στο προσκήνιο και πάλι η ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου

Mέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να παραδοθεί η πλήρης επικαιροποιημένη μελέτη του έργου Ανάπλασης της Πλατείας Διοικητηρίου. Αυτό επισημάνθηκε σε σύσκεψη που έγινε σήμερα, 24 Ιουνίου 2019, στο Διοικητήριο από το Υφυπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης. Η σύσκεψη αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιήθηκε για το ίδιο θέμα, μετά από πρωτοβουλία του ΥΜΑ-Θ, το οποίο ανέλαβε το συντονισμό των πολλών εμπλεκόμενων φορέων που θα υλοποιήσουν το έργο.

Τη σύσκεψη συντόνισε ο Κώστας Αμπατζάς, Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Υφυπουργού, Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, ο οποίος τόνισε ότι ο ρόλος του Υφυπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) είναι συντονιστικός και ότι το υπουργείο ανέλαβε την πρωτοβουλία λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος γειτνίασης, αφού η ομώνυμη πλατεία βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το Διοικητήριο. Στόχος, η επίσπευση των μελετών μέσα από τον συντονισμό των πολλών εμπλεκόμενων φορέων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε παρουσίαση της επικαιροποιημένης αρχιτεκτονικής προμελέτης από τους μελετητές μετά την απάλειψη του ενδιάμεσου χώρου στάθμευσης. Συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση συνεργασία με τους μελετητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων που ανέλαβαν την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και τη στερέωση-αποκατάσταση των αρχαιοτήτων. Τέλος υπήρξε δέσμευση ότι η πλήρης επικαιροποιημένη αρχιτεκτονική, στατική, μηχανολογική μελέτη θα παραδοθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου στον Δήμο Θεσσαλονίκης από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και τους μελετητές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Γενικός Διευθυντής της Εγνατία Α.Ε. Μιχαήλ Τσιτώτας με υπηρεσιακούς παράγοντες, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, ο Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Γιώργος Σκιαδαρέσης & η Προϊσταμένη Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Χριστοφορίδου Σοφία με συνεργάτες τους, ο Πρόεδρος Α. Τζήκας και μέλη του Συλλόγου Φίλων της Πλατείας Διοικητηρίου, οι μελετητές Γ. Χορόζογλου & Θ. Δακή της αρχιτεκτονικής μελέτης που κέρδισαν το 1ο βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και ανέλαβαν την επικαιροποίηση της μελέτης χωρίς τον χώρο στάθμευσης, μελετητές που ανέλαβαν την επικαιροποίηση της στατικής μελέτης καθώς και συνεργάτες της Υφυπουργού και του Πρωθυπουργικού Γραφείου.